TURISTAUTAK A DÉL-BIHARBAN


ZSADÁNY - BEGÉCSI TAVAK - FANCSIKAPUSZTA - HUN SÍR
DB-06    (jelzetlen)  7,0 km  -  gyalog 2 óra

 
Zsadányból kivezető útvonal, amely érinti a Kisvátyoni tanösvényt, egy romos kastélyt és két kunhalmot. Az utolsó szakasz az egykori kisvasút nyomvonalán halad. Mivel nyílt terepen halad és az utolsó harmad kivételével aszfalt, elsősorban kerékpárosoknak ajánlott.

 
 
ZSADÁNY, központ
- Kapcsolódó turistautak: 
Tölgyfástanya - Zsadány
Zsadány - Héhalom - Geszt
j. nélk. Zsadány - Kisvátyoni út - Kisvátyon

 
Zsadány központjából, a mezőgyáni útelágazástól indulunk K felé a Béke utcán. Több enyhe kanyar után kiérünk a faluból. Balra benzinkút, és egy horgásztó, jobbra még házak. Az út széles nagy kanyarjában még egy különálló ház van, amely után elkanyarodik jobbra a kisvátyoni tanösvényhez vezető rövidebb földút.

A falu után alig 1 km-rel jobbra fordulunk a biharugrai műútra. Újabb 200 m után, a 16-os kőnél megy be jobbra a Ksvátyonba vezető vékony aszfaltcsík. Innen a Nagy-Zsombokos határrészen haladunk, ahol tavasszal sokáig megáll a lefolyni nem tudó csapadékvíz a gát túloldalán. Érdemes figyelni a madarakat. 

Bő egy km múlva a mezőn, a halastavak előtt 200 m-rel elérjük a Kisvátyoni tanösvény utolsó tábláját, amely az élőhely rekonstrukciót mutatja be. Biciklivel érdemes kitérőt tenni a gát földútján a tanösvény kilátójához (innen 2,5 km messze D-re), a látvány pazar.


 
ZSADÁNY, Begécsi halastavak
- Kapcsolódó turistautak:
j. nélk.  Kisvátyoni tanösvény: Begécsi tavak - Kisvátyon

 
 
Tovább folytatjuk a Zsadány - Biharugra műúton, a Begécsi tavak mellett. A híd után két éles kanyar következik, majd a halgazdaság egyik bejárója után elérjük Fancsikapuszta régi temetőjét, egy orgonabokrokkal benőtt kunhalmot (balról). A domb csónakos fejfás temetője néprajzilag igen érdekes. 

A halom mellett áll a régi malom, amely mellől indul balra a beton bekötőút Fancsikapusztára. A malom volt a végállomása annak a lóvontatású kisvasútnak (lórénak), amely a puszta mellett elhaladva vezetett a Vésztő - Körösnagyharsány (-Nagyvárad) vasútvonal régen megszűntetett Nagytóti megállójához (becenevén: Perces, mivel a vonatok alig egy percre álltak meg).

Fancsikapuszta egyetlen utcájára egy kis kacsaúsztató mellett érünk be. Jobbra találjuk a kastélyt, balra pedig a másik kunhalomhoz vezető utat. Érdemes megtenni azt a 200 m-t, ami elvezet Fried Ignác XIX. század közepi, klasszicista, oszlopos homlokzatú kis kastélyának romjához. Az épület többet érdemelne, sajnos most csak a gaz veri fel. Érdemes a szemben lakó Gyula bácsival elbeszélgetni, mindent tud a kis település egykori szebb napjairól.

Visszatérve az útelágazáshoz (mellettünk a régi magtár szintén kopott, monumentális épülete), a másik irányba, Ny felé indulunk az Attila utcán. Az utolsó házat követően a földút jobbra fordul, ÉNy felé. A régi villanyoszlopok még mutatják az egykori major helyét bal kéz felé. Széles, egyenes utunk az egykori lóré vonalán halad. Kis facsoportot elhagyva a jobb oldali szántón áll a középkori Fancsika falu templomát is rejtő kunhalom, tetején egy fakereszttel

A helyi "településmarketing" meghatározó eleme, hogy ez a domb rejti Attila hun vezér sírját.Nem kívánok állást foglalni, csak annyit írok le: sokan mondják, hogy ez nem igaz. Aki akarja, hisz benne. A dombra érdemes felmászni, a kereszt mellett a földbe ásott kis fadobozban kiszántott emberi csontok vannak (a középkori templomok köré temetkeztek).

A kunhalomtól visszamehetünk Fancsikára, vagy folytathatjuk tovább Biharugra felé kanyargós földutakon.


 
FANCSIKAPUSZTA, Hun sír
- Kapcsolódó turistautak:
j. nélk.  Fancsikapuszta - Peszere - Biharugra


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek)


A Kisvátyoni tanösvény vége a műútnál (Nagy Zsombokos)

Az orgonabokrokkal benőtt régi temetődomb, háttérben az egykori malom

Az egykori magtár Fancsikapusztán

A Fried kastély romos épülete

Tábla a feltételezett hun sírt rejtő kunhalom mellett

A halom tetején kis fadobozban a kiszántott emberi csontok gyűlnek


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 05. 15.