Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba

Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében

PIROS SÁV : Doboz - Marói erdõ - Póstelek    9,1 kmAz útvonalon haladnak a Mályvád teljesítménytúrák, melyeket
minden év augusztusának utolsó szombatján rendezünk pósteleki
és gyulai indulással. Szeretettel várunk !   Vissza Szanazug felé [M55, SZ40]Doboz neve valószínûleg egy ismeretlen eredetû magyar személynévbõl származik. Azon ritka települések közé tartozik, ahol megalapozottan feltételezhetõ, hogy a lakosság törzse az Árpád-kortól fogva folyamatos. Õseik a király kondáit makkoltatták a környék roppant erdeiben, s valószínûleg ezek az erdõk, mocsarak tették lehetõvé a doboziak számára a történelem viharainak túlélését is. A tetszetõs református templom elõdjét a XVIII.sz. elején építették, paticsfala volt, majd késõbb fatoronnyal bõvítették. A jelenlegi kifelé fordított szerkezetû, ívpillérsoros homlokzatú templomot 1794 és 1798 között építették. Az épületet legutóbb az 1978-as földrengés után állították helyre.


Zabsiló és magtár Dobozon, tervezte Ybl Miklós

Fotó: Tulok F. - Körös Sárréti Útikalauz


A tetszetõs mûemlék templomtól a Békéscsabára vezetõ út mentén haladunk. A községen belül kerékpárút is van - a jelzés is ezen vezet . A falu szélétõl (1,4 km) nem árt figyelni a forgalomra . 2 km múlva érjük el a Kettõs-Körös modern vonalú vasbetonhídját (2,3 km). Esetleg itt is lehet fürdõzni, de az elmúlt években jet-skisek vették birtokukba a környéket. Folyásirányba tekintve jól látszik Békés városa.

Innen indul a sárga kereszt (S+) jelzés a Fácános-erdõn át Sikkony felé.

   Sikkony felé


A hídfeljáróról balra, a panzióhoz vezetõ aszfaltútra kanyarodunk. Az úton jobbra térve perceken belül elhagyjuk a Vadász-panziót (3,1 km, CSAP), erdei utakon bandukolunk tovább. 100 méterre a panziótól kettõs kanyarral ( balra, majd jobbra ) az elõbbivel párhuzamos nyiladékon folytatjuk . Szép, nyugodt sétával érjük el a Marói-erdõ szélét (4,0 km). Változatlan irányban haladunk tovább. Jobbra bokros, balra szántóföld. A csatorna partján késõbb erdõ mellett menve 1200 m-t, benõtt magasleshez és útelágazáshoz érünk (5,2 km).

Jobbra fordulva 1,5 km után elérnénk a Békéscsaba-Doboz mûutat, de jelünk balra visz, fiatal facsemeték között. Többször jobbra-balra kanyarodva, nagyjából DK felé kelünk át ezen a részen. Nem árt figyelni, mert sokszor csak igen vékony fákra lehetett jelzést festeni. A kanyargós rész után (6,6 km) már jelentõsebb kanyar nélkül haladunk Póstelek irányába. Útközben egy faóriásra lehetünk figyelmesek (7,5 km).

Két kisebb erdõirtás után a csatornán átkelve és balra fordulva, 200 méter múlva a földúton elérjük a kastély fennmaradt kapuját (8,4 km). A földúton másik irányban 20 perces sétával Gerlára érünk. Sajnos a kastély épülete és parkja rendkívül leromlott állapotban van. Sok növényritkaság elvadult, az épületet széthordták, szétrobbantották. Sétautakon érjük el az elágazást (9,1 km, KÚT), ahonnan Békéscsaba vagy Gyula irányába folytathatjuk a túrát (mindkét irányba a zöld sáv jel vezet). A megfáradt vándor a Mókus Csárdában ehet-ihat kedvére.


   Gyula felé [M55, SZ40]
   A kastély leírása, képekkel
   Békéscsaba felé
   Sikkony (-Békés) felé
   A kulcsosházhoz (150 m)vissza az áttekintéshez - Vissza a Turistakalauzhoz - [Málvyvád] - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja .
Felhasznált irodalom: Körös-Sárréti útikalauz (1984) Szerkesztették: Goda Péter-Köteles Lajos