Békés megye Turistakalauza
 

TURISTAUTAK SZARVAS - MEZŐTÚR - GYOMA KÖRNYÉKÉN


SZARVAS, ANNA-LIGETI TANÖSVÉNY
SZA-06 (táblákkal jelzett)    2 km  -  gyalog 1 óra

 
Az Anna-liget Szarvas belvárosától kb. 2,5 kmre, az Alföldi Kéktúra mentén található. A 44-es útról a mezőtúri komphoz és az Arborétumhoz vezető útkereszteződésnél kell letérni, de a másik irányba, dél felé. A közeli Erzsébet-ligeti Tanösvénnyel, a Történelmi Emlékúttal és a Nemzeti Park Bemutatóközpontjával kombinálva egy egész napos program is összeállítható (foglakoztató füzet gyerekeknek elérhető a Bemutatóházban és a Halászcsárdában).

 
 
SZARVAS (Anna-liget)
- Kapcsolódó turistaút: 
Alföldi Kéktúra: Bikazug - Anna-liget - Szarvas

 
A bejárást segítő füzetet és a munkalapokat a nemzetipark-igazgatóságon szerezhetjük be. Szakvezetés igényelhető. Információ: Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság
5540 Szarvas, Anna-liget 1., 5541 Szarvas, Pf. 72.
Telefon: 66-313-855, Fax: 66-311-658, kmnpi@szarvas.hu, www.kmnp.hu

(Az alábbi szöveg és a fotók a Nemzeti Park leírásából származik, melyet a Környezetgazdálkodási Intézet segítségével szereztem be.)

2003 májusában nyitotta meg kapuit a Körös-völgyi látogatóközpont Szarvason, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székháza mellett. A központban kiállítással, szakkörökkel, természetvédelmi előadásokkal, foglalkozásokkal, iskolán kívüli tanórák megtartásának lehetőségével várnak minden korosztályt. 

Az Anna-ligeti gyűjteményes kert története Bolza József letelepedésével kezdődött meg, aki a liget egy részén és az arborétum mai területén is ún. „fáskertet” tartott fenn. A park nevét Bolza József (Pepi gróf) feleségéről, Batthyány Annáról kapta, akivel együtt kezdték el a tájképi kert kialakítását, felhasználva a kedvező területi adottságokat: a Körös közelségét, az érintetlenül maradt puhafa-ligeterdő óriás méretű fehér nyarait és füzeit, illetve a keményfa-ligeterdő gazdag növényvilágát. 

A család 1908-ban megépítteti kastélyát, amely ma a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság székháza. Mára az igazgatóság az egész egykori birtokszerkezet vagyonkezelését megszerezte és így megkezdődhetett a 26 ha-os park – eredeti elképzelésekhez igazodó – rekonstrukciója. A munka célja, hogy a műemléki jellegű kastély környezetében a régmúlt idők kertészeti törekvéseit felelevenítse, így olyan gyűjteményes kert jöjjön létre, amely különleges dendrológiai értékeivel tűnik ki környezetéből. 

A gyűjteményes kert szerkezetéből és elhelyezkedéséből adódóan két részből áll. A kastély keleti oldalán a tipikus tájképi kertszerkezet, nyugati oldalán pedig egy aprócska barokk kertrészlet található.

Az Anna-ligetben kialakított bemutatópark tanösvényének nyolc állomása a térség természeti értékeit ismerteti. A tanösvény állomásai:
1. Talaj és talajélet
2. Ártéri erdő élővilága
3. Erdőszegély élővilága
4. Gyepek élővilága
5. Víz és vízpart élővilága
6. Ártéri gazdálkodás
7. Erdősávok jelentősége
8. Természetvédelem a ház körül


 
 
SZARVAS (Anna-liget)
- Kapcsolódó turistaút: 
Alföldi Kéktúra: Bikazug - Anna-liget - Szarvas


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban és 2005-ben készültek)


A Körös holtága az Anna ligetnél

A kastély kapuja

A bemutatóközpont épülete

A Nemzeti Park igazgatósági épülete, a kastély

Részlet a tanösvényből: a talaj élővilágát bemutató tábla és a süllyesztett járda

Az egyik fedett pihenőhely a ligetben


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 07.03.