JELZETT TURISTAUTAK A KIS-SÁRRÉTEN


KÖRÖSTARCSA - ÖSSZEFOLYÁS (0 km) - KÖRÖSLADÁNY (ÚJLADÁNY)
(zöld sáv)   15 km  -  3,7 óra

 
A Körös 50 túra második szakasza. Végig gáton haladó; nagyon szép, de kitartást igénylő útvonal a Kettős-Körös és a Sebes-Körös mentén.

 
 
KÖRÖSTARCSA
- Kapcsolódó turistautak: 
Köröstarcsa - Boldishát - Mezőberény (vagy Petőfi emlékmű)

 
A szakasz Köröstarcsa mellől indul, ahol a falun átvezető 47-es főút keresztezi a Kettős-Köröst. A zöld jelzés a hídon átmenve a folyó jobb parti gátján balra fordul. Régebben még itt haladt a főút, ezért az aszfalt és a betonkorlát. A jobbra tartó ív után a régi főút egyenesen letér a gátról, mi pedig a Simaháti gátőrház mellett elhaladva érjük el a Mérgesi árvízi szükségtározó töltését. Ez az É-D irányú lokalizációs töltés alternatívát jelenthet azon kerékpárosoknak, akik nem a 47-es úton akarnak átjutni Körösladányba.

A jel a Kettős-Körös gátján halad, balra a sűrű erdőből néha kibukkan a kanyargós folyó. Balról a tározó területén mezőgazdasági földek, melyek egyhangúságát csak néha törik meg fár, vagy kisebb erdők. Az egykori tanyavilág mára eltűnt - csak egy-két ház dacol az idővel.

Átmegyünk a visszaeresztő műtárgyon (ahol a tározóba jutott vizet visszaengedik a Körösbe), majd a tározó megnyitási helyén (az itteni csövekbe rakják a robbanóanyagot a töltéssszakasz felrobbantásához, hogy a víz szabályozott körülmények közt önthessen ki a hullámtérből. Innen már nem vezett tovább a betonozott út. 

A gáton mintegy hat kilométert kell menni az összefolyásig, ahol a Kettős- és a Sebes-Körös egyesülésével elindul 86 km-es útjára a Hármas-Körös. Az összefolyásig a töltésköveken lévő számok csökkennek (a 0 km-ig), onnan már nőnek (a körösladányi híd a 8,6-os kőnél lesz). Az első szakasz nem túl látványos, csak az Ürmösháti részen és a folyók találkozása előtt a Simai-háton haladunk erdők közelében. A 0 km-nél szokott lenni a Körös 50 túra második ellenőrzőpontja.

Innen tovább a Sebes-Körös majdnem egyenes gátján kell haladni, amelyet a teljesítménytúra egyik korábbi résztvevője imígyen jellemzett: "A párhuzamos egyenesek látszólag a végtelenben találkoznak, de odaérve egy enyhe kanyar után az egész kezdődött előlről." 

A látni tudó szem azonban nem csak ezt érzékeli, hiszen a folyó felé tekintve, a dús aljnövényzetű hullámtérben gyakran látni szürkegémet, az ellenkező oldalon pedig a patkó alakban lefűződött holtágak úszó, lebegő növényzete a régmúlt vízivilágot idézi. Itt a csatornák keskeny nádszegélyeiben költenek a nádirigó és a nádiposzáták különböző fajai.

Igen látványos, ahogy a hátról mintegy kiterített térképen, úgy követhetjük a holtágak kanyargós medrét, melyet fák kísérnek. A második holtág neve Gerzson-zug, a harmadiké Bak-zug, a negyediké Mihály-zug. A Gerzson- és a Bak-zug közt csak az eltérő színű növényzet jelzi a Patkó-sziget valaha volt holtágának helyét. Még egy elmocsarasodott név nélküli ág után árjük el a Mérgesi árvizi szükségtározó töltését, majd rövidesen a 47-es főút hídját. (A híd melletti raktárépületeket már 2-3 km-ről láthatjuk.) 

Balra térve a hídon át Körösladány központjába jutunk, de ebben az irányban érjük el az Alföldi Kéktúra útvonalát is. A zöld jel kissé jobbra indul, majd balra tér le Újladány szélső háza előtt. Innen folytatjuk, de érdemes előtte a kulacsot a közeli kútnál megtölteni.

 


 
KÖRÖSLADÁNY (ÚJLADÁNY)
- Kapcsolódó turistautak: 
Újladány - Fáspuszta
Körösladány - Karcagi út - Sima-sziget (Az Alföldi Kéktúrán)
Körösladány - Dondorog - Fok-köz (Az Alföldi Kéktúrán)


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek)


A Kettős-Körös gátja a hajnali napfényben

A köröstarcsai híd után a régi úton indulunk a gát tetején

A Mérgesi árvizi szükségtározót itt robbantják be, ha kell.

Balról a folyót övező erdő, jobbról a mező

A 0 km-nél lévő ellenőrzőpont

Tovább a gáton, ez már a Sebes-Körös.

Az egyik lefűzödött holtág a gátról

A Mihály-zugi holtág kiágazása

A gát közelében kanyarog a Körös

Köröstarcsa melletti híd, a jel balról jön.


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2003. 06.15.