TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


PÓSTELEK - HAJLÁS-ERDŐ - AJTÓSFALVA - GYULA
(zöld sáv)    7,4 km  -  1,9 óra

 
A szakaszon halad a Háromváros túra, valamint a Mályvád túra útvonala.

 
PÓSTELEK
- Kapcsolódó turistautak:
Póstelek - Vesze - Békéscsaba
Póstelek - Marói-erdő - Doboz
Póstelek - Gerla - Ógerla - Sikkony
j. nélk.
Póstelek - Német-nyilas - Szanazug
Póstelek - korabeli turistaház

 
Póstelek központjából, az útelágazástól indulunk a Gyulára vezető bekötő úton K felé. Az egykori vigalmi házat és az autósmozit elhagyva jobbról erdőfolt kísér, balról erdőirtás. Az aszfaltcsík 1 km múlva jobbra fordul a hajdani Konzervgyár felé, de a jel az eredeti irányban megy tovább, jól járt földúton egy tanya mellett. Néhány száz méteren át még mindkét oldalról a Hajlási-erdő övezi az utat. Hosszú, egyenes szakasz következik. A bal oldali szántót elérve ÉK felé ellátni egészen a Körösök gátjáig, Szanazugig

Elszórt tanyák közt kissé balra tér a dűlőút, majd valamivel később, jobbra gyalogösvény indul az erdőbe (nem nehéz észrevenni, csak kicsit kell figyelni). A szűk ösvény a fák között, majd egy tisztást érintve (magasles) vezet ki egy jártabb földútra az erdő sarkához. Forduljunk balra. Kétoldalt ismét fák és bokrok, majd enyhe ívű jobbkanyarral érünk ki egy tanyához (hangos kutyák). Balról szántóföldek, jobbról bokros kísér egy szakaszon. Perceken belül egy útkereszteződéshez jutunk: kis töréssel, de nagyjából egyenesen kell menni a kertek felé. Jobbra az Élővíz-csatorna hídja látható egész közel.

Már jól látszanak Gyula tornyai, eltévedni lehetetlen. A kertekhez érve jobbra, majd rövidesen balra kanyarodva gyümölcsfák között folytatjuk a túrát. A viskók között egy-két állandóan lakott ház is feltűnik. Balról becsatlakozik a kerteken átvezető másik földút is. 

Jó negyedórányi gyaloglás után kiérünk Ajtósfalva szélső házaihoz. Innen származott el a később világhírűvé vált Dürer család, ezért ragadt rájuk az Ajtósi Dürer név. Átmegyünk a békéscsaba-kötegyáni vasúton és a sínekkel párhuzamosan haladunk az állomás felé. Jobbra lakótelep, mellette tó. Perceken belül a vasútállomáshoz érkezünk, ahonnan gyakran járnak vonatok Békéscsabára, sőt naponta 3 gyorsvonatpár közlekedik Budapest felé is, valamint Szeged irányába.

A teljesítménytúrák útvonala itt még nem ér véget, innen a zöld sáv jelen még 2 km-t kell menni a Várig, ahol a túrák célja található.


 
GYULA (Vasútállomás)
- Kapcsolódó turistautak:
Gyula - Bánom - Városerdő
Gyula vá. - Várfürdő - Duzzasztó - Gyulavári


Képek az útvonalról

(A képek 2002, illetve 2003 telén készültek)


A Hajlási-erdő mellett

Elhagyott tanya az út mellett

Magasles az erdei tisztáson

A kertek közt

Ajtósfalvára érve, szemközt a lakótelep

Tájékoztató térkép a gyulai vasútállomás előtt


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2003. 08.15.