TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


MÁLYVÁD - HALAS - SITKA - VÁROSERDŐ
(piros sáv)    8,4 km  -  2 óra

 
Talán a megye legszebb erdei túraútvonalala, amely elvezet a Mályvádi-erdő mélyébe, az Őstölgyeshez. Az útvonal nem járható a víz elvonulásáig, ha a az Árvizi szükségtározó megnyitásra kerül (ilyen 1980 és 2004 között összesen csak kétszer volt). A szakaszon megy a Mályvád túra útvonala.

 
MÁLYVÁD, Őstölgyes
- Kapcsolódó turistautak:
Mályvád - Keszi-erdő - Török-erdő - Solymos
Kitérő az Őstölgyekhez (200 m)
j. nélk.
Anti gátőrház - (Mályvád) - Fekete-Körös gátja - Sitka - Városerdő

 
A Mályvádi-erdőben, az Őstölgyek melletti elágazásban vagyunk, az erdőirtást övező kerítés sarkánál. Solymos felől (D-ről) érkezve jobbra (K felé) van az Őstölgyes, a jelzés pedig balra (Ny felé) folytatódik a kerítés mellett. Ha É felé tartanánk, akkor alig 700 m múlva elérnénk a Fekete-Körös gátját, egy lehetséges jelzés nélküli túrautat.

A kereszteződéstől elindulva egy közepesen aránylag járt földúton megyünka Mályvádi-erdőben. Irányunk nagyon sokáig (2,8 km-ig) nem változik majd! 400 m után véget ér a kerítés balról, utána jobbról balról egy rövid szakaszt még bekerítettek (0,6 km). Hangulatos tisztást mellőzünk. A jártabb út balra kanyarodik (0,8 km), mi a széles nyiladékot követjük továbbra is. A fák közt kis erdei csatorna kanyarog, melyet keresztezünk (1,1 km). 

A következő nyiladék (1,2 km) után egy kis tisztásra érünk (magasles, 1,7 km), ahol egy jól járt földút keresztez. Ez D felé pontosan Solymosra visz ki, a dénesmajori műútra (itt halad a Mályvád túrák 20 km-es távja). A régi térképen É felé jelölt Mályvádi erdészháznak már szinte nyomát sem látni.
 
 

MÁLYVÁDI-ERDŐ, Solymosi út
- Kapcsolódó turistautak:
j. nélk.
Fekete-Körös gátja - Mályvádi-erdő, Solymosi út - Solymos


A magasles kis tisztását az eddigi irányunkat tartva hagyjuk el. A már említett 20 km-es túra innentől a leírás irányával szemben halad. A nyiladékot tovább követve Ny felé mellénk kanyarodik a korábban keresztezett erdei csatorna balról. A keresztnyiladéknál (2,0 km) átmegyünk a csatorna túloldalára, majd ott folytatjuk. 

Az újabb keresztnyiladéknál egy vascső segíti a tájékozódást (2,4 km). Itt halad el a Kompi-csatorna, mellette egy jártabb földút. É felé egykor ennek az útnak a végén vezetett át a komp a Körösön a túlparti Sarkadra

Balra bekerített irtásföld kezdődik, jobbra hirtelen megnőtt nyárfák. A következő keresztnyiladéknál (2,8 km) jobbra (É felé) fordulunk, majd egy kis úton - nem az eddig megszokott széles nyiladékon - a fák közé, balra (3,0 km). A következő nyiladéknál ismét jobbra (3,4 km), majd ismét balra (3,6 km) Ez a Halas nevű erdőrész. Kellemes, hangulatos erdőrészen haladunk. Jobbra kerítés indul (3,8 km), majd az út kb. 30 fokban ÉNy felé törik (4,1 km). 

A kerítés vége után ismét idősebb fák közt haladunk, amíg kiérünk a Fekete-Körös gátjához, Sitkára (4,6 km). Itt távvezeték megy át a folyó fölött, régen pedig egy hangulatos szivattyúház is volt a csatorna partján (1992 körül bontották le). Aki akar, mehet a gáton is Városerdőre, a táv ugyanannyi, mint az erdőn keresztül.
 
 

SITKA, Fekete-Körös gátja
- Kapcsolódó turistautak:
j. nélk.
Anti gátőrház - Fekete-Körös gátja - Sitka - Városerdő

Átkelve a Sitkai-főcsatornán, annak partján folytatjuk a túrát, balra (D-DNy-nak) menve. A földút állapota az utóbbi években leromlott, de járható. Ha figyelmesen járunk, a fák között ezen a részen gyakran látni dámvadakat. Balra, a túloldalon fiatal erdőtelepítés, jobbra mellettünk a Sitkai-erdő. Sajnos a fákat ez első pár száz méteren kivágták.

A bokrokkal benőtt kis magaslatnál, a vadetetőnél jobbra fordulunk (5,8 km). Az árvizi tározó elöntésekor a vadakat ezekre a magaslatokra terelik össze. A következő útcsomópontnál (6,2 km) balra térve hamarosan kiérünk egy nyárfaerdőbe, melyen átgyalogolva, majd a jól járt széles földúton jobbra kanyarodva (6,9 km) kiérkezünk a Fekete-Körös gátjához (7,6). 

A gátkoronán menve érünk be Gyula-Városerdőre (8,4 km). Útközben átmegyünk a Mályvádi Árvízi Vésztározó leeresztő műtárgyain. Legutóbb 1995-96 fordulóján kellett a hatalmas árvíz miatt a tározót megnyitni, emiatt a gát mintegy 100 méteres szakaszát berobbantották (a gát tetején lévő csövekbe rakják a robbanóanyagot). 

A vasuti átjárónál balra fordulva a zöld sáv jelzésen másfél óra alatt Gyulára gyalogolhatunk vissza. A kényelmesebbek a vasúti hídon átmenve a József-Szanatórium megállóhelytől vonattal is hazautazhatnak Sarkad, Gyula, Békéscsaba felé.


 
GYULA-VÁROSERDŐ, Vasúti híd
- Kapcsolódó turistautak:
Városerdő - Remete - Szanazug
Városerdő - Bánom - Gyula
j. nélk.
Városerdő - Sarkad
j. nélk.
Városerdő - Mályvádi árvizi tározó töltése - Solymos
j. nélk.
Városerdő - Sitka - Fekete-Körös gátja - Anti gátőrház
j. nélk.
Városerdő, Galagonya tanösvény


Képek az útvonalról

(A képek 2001-ben és 2004-ben készültek, részben fordított irányból)


A Mályvádi Őstölgyes melletti irtásnál

Ritkább és sűrűbb erdők váltakoznak

Magasles a Solymosról érkező földútnál

Erdőirtás a Halasi kanyarnál

Halas, erdőrészlet 

Sitka előtt a kerítésnél

A Sitkai-erdő felé

A fák alatt a Sitkai-csatorna partján

A Fekete-Körös gátján, az árvizi tározó műtárgyain áthaladva

A városerdei vasúti híd, mellette a József Szanatórium megálló épülete


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - Vissza a Mályvád túrához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2004. 11. 10.