Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba

Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében

ZÖLD SÁV : Gyula (vá.) - VároserdõAz útvonalon haladnak a Mályvád teljesítménytúrák, melyeket
minden év augusztusának utolsó szombatján rendezünk pósteleki
és gyulai indulással. Szeretettel várunk !   Vissza: Póstelek felé [M55, SZ40]
   Gyulavári felé [M55, M30]A vasútállomástól a piros sáv jelzéssel együtt indulunk kelet felé. A dobozi utat elhagyva 1 km után érjük el a sarkadi országutat. Itt a piros sáv jobbra fordulva a Várkerten át megy Gyulaváriba. Mi balra kanyarodunk és az országúton, lakott területen megyünk ki a Fehér-Körös hídjáig.

A híd után enyhén jobbra, a széles földútra kanyarodunk (Bánom). A kerítést elhagyva jobbra Gyula és Gyulavári házai látszanak, elõttünk a Mályvádi-erdõ. Hamarosan, az elsõ leágazó földúton balra kanyarodunk. Figyeljünk, mert itt csak kis fákra lehetett a jelzést felfesteni. A kanyar után a facsoporton jelet találunk. Rendkívül hosszú - több km-es - nyílt terepen haladó egyenes szakasz következik ezután.

Eltévedni nem lehet, az úttal és a vasúttal párhuzamosan haladunk az erdõig. Az erdõt elérve balra térünk, 300 m megtétele után Gyula-Városerdõ vasuti megállóhelyhez érünk. Forduljunk jobbra, a sinekkel párhuzamos töltésre. 500 m után érjük el a Mályvádi Szükségtározó töltését. Már kevesebb, mint egy km van hátra a vasuti hídig, jobbra erdõ, balra az üdülõtelep látszik. Ez Városerdõ. A híd elõtt, a töltésen találkozunk a Mályvádi-erdõbõl jövö piros sáv jellel, ami Szanazug felé halad tovább. Ha a hídon átmegyünk, a József-Szanatórium megállóhelyhez jutunk, ahonnan vonatokkal juthatunk Békéscsabára, Gyulára vagy Sarkadra.

A zöld sáv jel meghosszabbítása Sarkadig terveink között szerepel, egyelõre a lehetséges útvonalváltozatok felmérése folyik.


   Szanazug felé [M55, SZ40]
   a Mályvádi Õstölgyes felévissza az áttekintéshez - Vissza a Turistakalauzhoz - [Málvyvád] - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja .
Felhasznált irodalom: Körös-Sárréti útikalauz (1984) Szerkesztették: Goda Péter-Köteles Lajos