TURISTAUTAK A DÉL-BIHARBAN


KISVÁTYONI TANÖSVÉNY: KISVÁTYON - BEGÉCSI TAVAK
DB-20    (táblákkal jelzett)  7,0 km  -  gyalog 2-3 óra

 
A Körös-Maros Nemzeti Park által 2004-ben felavatott turistaút Zsadány határában. Vonalvezetése nagyon látványos, gyakorlatilag a Dél-Bihar összes jellegzetes tájképi eleme megtalálható. Tiszta időben a Nagyvárad környéki dombok, a Bihar-, a Zarándi- és Béli hegyek monumentális tömbje zárja keleten a látóhatárt, ezer méter feletti csúcsokkal. 

Maga a tanösvény az átlagosnál nagyobb erőnlétet kíván, mert nehezebben közelíthető meg, valamint bejárása sem egy sétagalopp. Vízálló cipő júliusig alapfeltétel, a látvány viszont mindenért kárpótol! Kerékpárral nem járható (én defektet kaptam).


 
 
ZSADÁNY, Kisvátyoni út
- Kapcsolódó turistautak: 
j. nélk. 
 Zsadány - Kisvátyoni út - Kisvátyon
 Zsadány - Héhalom - Geszt
j. nélk. 
 Kisvátyon - Csillaglaposi erdő - Geszt

 
A tanösvény legnagyobb hibája, hogy mind a kezdte, mind a vége nagyon körülményesen közelíthető meg, ráadásul a két hely egymástól messze van (a kocsit ott lehet hagyni, de lagalább plusz egy óra visszagyalogolni műúton az utolsó táblától...) 

A tanösvény kiinduló állomása az egykori Kisvátyoni majorsághoz vezető út mentén van, az erdősáv keresztezése után 200 m-rel. Az hely megközelítését ez az oldal írja le. Az úton továbbmenve, az egykori mejortól 300 m-re halad el az Alföldi Kéktúra.

A tanösvény a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét tájegységén található. A 7991 ha-s védett terület a folyószabályozások után kialakult sajátos Dél-Bihari táj természeti értékeit őrzi. A kijelölt útvonal bemutatja a vidék legfontosabb élőhelyeit: az erdőségeket, a mocsarak, a halastavak, valamint a száraz- és nedves gyepterületek. A séta során sok védett, értékes növény és állatfaj figyelhető meg, tanulmányozható a halastavak madarainak élete, gyönyörködni lehet a táj szépségeiben

Közvetlenül az aszfaltút mellett van az első tájékoztató tábla az útvonal térképével.

Az út első száz métere Ny felé, a közeli erdőbe visz. Mivel itt rendszerint áll a víz, hosszú fahíd vezet be a fákig. Májusban színes virágok borítják a közeli bokrokat. Újabb fahíd vezet át egy árkon, majd az erdőszélen 100 m után jutunk el a keresztnyiladékhoz. Itt jobbra kanyarodva a nyiladék elején az 1-es tábla mutatja be az erők jellegzetes fafajait és állatait.

Érdemes megjegyezni, hogy a magas vízállás miatt a területen csak kisebb foltokban voltak erdők, egészen 1920-ig. Akkor kezdődött az a hozzáértő, lelkiismeretes erdészeti tevékenység, amely létrehozta Geszt - Zsadány térségében a természetszerű erdőségeket, új élőhelyeket hozva létre az eredetileg fátlan vidéken.

A nyiladékon, É felé kell folytatni. A kis árok mellett az ösvény még eltünedezik, sok a csalán. A nyiladék végén jobbra, egy erdei útra kell kanyarodni, majd az erdőszélre kivezető ösvényen a vizenyős réten át (50 m) érünk vissza a kisvátyoni aszfaltúthoz. Alig 200 m-rel délebbre van a tanösvény indító állomása.

Az út túloldalán, a bokrok mellett betérve folytatjuk a réten ÉK-nek tartva. A hosszúkás, DNy-ÉK irányú rét északi oldalán a Toprongyos-Korhány csatornát kísérő erdős-bokros sáv húzódik, D-en pedig egy kis árok gyűjti össze az alatta lévő terület vizeit. Ezen árok mellett haladunk egy gyenge csapáson. A kis töltésen bokrok, a réten kisebb-nagyobb vízállásos foltok, mindenütt dús növényzet, sok madár.

A 2. sz. tábla a rétek, legelők állatvilágát mutatja be. Rövidesen az árkot kísérő gátra kanyarodunk fel, majd a bokrok közti ösvényen haladunk továb ÉK felé. A túlparton tavasszal összefüggő vízfelület áll a növényzet körül (madarak!). Jó egy kilométerre az úttól a gát balra kanyarodik, majd eléri a Torpongyos-Korhány medrét. Már látható a megfigyelő torony, mintegy 500 m-re. Mögötte a Bihar-hegység nyúlványai kéklenek.

A Toprongyos-Korhány csatorna felett fahíd vezet át, de nem kell rajta átmenni az É-i oldalra. A déli oldalon jobbra, továbra is ÉK-nek folytatjuk a csatorna bokrokkal benőtt gátján. (Ha az előző réten áll a víz, akkor a Toprongyos gátján az aszfaltúttól indul egy kis ösvény idáig.) 

Folytatva: néha el kell hajolni a bokrok miatt, de a következő tábla (Mocsár, mocsárrét élővilága) után hamarosan kiérünk a Begécsi halastórendszer gátjához, ahol fából készült madármegfigyelő torony van. A toronyból szenzációs körkilátás nyílik az 1930-as években kialakított tórendszerre, a Csillaglaposi- és Vátyoni-erdőségre, a szomszédos rétekre és a 30 km-re kezdődő hegyekre. Sajnos az itteni tájékoztató táblát már ellopták...

Innen már kijárt földúton, a gát tetején folytatjuk É felé. Egy kisebb tavat Ny felé körbekerülve találjuk a következő táblát, majd két kisebb kanyar után kiérünk a Zsadány-Biharugra műútra, a Nagytóti-Toprongyos csatornánál. Az utolsó tábla mintegy 200 m-rel visszább (balra, Ny felé), az úttól kicsit beljebb van. Itt a Nagy-Zsombokos élőhely-rekonstrukcióját mutatja be a tábla. A Nemzeti Park a Toprongyos csatorna vizének felhasználásaval az eredeti állapothoz hasonlóan a területet a tavasz folyamán elönti, és a nyárig megmaradó vízborítás remek életfeltételeket kínál számos élőlénynek.

A tanösvény végétől visszagyalogolhatunk a kezdőpontig műúton (3 km, a 16-os km kőnél balra), vagy folytathatjuk Fancsikapuszta felé, ahol buszmegálló van (1 km, kevés buszjárat). Lehetséges végcél Zsadányba visszamenni (2 km), ahonnan több busz jár Békéscsaba, Gyula, illetve Debrecen felé.


 
ZSADÁNY, Begécsi halastavak
- Kapcsolódó turistautak:
j. nélk.  Zsadány - Begécsi tavak - Fancsikapuszta - Hun sír


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek)


A kisvátyoni út mellett indul a tanösvény

Hosszú fahíd vezet át az erdőig, a vizenyős rét felett

Az erdei nyiladékon

Keresztezve az utat a rétre jutunk

Nyár közepéig néhol megcsillan a víz a cipőnk körül a réten

A vizenyős rét szélén haladó kis árok

Tájékoztató tábla a Toprongyos-Korhány csatorna partján

Madármegfigyelő torony a Begécsi tavaknál

Kilátás a toronyból: az egyik tó víztükre mellettünk

A réten összegyűlő tócsák mögött valami kéklik: a Bihar-hegység!

Az utolsó szakasz a Nagytóti-Toprongyos csatorna gátján

Élőhely rekonstrukció a Nagy-Zsombokosnál.


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 05. 14.