TURISTAUTAK A KIS-SÁRRÉTEN


MÁGORPUSZTAI TANÖSVÉNY (Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely)
KS-23    (táblákkal jelzett)  0,6 km  -  gyalog 20 perc

 
A Körös-Maros Nemzeti Park által 2005 áprilisában felavatott rövid turistaút a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhelyen. A természeti értékeket bemutató rövid útvonal jól kiegészíti a halom belsejében megtekinthető régészeti kiállítást. Az útvonal bejárásához a teljes parkra érvényes belépőjegyet kell váltani.

 
 
VÉSZTŐ-MÁGOR, Történelmi emlékhely
- Kapcsolódó turistautak: 
Mágor - Dió-ér - Fok-köz
Mágor - Vésztő
Mágor - Bikeri - Fáspuszta (régi jelzés)
Mágor - Fok-köz (régi jelzés)

 
A Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely fogadóépülete mellől indulunk el. Itt található a tanösvény térképe. (A kép a fák árnyéka miatt ilyen foltos)

A tisztáson átvágva a Holt-Sebes-Körös medréig megyünk le, ahol kis stég van az első tábla mellett. A Holt-Sebes-Körös az 1855-ben kezdődött folyamszabályozások során jött létre, amikor a Sebes-Körös számára mintegy 40 km-es új medret ástak a telpülésektől távol. A régi meder így megmaradt a Biharugra - Zsadány - Okány - Vésztő környéki vizek összegyűjtésére. Partja közelében hosszasan halad az Alföldi Kéktúra.

Balra fordulva a partmenti zöld alagútban haladunk tovább a fák és a bokrok között. Újabb tábla mutatja be az ártéri erdők jellegzetes élővilágát. Ma már csak kis területen látható az eredetihez hasonló növénytársulás, mivel az ártéri gazdálkodás miatt a nem művelt területek mérete is csökkent.

A nyiladék végén balra találjuk az apró, sárral tapasztott, fehérre meszelt pákásztanyát. A Sárrét mocsaraiban, a természet adta lehetőségekből élő "rétes emberek" (halász, csíkász, rákász, vadász, solymász, békász, méhész, piócaszedő) emlékét idézi a kicsiny tanya és a mellette lévő sárhajó.

A ház melletti lépcsőn a kis töltésre jutunk ki, ahonnan a Park nagy része belátható. Körülöttünk a népi írók folyamatosan bővülő Szoborparkja, távolabb a Mágori-domb. Balra fordulva érjük el a következő táblát, amely a hely jelentőségét mutatja be.  

Az egykori Csolt-monostor konzervált maradványai


A Körös fölé 9 méternyire magasodó Mágor-halom évezredeken keresztül biztonságot jelntett az itt élő népeknek az áradások elől. A kettős halom egyrészt az újkőkortól a bronzkorig itt élő emberek történeti emlékeit hordozza, másrészt a Csolt (Vata) nemzetség XI. században emelt monostorából a XII. században átépített kolostortemplom romjait őrzi.

A halom belsejében lévő kiállítást érdemes megnézni. A domb tetejéről remek kilátás nyílik körbe. Délre a közeli Fáspuszta erdei látszódnak. A kis kitérő után a keskeny járdán fordulunk vissza a bejárat felé. Balra az utolsó tábla a mocsarak élővilágát mutatja be, a gát tövében fekvő egykori holtmedernél (a dombot a Körös egykori és jelenlegi ága teljesen körbeöleli). A bejárat előtti tanyán őshonos magyar háziállatok is láthatók.


 
VÉSZTŐ-MÁGOR, Történelmi emlékhely
- Kapcsolódó turistautak: 
Mágor - Dió-ér - Fok-köz
Mágor - Vésztő
Mágor - Bikeri - Fáspuszta (régi jelzés)
Mágor - Fok-köz (régi jelzés)


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek)


A tanösvény kezdete

Fedett pihenőhely a tisztás végén

Pákásztanya

A népi írók szoborparkja

Háttérben a Mágori-domb

Szent László lovasszobra


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 05. 16.