JELZETT TURISTAUTAK MEZŐBERÉNY KÖRNYÉKÉN


MEZŐBERÉNY - BOLDISHÁT - KÖRÖSTARCSA
(zöld sáv)    10 km  -  2,5 óra
MEZŐBERÉNY - BOLDISHÁT - PETŐFI EMLÉKMŰ
(piros körsétaút)    7 km   -   1,7 óra

 
A Körös 50 túra, valamint a Petőfi-emléktúra első szakasza, kellemes alföldi szántók közt, Boldisháttól a Kettős-Körös gátján.

 
 
MEZŐBERÉNY (Szabadidőközpont)
- Kapcsolódó turistautak: 
Mezőberény - Laposi kertek - Petőfi emlékmű
Mezőberény - Laposi csatorna - Petőfi emlékmű
Mezőberény - Mezőberény (vasútállomás)

 
A zöld sáv és a piros körsétaút jelzések Mezőberényből, a Szabadidő Központ (Piknik Park) mellől indulnak (a strandtól nem messze). A startpont megközelíthető a vasútállomástól induló, és a városközponton áthaladó zöld négyzet jelzésn is. 

A Martinovics utcán indulunk észak felé a Vésztői útig, ahol jobbra tartunk. Hamarosan a bal oldalon véget érnek a házak, majd egy szennyvízátemelő mellett balra, É-nak tartó viszonylag gyenge földúton indulunk ki a városból a facsoportok felé. Legelőn haladunk, egy kisebb tó közelében. A házak látványa egy darabig még elkísér. Nemsokára a várost övező körtöltéshez érünk, amelynek tetejére fordulunk jobbra, kelet felé. 

A töltés hamarosan délnek törik, itt kell balra fordulva északnak folytassuk a következő mezőn át. A mező túlsó szélén lévő fasor jól látszik, a mellette futó úton ismét kelet felé haladunk a közeli istállókig. (Fordított irányban haladva nem az É-D irányú fasor előtti járt földúton kell menni, hanem a fasor után induló úton)

Az istállóknál a kutyák hangosak, de nem kell megijedni tőlük. Északra, egy akáccal szegélyezett úton balra folytatjuk a legközelebbi kersztezésig, ahol jobbra fordulva megyünk a Kettős-Körös gátja felé. Utunkat villanyvzeték és a széles László-zugi csatorna kíséri. A nyílegyenes úton 1,5 km múlva már a Kettős-Körös gátjához érünk. Másszunk fel a lépcsőn a kerékpárúthoz! Itt szokott lenni a teljesítménytúra első ellenőrzőpontja amely a Boldishát nevet kapta.
 

Ez a halom természetes kiemelkedés, amit később az ember településül választott. Neve valószínűleg családnévi eredetű. A gát tetejéről idilli kép tárul a szemünk elé: a Köröst övező áthatolhatatlan erdősáv, egy lefűzött holtág, valamint Mezőberény és Köröstarcsa házai.


Boldishátnál a két jelzés elágazik. Bár mindkettő a gáton folytatja, a zöld ÉNy-nak tart Köröstarcsa felé, a Petőfi emlékút DK-nek indul, hogy bő 1 km múlva kiérjen a híd mellett álló Petőfi-emlékműhöz., fontos túrautak elágazási pontjához.
 
 

PETŐFI EMLÉKMŰ (Mezőberényi híd)
- Kapcsolódó turistautak: 
Petőfi emlékmű - Laposi kertek - Mezőberény
Petőfi emlékmű - Bodoki múzeum - Sárgagát - Bélmegyer
Petőfi emlékmű - Bodoki múzeum - Fehérhát - Sárgagát - Bélmegyer
Petőfi emlékmű - Krisztina-zug - Békés
Petőfi emlékmű - Laposi csatorna - Mezőberény
Petőfi emlékmű - Kereki-legelő - Sárgagát
Nagy-zug (a Z és a P körséta jelek közt)

A zöldön továbbhaladva, a gáton balra fordulva a folyóparton, ártéri erdők mellett haladunk, melynek füzeseiben költenek a varázslatos szépségű kiskócsagok, a bakcsók. Tavasztól őszig mindenfelé láthatjuk őket a Körösök mentén. Az odvas vén fűzfákban nevelik fiókáikat a csókák, seregélyek.

Három kilométer megtétele után Köröstarcsára jutunk. Az egykori halászfalu messzire ellátszó református templomát 1794-96 között a kecskemréti Eischer Ágoston építette. Tűzfigyelő tornyát 1859-ben egy emelettel, az őrszobával toldották meg és körfolyósóval látták el.

A gáttól kissé távolabb találunk kutat a központban (bolt, buszmegálló, stb), a 47-es út hídja mellett pedig egy kellems hangulató csónakkikötőt rejtenek a fák (betonút vezet le a hídtól). A jelzés a hídon át folytatódik.


 
KÖRÖSTARCSA (Híd)
- Kapcsolódó turistaút:
Köröstarcsa - Összefolyás - Körösladány


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek)


Mezőberény utcáin

Irány a legelő!

Körtöltés Mezőberény után

A töltésről letérve a fasor felé kell menni

Az istállónál.

Az istálló mellett induló út

A László-zugi csatorna a gátról

Boldishát és környezete

A Körös-gáton már látszik Köröstarcsa.

Köröstarcsa templomtornya


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2003. 06.15.