TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


BÉKÉSCSABA - BANDIKA-FA - SIKKONY
(piros sáv)    7,8 km  -  2 óra

 
Kellemes túraút főleg nyílt szakaszokon, Békéscsaba határában. A szakaszon, a leírással szemben megy a Háromváros túra útvonala.

 
BÉKÉSCSABA, Ifjúsági ház
- Kapcsolódó turistautak:
Békéscsaba - Vesze - Póstelek

 
Békéscsaba központjából, az Ifiház elől indul a túra. Szemben a Széchenyi út túloldalán a Munkácsi Múzeum épülete, az Élővíz-csatorna túlpartján az István malom tömbje. A Megyei Könyvtár  után jobbra átkelünk az Élővíz-csatornán, majd balra a Széchenyi-liget mellett haladunk. 

Szép házak között haladva érjük el az északi zsilipet (1,2 km). Kis földtöltésen haladunk a csatorna partján, jobbra kertes házak, majd a nagyréti tanyavilág látványa kísér. Balra a 47-es számú főút kanyarog a túlparton, mögötte a Konzervgyár épülete. A várost elhagyva a töltés teteje néhol nehezen járható. Átkelünk a 44-es elkerülő út alatt.

A csatorna partján öreg fák sorakoznak, némelyikük már alig vegetál, sok águk letört. Jobbra egy kútból (4,2 km) még megtölthetjük kulacsainkat, érdemes! A legközelebbi víznyerő helyig még legalább 8 km-t kell megtenni.

A Bandika-fa, előtte az egykori emlékmű

A várostól 2-3 km-re érjük el a Bandika-fát (4,7 km), az emlékművel. Az egykoron népszerű kirándulóhely az ott lévő fáról lezuhant gyermek nevét őrzi. Az emlékmű a hajdani munkásmozgalmi összejövetelekre utal, manapság eléggé elhanyagolt. A kis hídon átkelve az elkanyarodó 47-es útra juthatunk (kerékpárosok a főút mellett haladhatnak tovább Békés felé a kiépített kerékpárúton). 

Innentől kezdve csak kevesek által járt úton, továbbra is a csatorna partján haladunk. A szép tájban jobbra a szántóföldek mögött a Pósteleki-erdő tömbje sötétlik. Az út mentén apró kis tanyákat látunk, néhánynak még jól látszik eredeti formája. 

A Bandika-fa után a hatalmas méretű, sajnos korhadó Cimbora-fa (5,2 km) mellett haladunk el. Tovább kanyarogva egy kutyákkal őrzött tanya és egy erdőfolt után újabb kis gyaloghidat érintünk (6,6 km). 

Nyílt terepen, eleinte egy fasor mellett haladva 15 perc gyaloglás után érjük el Békéscsaba és Békés határát, Sikkonyt (7,8 km), ahol az Élővíz-csatorna beletorkollik a Gerlai-holtágba. A csatornaőrház oldalában érünk ki a hídhoz, majd a hídon át folytatjuk a piros jelen tovább Békésre.


 
SIKKONY, híd
- Kapcsolódó turistautak:
Sikkony - Malomasszony-kertek - Dánfok - Békés, híd
Sikkony - Kőgyes - Gerla - Póstelek
Sikkony - Malomasszony-kertek - Békés, központ
Sikkony - Fácános erdő - Marói erdő


Képek az útvonalról

(A képek 2000-ben és 2001-ben készültek)


Az István malom épülete Békéscsabán

A Megyei Könyvtár mellett indulunk

A liget mellett, az Élővíz-csatorna partján

Jellegzetes tanya a Nagyréten

Botolófüzek Bandika-fánál

Sikkony előtt a gátoldalban


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - Vissza a Háromváros túrához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 09. 17.