TURISTAUTAK A KIS-SÁRRÉTEN


KÁRÁSZI VADÁSZKASTÉLY - KÁRÁSZMEGYERI ÚT - BÉLMEGYER
KS-17    (jelzetlen)  5,8 km  -  gyalog 1 óra 30 perc

 
A Kárászmegyeri erdőben megbúvó romantikus Vadászkastélytól Bélmegyerre vezető alternatív út. A valamivel rövidebb másik úttal együtt kellemes körtúra kialakítására alkalmas akár a falu, akár a kastély felől.

 
KÁRÁSZMEGYER, Vadászkastély
- Kapcsolódó turistautak: 
j. nélk.
Kárászi Vadászkastély - Újmajor - Bélmegyer
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Gereblyési út - Vadasmegyer
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Vadasi erdő - Vésztői országút
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Vadasi erdő - Vadasmegyer - Kétági tiltó
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Gereblyés - Kétági tiltó - Tarhos
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Halád - Fehér-háti híd
j. nélk. Kárászi Vadászkastély körútja

 
A kárászmegyeri Vadászkastélytól indulunk el a bekötőúton. A keskeny aszfaltcsík a gazdasági épületek után 150 méterrel egy nyiladékhoz ér a sorompónál (0,2 km). A nyiladékon balra, ÉNy felé kanyarodunk. A széles földút két oldalán erdő van. Az egykori fácánnnevelő kerítését mellőzve tartjuk a főirányt, de kissé jobbra kanyarodunk a bokorsor mögé. 

A nagyfeszültségű vezeték mellett haladunk, jobbról bokros tisztás. Hamarosan útelágazáshoz érünk az erdő szélénél (0,9 km). Balra (Ny-nak) a kárászi major felé vesszük az irányt, a másik út itt jobbra (É felé) kanyarodik (lásd itt).

A következő 900 méteren nem túl járt, de egyértelműen követhető, szinte egyenes földúton haladunk. Balra a Kárászmegyeri erdőség, jobbra bokorsor és szántók. A távolban (jobbra) Bélmegyer és az Újmajor épületei látszanak. Az út enyhén jobbra törik az erdőnyúlvány felé. Csatornát keresztezünk, majd elérjük a jobb oldali erdő sarkát. Kis töréssel újabb csatornán kelünk át, és egy széles nyiladékú jártabb földút töréséhez érünk ki (1,8 km).

Ez a Gereblyési út (balra, DK-nek), ami a Kárászmegyeri erdő déli oldalát érintve egyenesen a Vadasi gátőrházhoz vezet a Határéri-főcsatorna hídja mellé (Békéscsaba-Vésztő országút, 4 km). A földút másik ága (nekünk kissé jobbra, Ny felé) a kárászmegyeri major felé indul. Folytassuk a túrát ezen az ágon! 

Kétoldalt erdők kísérnek, bal kéz felé két idősebb tölgyfával. Jobbról az erdő helyét szántó veszi át, majd újabb úttöréshez érünk az erdő sarkánál (2,3 km). Kissé jobbra folytatjuk a bokrokkal szegélyezett úton. Az előttünk látható erdőfolt mögül kibukan az alig 1 km-re lévő Kárászmegyeri majorság víztornya. 400 m után jobbra letérünk É felé (2,7 km). Gyakorlatilag ez az út egyenesen bevisz a faluba. 

Hamarosan (a szeméttelepnél) becsatlakozik a major felől az aszfaltút (3,3 km), de a mi irányunk nem változik. Innen az AEGV egykori egykori Békéscsaba - Békés - Bélmegyer - Vésztő kisvasútjának nyomvonalán haladunk a faluig. A falu szélén álló parkettagyár után a Békési úton érünk be Bélmegyer főutcájára (5,5 km). Balra kanyarodva jutunk el a templom utáni buszfordulóig (5,8 km).


 
BÉLMEGYER, buszforduló
- Kapcsolódó turistautak: 
Bélmegyer - Hosszúfok - Fehérhát - Sárgagát - Petőfi emlékmű
Bélmegyer - Fási erdészház - Fáspuszta 
Bélmegyer - Fáspuszta
Bélmegyer - Sárgagát - Hosszúfok - Petőfi emlékmű
Bélmegyer - Sárgagát - Kereki legelő - Petőfi emlékmű
j. nélk. Kárászi Vadászkastély - Újmajor - Bélmegyer


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek)


A kárászmegyeri Vadászkastély

Az erdő sarkától induló nem sokat járt, de jól követhető út

A Gereblyési út folytatásában öreg tölgyek szegélyezik az utat

A Kárászmegyeri majorságra visszanézve Bélmegyer felől

A majorság felől a faluba vezető út az egykori kisvasút nyomvonalán 

Bélmegyer temploma 


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 07. 09.