TURISTAUTAK SZARVAS - MEZŐTÚR - GYOMA KÖRNYÉKÉN


SZARVAS - TÖRTÉNELMI EMLÉKÚT - TÖRTÉNELMI ORSZÁGKÖZÉP
SZA-18    (jelzetlen)  1,5 km  -  gyalog 30 perc

 
A Történelmi Emlékút Szarvas központjából a történelmi Magyarország egykori mértani középpontjához vezet. Az útvonal mentén található fából készült alkotások egyfajta virtuális történelemkönyvként kísérik végig a látogatót az 1300 méteres úton, felidézve az elmúlt 1100 év jelentősebb korszakait.

 
SZARVAS, Belváros
- Kapcsolódó turistautak: 
Alföldi Kéktúra: Bikazug - Anna-liget - Szarvas
Alföldi Kéktúra: Szarvas - Arborétum - Mezőtúri komp
Szarvas - Arborétum - Békésszentandrás
Szarvas - Békésszentandrás
Szarvas, Erzsébet-ligeti tanösvény

 
Az útvonal avatására 2000. augusztus 18-án került sor. Ekkora elkészült a felújított Malom emlékmű az országközépnél, az út két végén egy-egy székelykapu, 4 végleges és 12 ideiglenes emlékmű. Az emlékművek Lestyán-Goda János fafaragó művész alkotásai.

A 44-es főútról Szarvas belvárosában, az Ótemplomál, közvetlenül a Holt-Körös hídja után (Kecskemét felől) kanyarodunk le. (A túlparton vezet az Alföldi Kéktúra.) A templom oldalában balra a Bolza Pál köz vezet le a Holt-Körös partjára. A Vizirendőrség épülete előtt kis parkon át érjül el az első székelykaput, az Emlékút kezdetét. 

A Vasút utca után gát oldalában induló földútra térünk (nem az üdülősorra). Kis tisztáson, egy tó mellett haladunk el. Az első emlékmű a vándorlások korát idézi az ősi hitvilágra utaló faragásaival. A Strand felé vezető utcánál kapott helyet a Honfoglalást, majd az államalapítást idéző két alkotás (egy pajzsból kiemelkedő turulmadár, illetve Szent István leszúrt kardja). A holtágat távolról kisérő gát tetején folytatódik az út. Kétoldalt házak.
 
 

A további emlékművek sorban:

- az Árpád-kor
- az Anjouk kora
- a törökellenes harcok kora
- az erdélyi fejedelmek évszázada
- a Rákóczi-szabadságharc
- az ujjászületés kora - Szarvas újratelepülése (1722)
- a Reformkor
- az 1848-49-es szabadságharc
- a polgárosodás útján (1867-1914)
- az I. világháború és Trianon
- a konszolidáció időszaka
- a II. világháború és az ujjáépítés
- a diktatúra ellenes harc, 1956
- a köztársaság kikiáltása
- a Millenium (2000)

A gátról az utolsó emlékoszlopnál balra kell fordulni, a vízpartra. A záró székelykapu után, egy kis dombon áll a milleniumi emlékmű, a malom. A 6,5 m-re kicsinyített szimbolikus malom 1939-re készült el az eredeti országközéptől 500 méterrel délebbre. A tényleges középpont telkén régen egy szélmalom állt. Másik megközelítést adott az eredeti emlékmű felirata, mely szerint Isten malmai ugyan lassan őrölnek ugyan, de volt és lesz Szarvason országközép.

A Történelmi Országközép kapcsán sok "érdekes" ötlet felmerült a Horthy-korszakban. Korábban terveztek ide 30 m magas magyaros stílusú kilátót (ugyan milyen egy magyaros stílusú kilátó? - a szerk), illetve egy új települést Trianonfalva néven... 

A kényelmesebbek az útvonalon visszamenve jutnak vissza a városközpontba. Akik hosszabb kirándulást szeretnének, azok folytasság a gáton tovább észak felé, majd a Hármas-Köröst elérve balra a komp, jobbra Halászlak felé gyalogolhatnak.


 
SZARVAS, Történelmi országközép
- Kapcsolódó turistautak: 
j. nélk.
Történelmi Országközép - Nyúlzug - Halászlak (- vagy: Komp)


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek)


A szarvasi Ótemplom

Az Emlékút kezdetét jelző székelykapu

Az Államalapítást idéző alkotás

A kis töltésen álló faragványok mellett haladunk el.


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 07. 02.