TURISTAUTAK A DÉL-BIHARBAN


ZSADÁNY - KISVÁTYONI TANÖSVÉNY - KISVÁTYON
DB-19    (jelzetlen)  4,7 km  -  gyalog 1 óra 10 perc

 
Zsadány központjából ez az út vezet el a Kisvátyoni tanösvény kezdetéig, illetve tovább az egykori Kisvátyon pusztára. Utóbbinál halad el az Alföldi Kéktúra útvonala. Nagyrészt aszfaltburkolaton haladunk.

 
 
ZSADÁNY, központ
- Kapcsolódó turistautak: 
 Tölgyfástanya - Zsadány
 Zsadány - Héhalom - Geszt
j. nélk. 
 Zsadány - Begécsi tavak - Fancsikapuszta - Hun sír

 
Zsadány központjából, a mezőgyáni útelágazástól indulunk K felé a Béke utcán. Több enyhe kanyar után kiérünk a faluból. Balra benzinkút és egy horgásztó, jobbra még házak. Az út széles nagy kanyarjában még egy különálló ház van, amely után elkanyarodik jobbra a kisvátyoni tanösvényhez vezető rövidebb földút. Ezen folytatjuk, majd jó 600 m múlva balra, K felé fordulunk. 

Mielőtt az állattartó telep épületeihez jutnánk, a Kisvátyonba vezető aszfaltutat érjük el. Az út a Zsadány-Biharugra műút 16-os km-e mellett ágazik le (ha valaki autóval jön). Jobbra, délnek folytatjuk az aszfalton (mellettünk az egykori távvezeték oszlopai). Az út 1 km múlva balra törik, majd hamarosan keresztezi a Toprongyos-Korhány csatornát. Kis ideig a fák között haladunk, balról nagyobb erdőfolt.

Keresztez a Kisvátyoni tanösvény - de nem ez a kezdete! Menjünk tovább 300 m-t, és a vizenyős rétnél megtaláljuk a tanösvény útvonalát bemutató táblát. Jobbra hosszú, keskeny kis fahíd indul be a közeli erdőfolt felé, a tanösvény erre vezet.

Virágzó bokor a kisvátyoni út mentén 

Aki nem ezért jött, az továbbra is az aszfalton, mintegy 600 m után az aszfaltút végén lévő hurokhoz ér. Körben mindenütt gazos rész mutatja az egykori kisvátyoni állattartó telep helyét. Szemben az erdőfolt sarkánál halad el az Alföldi Kéktúra. Ennek megközelítéséhez kicsit jobbra (D-re) kell eredeti (DK-i) irányunktól térni, a különálló közeli fák felé. Itt találjuk az útelágazást, ahol az előbbi erdő szélén halad a DK-i irányú út Geszt felé. A DNY-ról befutó út Vátyonpuszta felől érkezik.


 
KISVÁTYON
- Kapcsolódó turistautak:
Zsadány - Héhalom - Geszt
j. nélk. Kisvátyoni tanösvény: Kisvátyon - Begécsi tavak
j. nélk. Kisvátyon - Csillaglaposi erdő - Geszt


Képek az útvonalról

(A képek 2005-ben készültek)


Zsadány után a kanyarban ágazik le a földút (a falu felé visszafotózva)

Itt indul a rövidebb földút

A Kisvátyoni tanösvény eleje

A réten tavasszal áll a víz az út mellett

Az egykori Kisvátyon puszta helye, a villanyvezeték vége (szemben az erdő)

A különálló fák mögött, az erdőnél megy az Alföldi Kéktúra


Vissza a Turistakalauz nyitólapjához - a KVTE honlapra

© Gondozza Vidovenyecz Zsolt , a KVTE tagja. 2005. 05. 15.