JELZETT TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


SIKKONY - KŐGYES - ÓGERLA - GERLA - PÓSTELEK
(sárga sáv)    9,3 km  -  gyalog 2,3 óra

 
A térség turistacélpontjait összekötő útvonal, amely lehetővé teszi túravariációk kidolgozását Békéscsaba, Gerla és Békés körzetében. Kis kivétellel nyílt terepen halad (szép tájképi részek), több mint felerészben aszfalton, ezért kánikulában nem ajánlható (kerékpárosoknak viszont annál inkább). 

A szakasz az "Elfelejtett történelem útja" is lehetne, hiszen három rossz álapotú, de a maga idejében igen nevezetes helyet is érint, az elföldelt gerlai monostort, a romos gerlai Wenckheim-kastélyt és a pósteleki romkastélyt.


 
 
SIKKONY (Csatornaőrház)
- Kapcsolódó turistautak: 
Sikkony - Bandika fa - Békéscsaba
Sikkony - Malomasszony kertek - Dánfok - Békés, híd
Sikkony - Malomasszony kertek - Békés, városközpont

 
Kiindulópontunk Sikkonyban, az Élővíz csatorna felett átívelő híd végén van, a csatornaőrház mellett. A piros jel a ház melletti kis töltésen fut be Békéscsabáról, majd a hídon átmenve a sárga jellel közösen folytatja útját Békés felé. A hídon átvezető törmelékes, jól járt út DK felé (a Sikkonyi kertek feliratú tábla irányában) kivezet a dobozi műútra, ha valaki erre jönne visszafelé. 

Visszatérve a sárga jelre: a híd után balra, az őrházzal szemben induló gáton haladunk a csatorna partján. Keresztezzük a Gerlai-holtág betápláló műtárgyát - ez a Fehér-Körös egykori medre volt, a mai Élővíz csatorna Veszelynél ágazik le és itt - Sikkonynál - tér vissza.

A kis gáton alig 300 m-t kanyarogva elérünk egy tanyát, ahol a jártabb út lekanyarodik a töltésről jobb kéz felé (0,3 km). Erre tartunk mi is, majd a tanya végénél balra fordulunk. (Aki szemből jön, az is kanyarodjon a jártabb úttal együtt jobbra, mert egyenesen a tanyákhoz visz az út). Kedves, poros alföldi úton haladunk, balról villanyvezeték kísér, elszórtan tanyák. Az út jobbra törik, ezzel eltávolodunk a csatorna gátjától. Jobbra, D felé az Ógerlai-erdő tömbje sötétlik, következő uticélunk. 

Hamarosan (1,3 km) elérjük a Gerla-Békés közti összekötő utat, amely egy kis töltésen fut. Jobb kéz fele, a régi vízműtelep és buszmegálló mellett működő kutat találunk. Az úton folytatjuk, kétoldalt kertek és hétvégi házak. Ahol a töltés véget ér (1,8 km) - kilépünk Békés területéről. 

Továbbra is az úton folytatjuk, kétoldalt jobbára bokros-fás rész kísér. Hamarosan mindkét irányban földutak ágaznak le, első métereiken betonnal burkolva (3,0 km). Innen ÉK felé, vagyis balra indul a közeli, jól látható Fácános-erdőbe a sárga kereszt turistajelzés, amely a Marói-erdő felé rövidít. A kiágazást csak a betonozott részre festett jel mutatja, a bokros részre nem lehetett jelet festeni.


 
KŐGYES (Fácános-erdei elágazás)
- Kapcsolódó turistaút:
Kőgyes - Fácános-erdő - Pósteleki erdő (Maró)

 
A sárga kereszt elágazása után 400 méterrel az út balra törik a közeli kiserdő sarka felé. Útközben még mellőzünk egy tanyát balról, majd a Rosemarie-farm bejáró útjánál (3,6 km) jutunk el a fákhoz. Ez az Ógerlai-erdő, amely a megye egyik legnagyobb középkori templomának maradványát rejti - a szó szoros értelmében. 

Körülbelül 200 m-t menve az erdőszélen eljutunk ahhoz a ponthoz, amely a legközelebb van a monostor helyéhez. Itt egy "MON" feliratot helyeztünk el. Reméljük egyszer feltárják és kiépítik a környéket, és akkor elkészülhet a romhoz vezető turistajel is.


 
ÓGERLA (Gerlamonostora)
- Kapcsolódó turistaút:
Tervezett turistaút a volt gerlai monostorhoz

A műúttól gazos, csalános, sűrű aljnövényzeten áthatolva lehet
megközelíteni a monostor helyét. Közvetlenül az út mellett a
Fehér-Körös holtmedrének kanyarulatát keresztezzük, majd jól
érzékelhetően emelkedünk vissza az út magasságába. Ezen
az U alakú földnyelven állt a középkorban Gerla falu. Néhány
száz éve ezen a helyen egy 15-20 vagy akár 30 méter magas,
kéttornyú, háromhajós bazilika állt, mellette kolostorral, a dombon
pedig temetővel, ahová hat évszázadon át temetkeztek. Írott és
íratlan források szerint négy-öt hasonló volt a mai Békés megye
területén, az egyik, Vésztőmágor, ma ismert emlékhely.

A gerlai monostort először 1259-ben említik oklevelek, az utolsó
írásos anyag róla 1593-ból származik, 1733-ban viszont már arról
szól feljegyzés, hogy a föld felszínén nincs nyoma az épületnek.
Haán Lajos, majd Karácsony János is foglalkozott a kérdéssel,
1982-ben pedig korszerű módszerekkel térképezték fel az egykori
monostor helyét. Egy hónapos munka eredményeként sikerült
rekonstruálni az alaprajzot, a templom 44 méter hosszú és
19 méter széles volt, az alapozás maradványai helyenként még
megtalálhatók a föld alatt. Az ásatásokat azután visszatemették
földdel, mivel a bemutatóhely kiépítésére nem volt pénz.


 
 
Újabb 200 m után jobbra fordul az út, majd egy batonút ágazik ki a közeli farmhoz. Még egy kanyar (4,4 km) és a védett erdőt jelző tábla után ismét nyílt terepen folytatjuk a dobozi útig (5,5 km). Balra fordulunk, majd a buszmegálló mellett elhaladva jobbra, Gerla felé (5,7 km). A fasorral szegélyezett aszfaltúton hamar elérjük a Békéscsabához tartozó Gerla szélét (6,1 km). A rendezett házak között kutak és boltok is vannak, nem kell tovább szomjazni. (Gerláról vagy a dobozi buszokkal, vagy a 20-as békéscsabai helyijárattal jutunk be a városba.)

A növények miatt védett körtöltés (6,7 km) után hamarosan (7,0 km) az autóbuszfordulóhoz érünk, amely mögött a Wenckheim-kastély bejárata látszik. A kastély sajnos romos, de így is érdemes körülnézni a parkban. 

A jel jobbra kikerüli a parkot (Marx tér) a kocsma felé indulva, majd kissé balra tartva egy névtelen, de széles utcán a posta és egy régi magtár mellett elhaladva jut ki a Magvető utcára. Az utcán balra, DK-nek fordulunk, és egy rövidke gyaloglással máris keresztülmegyünk a falu szélét jelző töltésen (7,7 km). 

A gát túloldalán balra szántó (távolban a Pósteleki- és a Marói-erdők), jobb kéz felé pedig egy kiserdő kezdődik. A földút alig járt, helyette a jobb oldalon vezet a jól kitaposott ösvény a gyalogosok és a kerékpárosok számára (hajdan kisvasút is vezetett erre). A behajló ágak szinte zöld alagutat képeznek, csak egy helyen törik kissé balra az út. Egy benőtt kis csatornát keresztezve (8,4 km) egy hatalmas kivágott tölgyfa darabjai mellett jobbra fordul a fiatal fák közé az ösvény - ez már a Pósteleki erdő

Egy nyiladékot keresztezünk (balra, ÉNY felé 50 m-re találjuk a Doboz felől érkező  jelet - 8,6 km), majd a korosabb fák között kanyarogva lassan kiérünk a pósteleki romkastélyhoz (8,9 km). A kastély az emberi butaság példája, a modern épületet a háború után hordta szét a környék népe. A kastélyparkban már a piros sávval kiegészülve haladunk át. Az erdei pihenőnél csatlakozik a zöld sáv jel Békéscsaba felől, majd a túra az útelágazásnál ér véget Pósteleken (9,3 km, kút). A végponttól leghamarabb a zöld jelen visszaindulva Csaba felé jutunk tömegközlekedéshez (Vesze, kb. 2,5 km).


 
PÓSTELEK
- Kapcsolódó turistautak:
Póstelek - Hajlás-erdő - Ajtósfalva - Gyula
Póstelek - Vesze - Békéscsaba
Póstelek - Marói-erdő - Doboz
j. nélk.
Póstelek - Német-nyilas - Szanazug
Póstelek - korabeli turistaház


Képek az útvonalról

(A képek 2004-ben készültek)


A Sikkonyi csatornaőrház, balra a sárga, jobbra a piros indul

A Gerlai-holtág evezésre csábít

Jellegzetes földúton folytatjuk

Egy szép régi tanya

A régi buszmegálló mellett kút van

Elágazás a Fácános-erdő felé

A kanyar után már az Ógerlai-erdő következik

A fák alatt rejtőzik a monostor maradványa

Az út az erdő szélén vezet

A dobozi úthoz érve (a fasor vezet tovább Gerlára)

Gerla széléhez érve

A gerlai kastély

Gerlát elhagyva az erdő felé

Az útról a nagy tölgyfa kivágott törzsénél térünk le

Póstelek, kastélyrom

Jelzéskavalkád Pósteleken


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2004. 07. 05.