TURISTAUTAK BÉKÉSCSABA-GYULA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN


VÁROSERDŐ - MÁLYVÁDI ÁRVIZI TÁROZÓ TÖLTÉSE - SOLYMOS
(jelzés nélkül)   6,4 km  -  1 óra 40 perc

 
Összekötő jelzetlen túraút, amely lehetővé teszi körtúra szervezését Gyula-Városerdőről a Mályvádi erdőségbe (Solymostól a piros jelen lehet visszajutni Mályvád és Sitka érintésével). Az útvonal nem járható, ha a az Árvizi szükségtározó megnyitásra kerül (ilyen 1980 és 2004 között összesen csak kétszer volt).

 
GYULA-VÁROSERDŐ, Vasúti híd
- Kapcsolódó turistautak:
Városerdő - Sitka - Halas - Mályvád
Városerdő - Remete - Szanazug
Városerdő - Bánom - Gyula
j. nélk.
Városerdő - Sarkad
j. nélk.
Városerdő - Sitka - Fekete-Körös gátja - Anti gátőrház
j. nélk.
Városerdő, Galagonya tanösvény 

 
A Gyulához tartozó Városerdőnél, a vasúti híd mellől indulunk a Fekete-Körös bal oldali gátjától. A túlparton van a József Szanatórium megállóhely, jó összeköttetést adva Békéscsaba, Gyula és Sarkad felé. A sínek mellett indulunk, a zöld sávval együtt D felé a Mályvádi Árvizi szükségtározó töltésén (bal kéz felé a gátőrház). 

Elérjük azt a pontot, ahol az árvízi tározó töltése balra elkanyarodik a vasúttól (0,7 km). A zöld jel itt továbbmegy egyenesen a sínek mellett Gyula felé. A sínek túloldalán a kis városerdei csillagvizsgáló épülete áll.

A DK-re forduló gát tetején, jól kijárt földúton haladunk egészen Solymosig. Tájékozódni nem kell, ha a gáton maradunk, még nézelődni is marad időnk. A gát két oldalán erdők, könnyen találkozhatunk  vadakkal. Több alkalommal is utak kereszteznek. Első alkalommal a Sitkai-erdőbe vezet a keresztút (2,2 km), majd a következő törésnél a Sitkai-csatorna keresztez (elzáró műtárgyak mellett haladunk el - 2,8 km). Az itt keresztező rossz út elvezet Sitkához, ha esetleg erre mennénk. A tározón belül, bal kézre véget érnek az erdők, a Nagy-rét nevű hatalmas szántó kezdődik.

Kisebb törés balra (3,2 km), itt a másik oldalt is a szántók veszik át a főszerepet az erdőktől. D felé jól látszik Gyulavári templomtornya, valamint a faluból Solymos felé vezető út nyárfasora. Távvezeték (3,5 km) és széles földút (3,8 km) keresztez. Újabb földutat keresztezve (5,0 km) lassan elérjük a  távvezeték mögötti kiserdőt. Itt, a Gyulavári - Dénesmajor út kanyarjában, a Solymos nevű határrészen érjük el a piros jelet, a Mályvád túra útvonalát, szakaszunk végét (6,4 km). A gátat keresztező, É-ra tartó jelzetlen földút a Mályvádi-erdő felé vezet.


 
SOLYMOS, Árvizi tározó gátja
- Kapcsolódó turistautak:
Solymos - Pikó-rét - Gyulavári
Solymos - Török-erdő - Keszi-erdő - Mályvád
j. nélk.
Solymos - Dénesmajor - Anti gátőrház


Képek az útvonalról

(A képek 2004-ben készültek)


A vasúttal párhuzamosan indulunk délnek

Majd balra, erdők között folytatjuk

Kis iránytörés, és elzáró zsilipek a gátban

A gát szántóföldek között megy tovább

Solymosra érve (jobbra újra egy kis erdőfolt)

Solymosról É felé vezet út a Mályvádi erdőn át (nem itt megy a jel)


Vissza a Turistakalauz nyitólapjáhoza KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2004. 08.23