TURISTAUTAK OROSHÁZA - TÓTKOMLÓS - HÓDMEZŐVÁSÁRHELY KÖRNYÉKÉN


GYOPÁROSFÜRDŐ - SZENTETORNYA (Kelet) - JUSTHMAJOR - GÁDOROS (megyehatár)
(kék kereszt)    15,3 km  -  gyalog 3,8 óra

 
A 2004. június végén Gyopárosfürdőn megrendezett Dél-alföldi Regionális Természetbarát Találkozó alkalmából két új turistautat létesítettek, amelyek Gyopárosfürdőről az Alföldi Kéktúra útvonalához vezetnek (Árpádhalomra, illetve Gádorosra) A Gyopáros - Árpádhalom - Gádoros - Gyopáros útvonalon haladt a Gyopáros 30 teljesítménytúra, amely állítólag bármikor bejárható.

A hosszabb, gádorosi útvonal ritkás házsorok és mezőgazdasági területek között vezet. Árnyékra ne nagyon számítsunk, a tűző nap ellen vigyünk sapkát!


 
 
GYOPÁROSFÜRDŐ (Vasúti megálló)
- Kapcsolódó turistautak: 
Gyopárosfürdő - Szentetornya (Ny) - Héthalom - Árpádhalom

 
Gyopárosfürdő vasúti megállójától, a kék kereszt jel másik ágának kezdetétől indulunk. Átmegyünk a síneken a vasúttal párhuzamosan futó Gyopárosi útra. Az állomástól bal kéz fele, É-nak indulunk el. Körben üdülők. 700 m után a burkolt út balra fordulva keresztezi a síneket. Átmegyünk a kereszteződésen az úttal, de rögtön jobbra folytatjuk a földúton. Összességében nem változik nagyjából É-i irányunk.

Immár mezőgazdasági területek között haladunk a közeli Szentetornya keleti része felé. Elérjük a Kosztolányi Dezső utca folyatását, ahol balra fordulunk (1,6 km). A következő sarkon (1,9 km) jobbra fordulunk a Toldi utcára. Ezen az utcán végigmegyünk (át a Kakasszék-Szentetornyai csatornán), majd jobbra forulunk a Kupa vezér utcára (2,5 km). Itt se maradunk sokáig, szinte azonnal balra fordulunk a Mátyás király utcára. Irányunk ismét É-i. 

Hamarosan elérjük az evangélikus templomot, vele szemben a háborús emlékművet (3,3 km). Irányunk nem változik, csak az utcanév: Justh Zsigmond utca - ezen hagyjuk el Szentetornyát. Elhaladunk egy nagyobb mezőgazdasági telep mögött (4,0 km), majd akácos erdőfoltot mellőzünk - melletünk villanyvezeték (5,9 km). Kiérünk az Orosháza-Gádoros főútra, amely mellett fut a Szentes-Orosháza vasút. A kis épület egyben a Justhmajor névre hallgató megállóhely (6,4 km). 

Irányunkat tartva, a szép öreg fasorral övezett földúton folytatjuk É felé. Keresztezzük Justhmajort, ahol a Justh család kastélya állt valamikor. Előttünk, kissé balra már látszik Gádoros. Keresztezzük a Mágocs-eret (7,9 km), majd hosszabb monoton szakasz végén (10,9 km) balra kanyarodunk a temető felé. Kiérve az aszfaltozott temetői bekötőútra (11,9 km) a jel kissé félrevezet az oszlopon. Természetesen jobbra, a falu felé kell menni.

Rögtön elérjük Gádoros szélső házát (12,1 km). Utunk egyenesen megy az evangélikus templomig a Nagy utcán, majd ott balra fordul (13,2 km). A Kossuth Lajos utca a község ütőere, hiszen minden intézmény itt található meg a bolttól a takarékszövetkezetig. Az orosházi főutat elérve jobbra fordulunk (balra az állomás - 14,1 km). Alig 200 m után érjük el a Szentes-Nagyszénás főutat, amin balra, Ny felé fordulunk Szentes irányába. Már csak ki kell menni a faluból, és az eperjesi útelágazásnál elérjük a megyehatárt és az Alföldi Kéktúrát (15, 3 km).


 
 
GÁDOROS (Megyehatár)
- Kapcsolódó turistautak:
Gádoros - Eperjes
Gádoros - Árpádhalom
j. nélk.
Gádoros (megyehatár) - Gádoros, vasútállomás


Képek az útvonalról

(A képek 2004-ben készültek)


A gyopárosfürdői állomás épülete

Szentetornya evangélikus temploma

A Justh utcán hagyjuk el Szentetornyát

Az akácos erdőfoltra visszatekintve a vasúttól

A vasút után fasor kísér Justhmajorba

A gádorosi temető útjára érve. Az oszlopon lévő jel félrevezető: jobbról jövünk, de a kép irányába, a falu felé kell menni.

Az evangélikus templomnál kell a Kossuth utcára fordulni

Nem fukarkodtak a virágokkal Gádoros főterén


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2004. 08. 04