TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


SIKKONY - MALOMASSZONY-KERTEK - DÁNFOK - BÉKÉS, HÍD
(piros sáv)    7,1 km  -  1 óra 50 perc

 
Kellemes túraút kisebb-nagyobb töltéseken, Békés határában. A szakasz elején, a leírással szemben megy a Háromváros túra útvonala.

 
 
SIKKONY, híd
- Kapcsolódó turistautak:
Sikkony - Bandika-fa - Békéscsaba
Sikkony - Kőgyes - Gerla - Póstelek
Sikkony - Malomasszony-kertek - Békés, központ
Sikkony - Fácános erdő - Marói erdő

 
Sikkonynál átmegyünk a hídon a túlpartra, majd jobbra fordulva az Élővíz-csatorna másik partján haladunk a sárga sáv jelzéssel együtt. Előttünk már látszanak Békés város házai és tornyai. A kis szivattyúház mellett elhaladva 1 km hosszan nyílt terepen - akácok mellett, az Élővíz-csatorna kis töltésének tetején vezet az út.

Az ösvényen kanyarogva érjük el a Malomasszony-kertet (1,3 km). Kis víkendházakat találunk itt a hobbitelkek között. Az itt termő rengeteg finom gyümölcs miatt a túra bejárása augusztus második felében a legélvezetesebb. A gyümölcsösök mellett továbbra is a gát tetején haladunk a  következő hídig (3,2 km). A sárga jel egyenesen megy tovább Békés belvárosa felé a csatorna partján, a piros a hídon átmenve kerüli ki a várost Dánfok felé. 
 
 

BÉKÉS, Malomasszony-kertek
- Kapcsolódó turistaút:
Sikkony - Malomasszony-kertek - Békés, központ

A híd után keresztezzük a Gerla-Békés műutat. Itt már gyakorlatilag a város szélén vagyunk, hiszen a házaktól csak az induló körgát választ el. A gát külső oldalán indulunk tovább. Jobbra mellettünk egy széles vízfolyás halad, a jelzéseket a minket kísérő villanyoszlopkon találjuk. Nyílgyenesen haladva kb. 1000 métert kiérünk Dánfokra, a Kettős-Körös melletti szivattyúházhoz (4,4 km). 

Az üdülőközpontot (szálláshely) jobb kéz felé, a várostól távolabb találjuk, mintegy 250 méterre. Érdemes ekkora kitérőt tenni a gát tetején, mert itt találjuk a Békési Duzzasztót, amely a Körös vizét Gyuláig duzzasztja fel.

A Kettős-Körös 1857-ben ásott medrében, a 116,7 folyamkilométernél 1967-68-ban épült meg a békési duzzasztómű. A 2x18 m nyílású mederduzzasztó legnagyobb duzzasztása 5.40 méter, de legalább 1.80 méter állandó duzzasztást biztosít. 
BÉKÉS, Dánfok
- Kapcsolódó turistaút:
j. nélk. Doboz, híd - Maró - Dánfok - Békés, központ

A következő 2.5 km-t a Kettős-Körös bal parti gátján tesszük meg. Jobbra a folyó, balra Békés házai kísérnek. Egy enyhe kanyar után már csak egyenesen kell menni, mire elérjük a Békés - Vésztő országút hídját. Folytathatjuk a túrát tovább a gáton, vagy visszamehetünk a városba a Vésztői úton (7,1 km).


 
BÉKÉS, Kettős-Körös hídja
- Kapcsolódó turistautak:
Békés - Krisztina-zug - Mezőberény, Petőfi emlékmű


Képek az útvonalról

(A képek 2000-ben és 2001-ben készültek)


A sikkonyi hídnál

A kertek előttí kis töltésszakaszon

A Malomasszony-kertekben

Békés szélén, a Dánfoki szivattyútelepnél

A Békési Duzzasztó a Kettős-Körösön

A Körös gátján érjük el a békési hidat


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - Vissza a Háromváros túrához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2006. 04. 27.