TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


BÉKÉSCSABA - IFJÚSÁGI TÁBOR - VESZE - PÓSTELEK
(zöld sáv)    10,0 km  -  2,5 óra

 
A szakaszon halad a Háromváros túra. Kis módosításokkal ez a szakasz része volt Békés megye első turistaútjának, melyet 1964-ben avattak fel.

 
BÉKÉSCSABA (Ifiház, városközpont)
- Kapcsolódó turistautak: 
Békéscsaba - Bandika-fa - Sikkony
Békéscsaba (Jamina) - Szabadkígyós

 
Békéscsaba központjából, a jellegzetes Ifjúsági Ház elől indulunk. A vasútállomás és az autóbusz pályaudvar innen 30 perces séta a város főutcáján át.

A 44-es főút közeli hídján átmegyünk az Élővíz-csatorna túlsó partjára, dél felé folytatjuk a víz mellett. Itt kezdődik a Szoborsétány, a városhoz kiemelkedően kötődő emberek mellszobraival szegélyezett árnyas sétaút. A sétány végén kanyarban fekvő híd látható, a malom hajdani iparvágánya húzódott itt.

A forgalmas Bajza utcát keresztezve (0,6 km) az Árpád fürdő, majd ismét az Élővíz-csatorna kísér. Továbbra is a hatalmas árnyas fák alatt megyünk a parti sétányon. Jó kilométer múlva a gyulai zsilipnél keresztezzük a körgátat (1,8 km). Továbbmenve balról családi házak, jobbról a Lencsési lakótelep épületei látszanak a túlparton. Mehetünk a kis töltésen is, vagy a közvetlen mellette haladó aszfaltúton is. Az utca végén mindenképp a kis gátra kell felmenni egy rövid, enyhén kanyarodó szakaszra.

A lakótelep végén egyenesen átmegyünk a lencsési bekötő úton. Itt, a régi KISZ-tábornál (ma Ifjúsági Tábor) kerékpárút csatlakozik hozzánk (3,0 km). Innen Veszéig a kerékpárút aszfaltján, de továbbra is a fák között haladunk az Élővíz-csatorna partján.

Mellettünk balról a Béke-kertek (ma divatosan: Keleti kertek) hétvégi házai, majd erdőfoltok. Jobbra gyaloghíd vezet a túlpartra (4,1 km). A kerékpárút enyhe kanyarokkal vezet minket, megszűnnek a házak. Az erdőt elhagyva balra feltűnik a repülőtér (5,8 km), előtte a nagy forgalmú 44-es főút. A kettős kanyarnál egész közel kerülünk a főúthoz, annak zaja behallatszik. A tanyák után újra erdő, majd az Élővíz csatorna töltését elhagyva egy elhanyagolt aluljárón (7,0 km) átmenve a kamionparkolót kerüljük meg. Igénytelen, sivár környék, de valakinek jó üzlet a terminál. 

A környéken állt egykor Vesze falu, nevét ma a közeli csárda őrzi. Itt buszra szállhatunk Békéscsaba vagy Gyula felé. A közelben kutat is találunk.

A parkoló túlsó szélén a hídnál indul a pósteleki bekötőút, ezen indulunk tovább. A Gerlai-holtágon átmenve hétvégi házakat hagyunk el. Balra, észak felé Gerla település és a Veszei-halom látszik. Ezt a határrészt Ölyvednek nevezik. Pár perc múlva az útkanyarnál lévő erdészház (7,6 km) után balra, majd jobbra, az erdőbe kanyarodunk. 

A műúttól nem messze (kb. 20-30 m-re), azzal nagyjából párhuzamosan haladunk. A tisztásnál az út túloldalán lévő tanyát mellőzzük, majd a keresztező földúthoz érünk. Kevésbé járt ösvényen folytatjuk, mely az eddigi irányt követve indul a fák közé, az aszfalttól 10 méterre. A fák közt kanyarog az ösvény 200 métert, majd a homokos kocsiúthoz érve balra fordulunk. Az erdőszéli ház (8,4 km) után nem sokkal jobbra, az egykori nyiladékra fordulunk. Sajnos a Pósteleki-erdő nagy részét kirtották nemrégen. Csendes baktatás következik a hosszú egyenesen. Hétvégeken gyakran találkozhatunk erre kirándulókkal.
 

Kitérő útvonaljavaslat: ha a jellel párhuzamosan megyünk egy nyiladékkal tovább (nem rögtön a ház után kanyarosunk le jobbra), egy kis mesterséges dombon érintjük a kastély egykori birtokosának, gróf Széchenyi Antalnak síremlékét. Innen pár száz méterre a keresztező nyiladék útján jobbra érünk vissza a jelhez. 


A hosszú egyenes az erdőbe ér, majd kersztezi a síremlék felől visszaérő leágazást (9,4 km). Még egy kicsit egyenesen menve érjük el az egykori kastély parkját, melyet 2001 telén gyönyörűen kitakarítottak az évtizedes bozót fogságából. Itt ágazik el a kastély felé a zöld romjelzés (). 

A romos kastélyépület a magyar emberek butaságának mintaképe is lehetne: a modern és szép kastély mindössze 30 évet élt meg, mikor a II. világháború után a környékbeliek széthordták. Az 1960-as években turistaszállót szerettek volna kialakítani a még épen maradt pincében, de a kezdeményezés elbukott.

A pósteleki kastély a 30-as években

Reprodukció a Körös Sárréti Útikalauzból


 
A pósteleki kastély 1906-1909 között épült neobarokk stílusban gróf Széchenyi Antal és gróf Wenckheim Krisztina részére. Tervezője Sidok Viktor. Az épületet az 1940-es évek végén hordták szét, ma már csak alagsora áll. A 10,2 ha-s park azonban rendkívül szép tájképi kert, mely erdőben végződik.


A kastélypark szélén jobbra fordulva kijutunk a széles sétaútra, majd itt is jobbra menve Póstelek központjába, az útelágazáshoz érünk (10,0 km). Szemben kút, kicsit visszább a régi erdészház előtti réten tűzrakóhely, kút és padok vannak. Az egykori turistaház ma magáncélokat szolgál - sajnos.


 
PÓSTELEK
- Kapcsolódó turistautak:
Póstelek - Hajlás-erdő - Ajtósfalva - Gyula
Póstelek - Marói-erdő - Doboz
Póstelek - Gerla - Ógerla - Sikkony
j. nélk.
Póstelek - Német-nyilas - Szanazug
Póstelek - korabeli turistaház


Képek az útvonalról

(A képek 2001, 2002, illetve 2003 telén készültek)


Az Élővíz-csatorna mentén haladó sétány

Kemény tél esetén a befogyott mederben korcsolyázni is lehet

A Keleti kerteknél, a kerékpárúton

Téli kép a kertek utáni erdős szakaszról

Tanya a 44-es út közelében

Aszfaltút vezet az Ölyvedi határban az erdő felé

Ház az erdő sarkán

A hosszú erdei egyenes

Széchenyi Antal sírja

A romos Pósteleki kastély

Erdei pihenőhely a régi vadászház mellett

Póstelek, útelágazás.


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2003. 08. 15.