TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


GYULAVÁRI - PIKÓ-RÉT - SOLYMOS
(piros sáv)    4,2 km  -  1 óra 5 perc

 
Végig aszfalton haladó rövid túraútvonal, amely elvezet a Mályvádi-erdő széléig. A szakaszon megy a Mályvád túra útvonala.

 
GYULAVÁRI, központ
- Kapcsolódó turistautak:
Gyulavári - Duzzasztó - Vár - Gyula

 
Gyulavári központjából a Széchenyi u. és az Illyés u. kereszteződéséből indulunk (buszmegálló, ABC, posta, kocsma, kút). Fontos, hogy még a faluban megtöltsük kulacsainkat, mert az elkövetkezendő mintegy 20 (!) km-en nincs ivóvíz. Az Illyés utcán kezdjük a szakaszt, a református templom felé. A templomkertben találjuk Bay Zoltán emlékkövét, vele szemben pedig Táncsis Mihály itteni tartózkodásáról tudósít egy emléktábla.

Kiérünk a Bay Zoltán térre, ahol a világháborús emlékmű áll. Utunk itt jobbra fordul (Gyula utca), majd hamarosan balra térünk, aztán újra jobbra, újra balra (2-es km kő), és amikor már kezdenénk megszédülni, akkor a falu szélére értünk, a volt Tsz major sarkához. A kanyarokban rendszerint egyenesen is folytatódtak az utcák, de a régi főút ezt a kanyargós vonalvezetést követi, nem nehéz követni. Zárásként azért még van egy jobbkanyarunk: ez már a Dénesmajor felé vezető út eleje (0,8 km).

Jobbról kis töltés érkezik: az egykori kisvasút nyoma. Ez az út jobb oldalán kísér minket kilométereken át. A mezőgazdasági telep következő bejáratánál érkezik a Zrinyi utca jobbról, a falu elhanyagolt kastélya felől (a kastélyban született Kohán György Kossuth-díjas festő 1910-ben). Kis iránytöréssel érjük el a Solymosra veztő hosszú egyenest. Balra (néha jobbra is) fasor, másik oldalt pedig a bokrokkal benőtt töltés. 
 

A kisvasút az Andrássy uradalom kiszolgálására épült. A gyulai vasútállomásról indulva keresztülment a városon, majd a mai határállomás mellett látható vashídon keresztezte a Fehér-Köröst. Gyulaváriban még megtalálható a Vasút utca, amely az emlékét őrzi. A mai műúttal párhuzamosan (leszámítva a solymosi rövidítést) jutott el Dénesmajorba (nevét Andrássy Dénesről kapta), majd a ma Romániához tartozó területeken felfűzte Feketegyarmat, Nagyzerind, Miske, Vadász, Simonyifalva, valamint kiágazással Ágya községeket.

A III. katonai felmérés áttekintő térképének részlete a gyulai kisvasúttal és 
a Gyulavári (Mályvádi)-erdővel (1910)A települést védő körtöltés után találjuk a 3-as km követ (1,8 km). Mindkét oldalt széles szántóföldek húzódnak, a távolban a mályvád-sitkai erdőség hatalmas sötétzöld tömbje. A bal kézre eső területrészt Pikó-rétnek nevezik. Hosszabb menetelés után egy útmenti tanyánál találjuk a solymosi buszmegállót (ide csak napi 4-5 busz jár - 3,7 km). A kisvasút töltése jobbra eltávolodik az úttól. 

Kis iránytöréssel folytatjuk, balra egy kiserdőt elhagyva érjük el a Mályvádi Árvizi Szükségtározó töltését, ahol az útelágazásban az aszfaltcsík jobbra kanyarodik a gát mellé. Itt szokott lenni a solymosi pont a Mályvád túrán, mivel ezt a határrészt Solymosnak nevezik (4,2 km).

A töltés tetején balra (Ny-ra) földút vezet Városerdő felé. A gáton átvezető, É felé tartó széles földút a Mályvádi-erdőt szeli át az egykori mályvádi erdészház és a rég megszűnt sarkadi komp irányába.


 
SOLYMOS, Árvizi tározó gátja
- Kapcsolódó turistautak:
Solymos - Török-erdő - Keszi-erdő - Mályvád
j. nélk.
Solymos - Árvizi tározó töltése - Városerdő
j. nélk.
Solymos - Dénesmajor - Anti gátőrház


Képek az útvonalról

(A képek 2004-ben készültek)


Bay Zoltán emléke a templomkertben

Hosszú egyenes út visz ki Gyulaváriból (a fotó fordított irányból készült, a nagyobb fák a nyugati oldalon vannak, a keletin a kisvasút benőtt töltése)

Solymos, visszanézve az útkanyartól

Az Árvizi Szükségtározó töltése Városerdő felé nézve


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - Vissza a Mályvád túrához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2004. 08.15.