TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


FEKETE-KÖRÖS GÁTJA - MÁLYVÁDI-ERDŐ, SOLYMOSI ÚT - SOLYMOS
jelzetlen    5,2 km  -  1,3 óra

 
A megye legszebb erdejének kiegészítő túraútvonalala, amely lehetővé teszi rövidebb körtúrák megszervezését a Mályvádi-erdőben. Ideális a gyengébben tájékozódóknak is, mivel az út nyílegyenes a gátig, így Solymostól egyértelműen követhető. A szakaszon megy a Mályvád túra 20 km-es távjának útvonala.

 
FEKETE-KÖRÖS GÁTJA (Mályvád)
- Kapcsolódó turistautak:
j. nélk.
Anti gátőrház - (Mályvád) - Fekete-Körös gátja - Sitka - Városerdő

 
A Mályvádi-erdő szélén haladó gáttól indulunk dél felé. A kiindulási hely az egykori sarkadi komp helyétől 800 m-re K-re van, a gát enyhe jobbkanyarjában (a komptól nézve). Lekanyarodva a gátról, merőlegesen D-DNy felé folytatjuk. Az út végig egyenes, tájékozódni innen nagyon már nem kell.

Hangulatos erdőben nemsokára elérjük az egykori erdészház helyét. Most csak néhány betonoszlop-csonk és az elvadult növényzet emlékeztet a házra (0,8 km). A következő nyiladékon halad a Mályvád túrák útvonala, a piros sáv jelzés (1,2 km). Itt egy kis tisztás és egy magasles van.
 
 

MÁLYVÁDI-ERDŐ, Solymosi út
- Kapcsolódó turistautak:
Mályvád - Halas - Sitka - Városerdő

A magasles után továbbra is délnek tartunk. Az út két oldalán jellemzően erők vannak, szabályos nyiladékokkal. Néhol az út mellett kerítés védi a felcseperedő erdőt (elsőként bal kéz fele), máshol az árvíz idején a vadaknak összehordott magaslatot mellőzünk (jobbra).

Újabb kerítések, majd elérjük a Nagy-rét hatalmas tisztásának egyik szegletét. A jobb oldali mező után kezdődő erdőrész a Cukrosi tábla nevet viseli. A következő keresztnyiladékban áll egy kissé öregebb fa, az "Iroda-fa" (3,2 km). Nem tudni, neve honnan ered. 

Újabb változatos erdei szakasz után (kerítés balra, majd bekerítetlen tisztás hosszan), lassan kiérünk az erdő szélére (4,2 km). A szántók közti utat kisebb fák és bokrok szegélyezik, végül pedig a dénesmajori távvezetéket keresztezzük. Elérjük a Mályvádi Árvizi Szükségtározó töltését, amin átkelve a Dénesmajor (balra) - Gyulavári (előre, enyhén jobbra) útra térhetünk rá (5,2 km). A kis forgalmú aszfaltúton halad a Mályvád túra fő útvonala, a piros jelzéssel. Az árvizi tározó töltésén jobbra fordulva Városerdőre mehetünk tovább.


 
SOLYMOS
- Kapcsolódó turistautak:
Solymos - Török-erdő - Keszi erdő - Mályvád
Solymos - Pikó-rét - Gyulavári
j. nélk.
Solymos - Mályvádi árvizi tározó töltése - Városerdő


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek, részben fordított irányból)


A Mályvádi Őstölgyes felé vezető nyiladék a Solymosi útnál

A solymosi út az Őstölgyeshez vezető nyiladéknál (a gát felé)

Egy erdőfelújítás mellett elhaladva

Kitekintés a Nagy-rétre

Újabb bekerített erdőrészlet

Az utolsó méterek Solymos előtt


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - Vissza a Mályvád túrához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2005. 09. 02.