Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba

Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében

PIROS KÖRSÉTAÚT : Szanazug - Holt-Körös mederA A körsétaút a szanazugi üdülõteleptõl 10 perces sétával közelíthetõ meg a piros sáv jelen Doboz felé.

Rövid közös szakasz után jelünk kissé jobbra leereszkedik a régi folyómederbe. Ebben a rendkívül kicsi és kanyargós mederben folyt az 1850-es évekig a Fekete-Körös. Akkor készült el az az óriási munka, melynek erdményeképpen a két Körös nem Békésnél, hanem Szanazugnál találkozik. A felhagyott medrek egy részében még ma is víz van.

Az útvonal néhol nehezen járható, de ha csendben figyelünk, sok ritka fajjal találkozunk és feltûnõen sok rókalyukat látunk a homokos partfalban. A jel csak néhol halad ösvényen, szabadon improvizálhatunk. Egy-másfél km után balra a töltésre felmászva a piros sáv jelhez csatlakozunk. Néhány percig együtt halad a két jel. Egy keresztezõ földúton a piros sáv jobbra, mi balra tartunk. Enyhe jobbkanyar után 200 m múlva a tábor hátsó kapujához érkezünk.

Akik az üdülõktõl indultak, Ifjúsági tábor fõkapujától balra indulunk el a nyiladékon. A drótkerítést elhagyva szép, vadban rendkívül gazdag erdõben haladunk. Pár perces séta után egy irtásföldet elhagyva érjük el az üdülõk felõl érkezõ piros sáv jelet. Jobbra fordulva a piros sáv jelen visszatérünk Szanazugba.   Városerdõ felé
   Doboz felévissza az áttekintéshez - Vissza a Turistakalauzhoz - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja .
Felhasznált irodalom: Körös-Sárréti útikalauz (1984) Szerkesztették: Goda Péter-Köteles Lajos