Békés megye Turistakalauza
Békés megyei túrák kalauza 2000
Recenzió - Képek - Megrendelés

„Valami van, de nem az igazi”

A 2000. év második felében jelent meg egy Békés megyei túrákat bemutató füzet. Az összeállítás címe a címlap szerint "Békés megyei túrák kalauza 2000", míg a belső lapon a "Békés megyei túrák A Körösök vidékén" megnevezés szerepel. A kiadványt a Körös Klub Kazinczy Ifjúsági Csoportja adta ki, szerkesztésében Boross László, Varga Judit, Szucharda Gyula és Váradi László vett részt.

A kiadvány a fotókkal díszített színes borítón kívül 84 szöveges oldalt és 24 térképvázlatot tartalmaz. Az első rész Békés megyét mutatja be, részletezi a megye földrajzát és történelmét, valamint a természetjárás történetét. Ez utóbbi rész számomra kissé csalódást keltő volt. Szívesen olvastam volna szűkebb hazám turistatörténetéről – hiszen a cím ezt ígérte-, mégis egy rövid tájismertető lett az írásból. Talán némi kutatómunkával, utánajárással komolyabb kis összefoglalás is lehetett volna a végeredmény. 

A következő nagyobb egység a Körös-vidéki túrák ismertetője. A bajom itt is ugyanaz, mint az előbb: nem teljesen arról szól, amit a cím ígér. A túrák ismertetése szerintem nem egyenlő a különféle útikönyvekből történő ollózással. A végeredmény ugyanis csak a települések, illetve néhány turisztikai célpont leírása lett, magukról a túrákról nem sok szó esik. Remélem nem azért, mert a készítők sem járták be az ajánlott útvonalak egy részét… De menjünk sorban!

Az Alföldi Kéktúra békés megyei szakaszának ismertetése és igazolófüzete már úgy hiányzott, mint sivatagban a víz. Sajnos itt is csalódni kell: egyetlen konkrét útbaigazító tanács sincs a szakaszok útvonalának néhány soros leírásain kívül - pedig igazán erre lenne szükség, főleg a jelzések „sűrűségét” ismerve. Röviden annyit: a bejárás alkalmával volt olyan 16 km-es szakasz, ahol a legkopottabbat is beleszámítva 4, azaz négy jelet találtunk… Ne értse félre senki: nekem semmi bajom a települések leírásaival, sőt. De a konkrét leírások nagyon hiányoznak. 

Következik a Mályvádtól-Fokközig túra leírása. Ez egy igen jól megtervezett túraútvonal, amely tapasztalatom szerint a megye legszebb részein vezetne. Ha létezne. A turistajelzések többnyire fel vannak festve, de a túra egyik kitalálója mondta nekem, hogy ez még csak terv - erre a füzetben semmi sem utal. Remélem egyszer majd megvalósul a túramozgalom, és az első teljesítők között lehetek magam is.

Szintén „szellemút” a Tisza István Emléktúra – legalábbis szerintem. A füzet ugyan nem utal rá hogy még ez az útvonal sem létezik, de legutóbb arra tett egyik kerékpáros túránkon a feltüntetett útvonalat négy alkalommal is érintettük, de a zöld jelzéssel egyszer sem találkoztunk… Lehet hogy bennünk van a hiba. Sebaj, valószínűleg az Alföldi Kéktúra ezen szakaszának közeljövőbeli teljesítésekor (2001 tavasza) a sűrű kék jelzés (…) mellett frissen festett vadonatúj zöld jelzéseket is találunk nagy számban (…), ahogy a füzet jelzi. 

Ennél a túraleírásnál viszont részletes instrukciókat kapunk az útvonalról, hol merre kell fordulni. Az örömbe némi üröm is vegyülhet, ha az embernek jó a memóriája. Sajnos a balsejtelmem beigazolódott: ez a túraleírás betű szerint megtalálható a 17 éve megjelent Körös-Sárréti Útikalauzban, kék sáv jelzésként a 173. oldaltól. Ez nem baj, csak attól tartok, hogy a leírt útvonal mára igencsak megváltozhatott. Néhol ugyan még fel lehet fedezni a sarkadkeresztúri vasútállomás környékén az akkori kék jelet (semmiképp sem a zöldet), de az erdei szakaszok járhatóságával szemben komoly kétségeim vannak.

Békéscsaba környékére kalauzol el a Kígyóspusztai túra nevű rész. A leírás egész jó, csak annyit érdemes hozzátenni, hogy a Bányatavak és kígyósi kastély közötti szakaszon létezik a zöld sáv jelzés is (a készítőknek vajon miért nem tűnt fel?). Az utolsó leírás a Két keréken Békésben elnevezésű kerékpáros körtúráé. Gyakorlatilag a korábbi füzet kapott itt helyet az igazolólappal együtt.

A füzetet a térképvázlatok zárják, ide lehet bélyegezni a az Alföldi Kéktúra által érintett helyeken. A rajzok tényleg csak tájékoztatásul szolgálnak, az útnak induló nem mellőzhet valamely komolyabb térképet. Sajnos a jelzett útvonalak rajza több helyen kifejezetten hibás. Ilyen eltéréseket a következő helyeken találtam az Alföldi Kéktúra esetén:

 • Gádoros – Eperjes (I. térkép),
 • Komp – Vasútvonal (IV. térkép)
 • Peresi Holt-Körös – Mezőtúr (V. térkép)
 • Ballai híd – Ecsegfalva (VII-VIII. térkép)
 • Felső Réhelyi csatorna – Körtvélyes (IX-X. térkép)
 • Zsadány és környéke (XIV. térkép)
 • Begécsi víztározó – Biharugra (XV-XVI. térkép)
Nem rossz ugye? Ezeken a szakaszokon biztosan tudok olyan helyeket mutatni a terepen, ahol a jelzés eltér a füzetben berajzolt útvonaltól. Kisebb térképen szerepelnek még az alábbi útvonalak:
 • Petőfi Sándor emléktúra
 • Körös 30 teljesítménytúra
 • Körös 50 teljesítménytúra
 • Mályvád 55 teljesítménytúra
 • Mályvádtól Fokközig túra
 • Tisza István emléktúra
 • Szabadkígyósi túra
 • Két keréken Békésben túra.
Összegezve: mindenképpen örülni lehet, hogy e kötet végre megjelent, legfeljebb azon kesereghet a magamfajta örök elégedetlen, hogy így jelent meg. Hiányolom a kiérleltebb turistatörténemet bemutató szakaszt, a részletes, ellenőrzött útleírásokat, és a pontosabb térképeket. Nagy hiányossága a könyvnek, hogy egyáltalán nem tartalmaz egy teljeskörű listát a megyében található jelzett turistautakról. 

Ami utólag tűnt fel: egy kivételével (a mezőberényiek címe a Két keréken... túránál) nincs a kötetben egyetlen cím vagy elérhetőség sem! Aki bejárta az Alföldi Kéktúrát, hova küldje? Milyen turistaszervezetek működnek a megyében és hol lehet őket elérni? Szerintem ez nem csak nekem fog hiányozni. Ahogy a régi kabarétréfa mondja: „Valami van, de nem az igazi…

Recenzió - Képek - Megrendelés

A kötet címlapja és egy térképe

 
 
Recenzió - Képek - Megrendelés

A Békés megyei túrák kalauza 2000 megrendelhető:

 
Ifj. Boross László

Levélcím: 5600 Békéscsaba - Derkovits sor 6 IV. em.13.
Telefon: 06-30 249-11-66 vagy esténként a 06-66 453-229
A kötet ára: 500 Ft + postaköltség


 
Vissza a Turistakalauz nyitólapjára
Vissza a Körösök Völgye Turista Egyesület nyitólapjára

Vidovenyecz Zsolt, KVTE 2001