TURISTAUTAK BÉKÉS MEGYÉBEN


 
ÖRMÉNYKÚT - SZÉLMALOM-ROM - ÖRMÉNYKÚT
BM-02    (jelzetlen)  2 * 2,8 km  -  gyalog 2 * 50 perc

 
Régen több száz szélmalom működött az Alföldön. Számuk mára 20 alá csökkent. A kicsiny Örménykút község határában mégis 2 szélmalom maradt meg romos állapotában. Az ismertebb, Bakulya-féle szélmalmot 2004-ben felújították, remélhetőleg hasonló sors vár a rosszabb állapotú másik malomromra is, amelyet ez a túraút mutat be.

 
ÖRMÉNYKÚT, Központ
- Kapcsolódó turistautak: 
j. nélk.
Örménykút - Bakulya-szélmalom - Kondoros

 
A túra az alig félezres kitelepülés, Örménykút központjából indul. A falu csak 1952-ben alakult megy Szarvas tanyavilágából. A falu megközelíthető közvetlenül Szarvasról és Mezőberényből, de ezen utak olyan gyalázatos állapotban vannak, hogy jó szívvel csak a 44-es főútból Kardos mellett kiágazó mellékút javasolható. 

A falu központjából északnak indulunk tovább az aszfaltúton. Kétoldalt sudár fasor, körben mindenütt szántók. Rögtön a falu után elérjük az útelágazást, ahol Mezőberény felé (K-re) tartunk. 200 m után az út élesen balra kanyarodik, és egy jól járt földút ágazik le balra. 

Választhatunk, merre folytatjuk. Az első variáció szerint maradunk az úton még 600 m-t, és az egykori Állami Gazdaság telepén keresztülmenve (balra), a munkáslakások mögötti úton haladunk észak felé a szántók között jól látható malom irányába.

Részlet a Szarvas - Kárpátia kiadók Békés megye térképéből, megvásárolható: www.map.hu

A másik, egyszerűbb variáció szerint a kanyarnál induló széles földúton haladunk el, kikerülve a telepet. Jó egy km múlva jobbról az egykori állattartó telep gazzal benőtt helye mellett útelágazáshoz érünk. Ferdén balra (45 fokban) az értékes növénytársulásairól ismert Tóniszállási legelő felé ágazik le egy út (kis épület nem is oly messze, mögötte erdősáv). A malom jobbra 45 fokban, szinte már karnyújtásnyira van tőlünk.

Az elágazásban a bokrok közt folytatódik egyenesen is az út (a malom megtekintése után ezen egyenesen, majd a csatornánál jobbra, később balra fordulva Gyomaendrődre lehet eljutni). Mi itt jobbra, egy alig járt földútra térünk (K felé). A romos, gazos terület után szántók közt érjük el az első útvonalvariációban, a létező telep felől érkező nem túl járt utat.

Balra, az út folytatásába fordulunk, ismét északnak. Ez a gyenge csapás mintegy 150-200 m-re a malom mellett visz el. A romhoz nem vezet út, a maradék kis távot már a gazos, elhanygolt szántón kell megtenni.

Az egykori szélmalom még romjaiban is hatalmas. Falvastagsága alul eléri az 1 métert, magas, mégis szokatlanul tömzsi törzse meghatározó eleme a pusztaságnak. Oldalán kétemletnyi lyuk tátong, az idő kártétele. Dél felé az állattartó telep épületei, körben szántók és a szegélyező fasorok. Érdemes néhány percet eltölteni itt.

Ha megfejtettük az élet értelmét, ugyanazon az úton jutunk vissza Örménykútra, ahol jöttünk.


 
ÖRMÉNYKÚT, Központ
- Kapcsolódó turistautak: 
j. nélk.
Örménykút - Bakulya-szélmalom - Kondoros


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek)


Árnyas fasor kísér Örménykút után

Az elágazás: balra Tóniszállás, egyenest akár Gyomaendrőd, jobbra a malom útja

A malom előtti gyenge út, visszanézve a majorság felé (víztorony)

Az egykor szebb napokat látott malom. tető nélküli romja belülről


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 07. 03.