TURISTAUTAK A DÉL-BIHARBAN


KÖTEGYÁN VÁ. - KÖTEGYÁN - KOPJAFA-GYŰJTEMÉNY
(jelzetlen)    4,0 km  -  gyalog 1 óra

 
Rejtett kisközség rejtett látványossága. A 2002-ben felavatott Öko-park a Gyepes-csatorna partján, illetve az itt látható kopjafa-gyűjtemény szerintem megér egy kirándulást, az alig ismert határmenti zsákfaluban, Kötegyánban. Turistajelzés nincs, az út végig aszfaltozott, így babakocsival is könnyű bejárni - ráadásul könnyen követhető. A faluközponttól a táv mindössze 1 km.

 
 
KÖTEGYÁN, vasútállomás
- Kapcsolódó turistautak: 
j. nélk.  
 Kötegyán - Kötegyán v.á. - Méhkerék

 
A túra egyik lehetséges kezdőpontja a Kötegyán központjától 3 km-re lévő vasútállomás, ahova sűrűn járnak a vonatok Sarkad, Gyula, Békéscsaba (átszállással Budapest) felől. A sarkadi busz természetesen a falu közepéig jár, de csak ritkán.

A vasútállomás szinte pontosan a határon van - vasútbarátoknak érdekes. Régen itt találkozott az Alföld-Fiumei vasút és a Vésztő - Kötegyán - Hollód vicinális. Mára csak a békéscsabai és a vésztői ág maradt, a szalontai és a hollódi (Holod) ág a határ túloldalára került. Így ráadásul a vésztőre tartó vonatoknak meg kell fordulni hogy tovább tudjanak menni, ami ritkaság (régen az állomás előtt létezett egy deltavágány a közvetlen kapcsolathoz, de elbontották).

Az állomás kis bekötőútján indulunk,majd a sorompónál balra fordulunk Kötegyán felé. A falu bekötőútjáról kellemes alföldi tájban gyönyörködhetünk jobbról. Kissé bal kéz felé, DK-i irányban tiszta időben jól látszanak a közeli erdélyi hegyek: a Béli-hegység és a fennséges Bihar tömbjei. 

A falu szélső házaitól (1,4 km) már nem sok hiányzik a főtérig (3,0 km), ahol a busz is megfordul (a főtérhez az Y elágazásnál balra kell menni, az iskolánál pedig kettős kanyar van). Kocsma, a bolt, a közelben pedig az iskola és a templom. A főtéren kellemes kis park emlékművekkel, és szépen faragott fabútorokkal.

A főtértől a templom felé (NY-nak) indulunk el a Kossuth Lajos utcán - régen ez lehetett a falu főutcája. Kedves házak között, burkolt úton folytatjuk 800 m-en át, majd elérjük a bal oldali házsor végét (jobb kéz felé kút). Tulajdonképpen megérkeztünk, balra a Gyepes-csatorna partján terül el az Öko-park benne pedig a kopjafa gyűjtemény. A park bejáratát, az ú.n. "kaputotemet" balra (D felé) tartva érjük el a tájékoztató tábláknál (4,0 km). 

Szemben kis mesterséges domb, utalva a falu határában megtalálható kunhalmokra, rajta fedett jurtaszerű építmény. A Gyepes medre a terület mellett kis tóvá szélesedik, melyet padok kísérnek. A domb környezetében a területre jellemző díszítésű kopjafák, illetve a népi motívumok átértelmezésével készített műalkotások láthatók. A kopjafákat a rendszeresen megrendezett fafaragótábor résztvevői készítik. A területen kis sétaút vezet körül. További modern kopjafák láthatók a falu új temetőjénél, amely a Gyepesen átkelve, mintegy 200 m-re van tovább D felé (a kiserdő mellett elhaladva).

Kopjafák Kötegyánban

Ha valaki komolyabb túrát tenne, két úton is visszatérhet Sarkadra. Az egyszerűbb verzió az idevezető Kossuth utca folytatásán vezet tovább. A kopjafák mellett érintjük a falu régi temetőjét, itt ér véget a jobb oldali házsor is. Innen kis irány törésekkel a Gyepes északi oldalán jutunk ki Sarkad határában a szalontai (mű)útra.

A másik út a ravatalozóhoz vezető út folytatása, majd jobbra fordulva kell az erdő felé menni. Az erdő megkerülése után pedig Ny-ra tartva a Gyepes kanyargós medrét délről közelítve (Rézmán tábla) lehet közvetlenül a sarkadi vasútállomásra jutni.


 
KÖTEGYÁN (Kopjafa-gyűjtemény)
- Kapcsolódó turistautak:
j. nélk.  Kötegyán - Prépost háza - Nagykert - Sarkad (városközpont)
j. nélk.  Kötegyán - Gyáni-rét - Rézmán tábla - Sarkad (vasútáll.)


Képek az útvonalról

(A képek 2004-ben készültek)


Kopjafákkal övezett emlékmű Kötegyán főterén

Kötegyán temploma

Jellegzetes utcakép

A Gyepesen átívelő híd faragott korlátja, hátul a kedves csatornaőrház

Az ökopark a kis tóval és a kunhalommal

Kaputotem a bejáratnál

Útbaigazító tábla

Kopjafák a temetőkertben


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2004. 07. 07