Békés megye Turistakalauza
 

JELZETT TURISTAUTAK SZARVAS - MEZŐTÚR - GYOMA KÖRNYÉKÉN


SZARVAS (Halászcsárda) - ERZSÉBET-LIGET - SZARVAS (Halászcsárda)
Erzsébet-ligeti tanösvény
SZA-05 (zöld háromszög)    1,2 km  -  gyalog 1 óra

Térkép - GPS

Az Erzsébet-liget Szarvas belvárosának közvetlen közelében található, a 44-es úttól délre. A várostól a Holt-Körös medre választja el. Megközelíthető a főúton a Halászcsárdánál, vagy kicsit délebbre a kerékpárút kedves hangulatú fahídján keresztül. A park kiépítettsége miatt a sétát bármely évszakban lehet ajánlani. A közeli Anna-ligeti Tanösvénnyel a Nemzeti Park Bemutatóközpontjával kombinálva egy egész napos program is összeállítható (foglakoztató füzet gyerekeknek elérhető a Bemutatóházban és a Halászcsárdában).

 
 
SZARVAS (Halászcsárda)
- Kapcsolódó turistautak: 
Alföldi Kéktúra: Bikazug - Anna-liget - Szarvas
Alföldi Kéktúra: Szarvas - Arborétum - Mezőtúri komp
Szarvas - Arborétum - Békésszentandrás
Szarvas - Békésszentandrás

 
A tanösvényt több szarvasi szervezet segítségével építették ki, kezelője a város önkormányzata. Az útvonal hossza 1200 méter, 7 tájékoztató tábla található rajta. A haladási irányt a magyar jelfestési szabványoktól teljesen eltérő zöld háromszög jelzés mutatja. Reméljük, egy későbbi felújításkor az út szabványos tanösvény, vagy körsétaút jelölést kap (ebben szívesen segítünk).

Az ösvény Szarvasról, a Halászcsárda mellől indul, ahol az Alföldi Kéktúra keresztezi a 44-es főutat. A parkolóban található az első tájékoztató tábla, melyet további 7 követ. 

Az Erzsébet-liget helyén egykor mocsaras, vizenyős terület volt. Elsőként Tessedik Sámuel, a város lelkésze telepített ide erdőt, majd az ármentesítés után már a szárazabb viszonyokat kedvelő kőrisek, szilek és tölgyek jelentek meg. A városi Népkertként szolgáló park 1898 óta viseli az Erzsébet-liget nevet.

A parkolóból a betonjárdán indulunk, majd a kerékpárút keresztezése után már a földúton folytatjuk. Az első pont neve: Cinegés. Az ódon hangulatot a borostyánnal benőtt külhoni fák fokozzák.

Innen jobbra kanyarodunk a második pont felé, a Napsugaras pagonyhoz. Itt a rendzett park, illetve a vegyes korösszetételű erdőrész kelti fel a figyelmet. 

Az elágazásban balra, dél felé fordulunk, majd egy kereszteződés után (bal felé a tisztás) érjük el a harmadik pontot, a Denevér-tanyát. A furcsa név eredete egy villámsúlytotta öreg csertölgy, amelynek repedéseiben számos madár lelt otthonra.

Egy szűk kis ösvényen balra fordulva kiérünk a Százszorszép-rét szélére, ahol a különféle madarak és kisebb állatokat lehet felfedezni. 

A teniszpálya és a Pavilon között haladunk az újabb kis tisztásig. Itt jobbra, a közelben lévő Ruzicskay-alkotóházhoz megyünk, amely az út ötödik állomása. A szép kort megért művész egyik nagyméretű, az 1970-es évek hangulatát idéző műve látható a ház falán. 

Az alkotóháztól balra, a Köröspart felé indulunk, majd egy balkanyarral jutunk ki a Füzeshez, az egykori ártéri ligeterdők maradványához. Elérjük a kerékpárutat a kishídnál. Érdemes a hídról lenézni a vízparti ciprusok furcsa gyökerére.

Csak néhány tucat métert megyünk a bringásokkal, mert az elágazásnál egyenesen folytatjuk tovább a parton. Különleges látnivalók az itt lévő Őrködő ciprusok, amelyek a Bolza család jóvoltából kerülhettek ide.

Lassan kiérünk a Halászcsárda alá, és visszakapaszkodunk a parkolóba, a tanösvény kiindulópontjához. Érdemes még megnézni a vitatható igényességű "spriccelős" milleniumi emlékmű mellől a műemlék kastélyt a túlparton.


 
 
SZARVAS (Halászcsárda)
- Kapcsolódó turistautak: 
Alföldi Kéktúra: Bikazug - Anna-liget - Szarvas
Alföldi Kéktúra: Szarvas - Arborétum - Mezőtúri komp
Szarvas - Arborétum - Békésszentandrás
Szarvas - Békésszentandrás


Képek az útvonalról

(A képek 2004-ben készültek)


A tanösvény első táblája

A tanösvény első táblája a Halászcsárda mellett

Nem a szabványos turistajelek vannak

Nem a szabványos turistajeleket, hanem ilyen zöld háromszögeket kell követni.

A Napsugaras pagonynál

A Napsugaras pagonynál

A Százszorszép-réten

A Százszorszép-réten

A Ruzicskay Alkotóház falán lévő mű

A Ruzicskay Alkotóház falán lévő mű részlete.

A ciprusok

Az ingadozó vízállás miatt "elefántlábat"növesztett ciprusok.

A Holt-Körösön átvezető kerékpároshíd

A Holt-Körösön átvezető kerékpároshíd

A Bolza-kastély a túlparton

A Bolza-kastély a túlparton


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2004. 03.26.