TURISTAUTAK A KIS-SÁRRÉTEN


KÁRÁSZI VADÁSZKASTÉLY - ÚJMAJOR - BÉLMEGYER
KS-14    (egyelőre jelzetlen)  5,1 km  -  gyalog 1 óra 20 perc

 
A Kárászmegyeri erdőben megbúvó romantikus Vadászkastélytól Bélmegyerre vezető rövidebb út. A valamivel hosszabb másik úttal együtt kellemes körtúra kialakítására alkalmas akár a falu, akár a kastély felől.

 
KÁRÁSZMEGYER, Vadászkastély
- Kapcsolódó turistautak: 
j. nélk.
Kárászi Vadászkastély - Kárászi út - Bélmegyer
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Gereblyési út - Vadasmegyer
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Vadasi erdő - Vésztői országút
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Vadasi erdő - Vadasmegyer - Kétági tiltó
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Gereblyés - Kétági tiltó - Tarhos
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Halád - Fehér-háti híd
j. nélk. Kárászi Vadászkastély körútja

 
A kárászmegyeri Vadászkastélytól indulunk el a bekötőúton. A keskeny aszfaltcsík a gazdasági épületek után 150 méterrel egy nyiladékhoz ér a sorompónál (0,2 km). A nyiladékon balra, ÉNy felé kanyarodunk. A széles földút két oldalán erdő van. Az egykori fácánnnevelő kerítését mellőzve tartjuk a főirányt, de kissé jobbra kanyarodunk a bokorsor mögé. 

A nagyfeszültségű vezeték mellett haladunk, jobbról bokros tisztás. Hamarosan útelágazáshoz érünk az erdő szélénél (0,9 km). Balra (Ny-nak) a kárászi major felé vehetjük az irányt, jobbra (É felé) a rövidebb úton, eleinte még a villanyvezetékkel párhuzamosani indulhatunk el. Válasszuk ez utóbbit (a másik lehetőséget ez a túra írja le).

Északnak fordulunk tehát, a szántók közt vezető úton. 2 km-re előttünk az Újmajor mezőgazdasági épületei, jobbról eleinte kis erdőfolt kísér. Balra egy elhagyott tanyát mellőzünk, az út kissé balra törik (1,3 km), majd az erdőség végében kanyargó vízfolyás medrén vezet át az út. A villanyvezeték fokozatosan eltávolodik, majd egy újabb, de lakott tanyát hagyunk el jobbról. Innen már elég jól kijárt az út (1,7 km). 

Kétoldalt szántók, az út mellett hiányos fasor vezet. Kellemes, nyugodt, egyenes szakasz ez. Kiérünk a Bélmegyer-Vésztő országútra (3,2 km), az útkanyar közelében (buszmegálló is van). Érdemes kitérőt tenni a tanya után, az útkanyar után álló ősöreg, hatalmas törzsű fához (50 m). Akik Bélmegyer felől jönnek, azok az útkanyarhoz érve forduljanak a jobbra, D-nek induló földútra.

Balra (Ny-nak) fordulva 1200 méterre érjük el Bélmegyer szélső házait (4,4 km), miközben elhaladunk az Újmajor mellett. A faluban jobbra a harmadik utca (Békési u.) a Kárászmegyeri majorba vezet, itt érkezik a másik túra. Továbbra is a főutcán maradva egy nagyobb térségnél elérjük a falu templomát és a buszfordulót (5,1 km). Innen Békés, Békéscsaba, illetve Vésztő felé tudunk elutazni.


 
BÉLMEGYER, buszforduló
- Kapcsolódó turistautak: 
Bélmegyer - Hosszúfok - Fehérhát - Sárgagát - Petőfi emlékmű
Bélmegyer - Fási erdészház - Fáspuszta 
Bélmegyer - Fáspuszta
Bélmegyer - Sárgagát - Hosszúfok - Petőfi emlékmű
Bélmegyer - Sárgagát - Kereki legelő - Petőfi emlékmű
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Kárászmegyeri út - Bélmegyer


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek)


A kárászmegyeri Vadászkastély

A sorompónál induló nyiladék

Jobbra tisztások szegélyezik az utat

A távvezeték mellett, a vízfolyás felé

Visszanézve az erdőség felé a szántók felől 

Bélmegyer főutcája 


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 07. 09.