Körösök Völgye Turista Egyesület - Békéscsaba

Jelzett turistaútvonalak Békéscsaba zöldövezetében

PIROS SÁV : Városerdõ - Madár-foki erdõ - SzanazugAz útvonalon haladnak a Mályvád teljesítménytúrák, melyeket
minden év augusztusának utolsó szombatján rendezünk pósteleki
és gyulai indulással. Szeretettel várunk !   Vissza a Mályvádi Õstölgyes felé [M55, M30]
   Gyula felé [SZ40, M30]A városerdei nyaralótelepen olcsó büfét és kutat találunk, de nyáron ezen felül a folyóban is áztathatjuk megfáradt tagjainkat. A túlparti szanatórium épülete mögött ÉK felé Sarkad látszik. A piros sáv jel a gátkoronán, az aszfaltúton vezet tovább. A gátõrház után a közúti hídon átmegyünk, majd pár métert még a mûúton menve balra rátérünk az erdészethez vezetõ aszfaltútra. A szép öreg fákkal szegélyezett út vége felé az egyik háznál a bokortól kissé takarva kerti csapot találunk. Erre az útra felfestett piros kör jelzés figyelmeztet. Az irtást elérve földútra térünk, enyhén jobbra kanyarodva, nagyjából északnak. Percek múlva a keresztezõ úton balra fordulva lassan mindkét oldalról erdõ vesz körül. Aki egy nagyobb nyárvégi esõ után jár erre, kis szerencsével rengeteg hatalmas õzlábgombát talál a fák alatt.


Az alföldi erdõk gyakori gombája a karcsú õzlábgomba

Fotó: Várszegi B. - Körös Sárréti Útikalauz


A Madár-foki erdõben haladunk. Jó kilométernyi egyenes után egy fûvel benõtt úton jobbra kellene fordulni, de erre gyakran nem figyelnek fel. Nem katasztrófa, ha egyenesen megy valaki, bár az út rosszabb. Aki tévedésbõl egyenesen megy, az a megszokott piros sáv jel helyett ezen a szakaszon ideiglenes jelzésként fehér színû nagy "M" betûket talál . Erre azért volt szükség, mert a Madárfoki-erdõben 1996-ban jelentõsebb tarvágás volt , és a területet magas kerítéssel vették körül . (Az "M" jelzés 10-15 perc múlva ismét találkozik a piros sáv jellel.) Aki jobbra fordult, gyönyörködhet - ez a Madár-foki erdõ. A következõ keresztúton balra , majd az erdõirtás túlsó szélén ismét balra kell menni. Nemsokára jobbkanyart vesz a jel. Itt jön be bal kéz felõl az ideiglenes "M" jel (tehát aki az "M"-en jött, az nagyjából egyenesen megy tovább). Egyenesen haladva az erdõben a kerítés mellett haladunk annak sarkáig, ahol balra térünk.

Az erdõ fái között kacskaringós folyómeder látható - természetesen víz nincs benne. Lassan jobbra térünk le egy alig járt ösvényre, mely egy másik kerítésnél balra (délnek) fordul. A kerítés végén erdei nyiladékon haladunk. Az irányt 2 km-en át tartva keresztezünk egy tisztást, majd egy erõsen bokros résznél kis letérõvel jobbra érünk ki a Fekete-Körös gátjához. A gát mellett a gátõrház után már mûúton érjük el Szanazugot . Pár perces sétával a gyönyörü üdülõtelep "központjában" , a buszmegállóban vagyunk.


   Tovább Doboz felé [M55, SZ40]
   Körsétaút: Szanazug (kb. 3 km)vissza az áttekintéshez - Vissza a Turistakalauzhoz - [Málvyvád] - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja .
Felhasznált irodalom: Körös-Sárréti útikalauz (1984) Szerkesztették: Goda Péter-Köteles Lajos