Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba

Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében

SÁRGA KERESZT: Sikkony - Fácános-erdõ - Marói-erdõ   ~ 9 km   Békés felé
   Póstelek felé
   Békéscsaba felé
   Békés (Dánfok) felé


Sikkonyból még néhány km-en át közös útvonalon halad a sárga sáv (S) és a sárga kereszt (S+) jelzés. Rövid vízparti szakasz után jobbra, majd balra tanyák és szántók között haladunk a Gerlát Békéssel összekötõ útig. Jobbra menve 2,4 km után a (S) jel tovább vezet a mûúton.
   Póstelek felé

A (S+) egy balra tartó szántóföldi úton a közeli Fácános-erdõhöz vezet. Kissé jobbra találjuk meg a fák között kanyargó jelzést. Egy szép idõs fánál útelágezást találunk. Menjünk jobbra, D-DK felé a hosszú, egyenes nyiladékon!

Figyelmesen szemlélõdve sok vaddal találkozunk ebben az eldugott erdõben. Több keresztezõ nyiladék után balra újabb egyenes szakasz. Fiatolos rész után kiérünk az erdõ szélére. Jobbra fordulva a csatorna parján a Kettös-Körös gátjának látványa kísér. A magasles után hamarosan elérjük az utolsó fát. Szántók között vezet egyenesen tovább az út. Elágazáshoz érünk; enyhén jobbra fordulva nemsokára a Békéscsaba-Doboz közti mûútra érünk.

Nehezebb dolga van a másik irányból érkezõknek: a mûútról letérve kb. 1 km után az elágazásnál kissé balra, az erdõ közelebbi sarka felé menjenek. Ha netán egyenesen folytatná valaki, az az út nemsokára véget ér.


Esõ után az alfödi utak nehezen járhatók

Grafika: Boross L. - Körös Sárréti Útikalauz


A mûúton balra forduljunk. Fokozott óvatosságal közlekedjünk: néha nagy a forgalom. A Marói-erdõ szélén 1,5 km múlva érjük el a Kettõs-Körös hídját. Innen a piros sáv (P) jelen Póstelekre vagy Dobozon át Szanazugba jutunk. Ha elfáradtunk, a Békéscsaba vagy Gyula felé közlekedõ buszokkal térhetünk vissza.

   Póstelek felé
   Doboz felévissza az áttekintéshez - Vissza a Turistakalauzhoz - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja .
Felhasznált irodalom: Körös-Sárréti útikalauz (1984) Szerkesztették: Goda Péter-Köteles Lajos