TURISTAUTAK OROSHÁZA - TÓTKOMLÓS - HÓDMEZŐVÁSÁRHELY KÖRNYÉKÉN


GYOPÁROSFÜRDŐ - SZENTETORNYA (Nyugat) - HÉTHALOM - ÁRPÁDHALOM
(kék kereszt)    11,8 km  -  gyalog 3 óra

 
A 2004. június végén Gyopárosfürdőn megrendezett Dél-alföldi Regionális Természetbarát Találkozó alkalmából két új turistautat létesítettek, amelyek Gyopárosfürdőről az Alföldi Kéktúra útvonalához vezetnek (Árpádhalomra, illetve Gádorosra) A Gyopáros - Árpádhalom - Gádoros - Gyopáros útvonalon haladt a Gyopáros 30 teljesítménytúra, amely állítólag bármikor bejárható.

A rövidebb, árpádhalmi útvonal ritkás házsorok és mezőgazdasági területek között vezet, majd útba ejti az Árpád-halmot, jó kilátást adva a területre. Árnyékra ne számítsunk, a tűző nap ellen vigyünk sapkát!


 
 
GYOPÁROSFÜRDŐ (Vasúti megálló)
- Kapcsolódó turistautak: 
Gyopárosfürdő - Szentetornya (K) - Justhmajor - Gádoros

 
Gyopárosfürdő központjából, a vasúti megállótól indulunk (az itteni Tourinform iroda hétvégén mindig zárva - akkor miért épült??? - a szerk). Ny felé a síneken átmenő rövid utcácska vezet a gyógyfürdő bejáratához, visszaútban érdemes itt lemosni az út porát. A jel kissé rejtőzködve kezdődik. A peronon, az épülettől 30 méterre balra kell betérni a parkon átlósan keresztülvezető gyalogösvényre. A fák után kissé jobbra, É felé térünk, elmegyünk a turistaszálló előtti betonúton, majd az útkereszteződésben balra, Ny felé folytatjuk (0,4 km). 

Egy kis földnyelven, majd hídon megy át utunk a Gyopárosi-tó fölött. Jól rálátunk a fürdőre, a jellegzetes kilátótoronyra. A túlparton ismét árnyas parkba érünk az első világháborús emlékműnél (Hősök ligete - 0,5 km). Érdemes egy pillanatra itt megállni, hiszen két padon is kis tábla emlékeztet a hajdani nagyobb turistaéletre. Mindkettőt az orosházi természetjárók helyezték el 1977-ben a Spartacus sportmozgalom beindításának 25. évfordulójára. 

Az elágazásnál eddigi irányunkat tartjuk. Lassan az ösvény jobbra fordul, hogy kiérjen az aszfaltút végéhez (0,8 km). Itt Ny-ra, kissé bal kéz felé folytatjuk a Park utcán (földút). Balról erdő, jobbról szántók, elszórtan nyaralók. A következő útkereszteződésnél jobbra, É-nak folytatjuk (Közép-dűlő - 1,3 km). Nyílt, kissé hullámos terepen keresztezzük a Középlaki utca házsorát (jobb kéz felől volt iskola), de irányunk nem változik (1,8 km). Újabb kertek és egy csatorna keresztezése után kiérünk Szentetornya településrész r.k. templomához (2,5 km). Balra, ismét Ny felé fordulunk az az aszfaltozott Dessewfy utcán. 

Hamarosan leágazás balra, itt ér véget az aszfalt (3,1 km). Újra kertek és ritkás házak közt haladunk (egyenesen tovább), majd hamarosan jobbra, É-nak fordulunk (Nagy Sándor utca - 3,3 km). Ez Szentetornya nyugati végének szélső házsora, ezen megyünk végig (4,5 km). A házakat elhagyva keresztezzük a Kakassszék-Szentetornyai főcsatornát, majd hamarosan balra, Ny felé fordulunk (5,5 km). Ez az út majd másfél km múlva kiér Békés és Csongrád megyék határára, ahol jobbra, É-nak fordulunk (6,9 km). 

Itt a nemrég épített hatalmas távvezeték alatt haladunk át, majd akácos után kiérünk a Gyopáros - Árpádhalom közti egysávos aszfaltcsík kanyarjához (9,0 km). Ezt a határrészt nevezik Héthalomnak is. Az út felveszi a mi irányunkat (a megyehatár táblánál kiszélesedik), majd balra, Ny-ra fordul (9,7 km) az Árpád-halom (10,6 km) felé. A halom elég valószínűtlenül tornyosodik az aszfalt útjában - a két irány két oldalról kerüli meg. A 94 m magas halomra felmászva jó kilátás tárul elénk. 

Árpádhalom már szinte itt van (11,2 km), a falu központjában (11,8 km) pedig elérjük az Alföldi Kéktúrát (jobbra Gádoros, balra a szép kis kápolna és Nagymágocs). A központ előtti kocsma - balra - egyben a kéktúra bélyegzőhelye is.


 
 
ÁRPÁDHALOM (Központ)
- Kapcsolódó turistautak:
Árpádhalom - Nagymágocs
Árpádhalom - Gádoros (megyehatár)


Képek az útvonalról

(A képek 2004-ben készültek)


A gyopárosfürdői vasútállomás

Hangulatos utcarészlet a tó mellett

A Gyopáros-tó a kilátóval és a stranddal

Az orosházi turisták emlékpadja

Szentetornya előtt, kertek között a földúton

Szántók közt, a megyehatáron érünk ki a műútra (Héthalom)

Az Árpád-halom, amely a műút közepébe pottyant

A halomról messzire ellátni

A kék kereszt elágazása Árpádhalmon

A romantikus kápolna a faluban


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2004. 08. 01.