KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


HASZNOS INFORMÁCIÓK

A GOMBAGYÛJTÉSRÕLGomba szinte egész évben gyûjthetõ a terület erdeiben, mezõin és legelõin - az idõjárástól függõen. Leggyakrabban elõforduló és könnyen felismerhetõ gombáink: Õsztõl tavaszig: csiperkék, óriás tölcsérgomba, szürke tölcsérgomba, lila- és lilatönkû pereszkék, szegfûgomba, késõi laskagomba téli fülõke. Tavasztól-õszig: kétspórás csiperke, csiperkék, szegfûgombák, májusi és tejpereszke, galambgombák, õzlábgombák, tinórugombák és vargányák, óriás pöfetegek barna porhanyósgomba, tintagombák. Ezek mellett még számos ehetõ gombafaj található! Gyakrabban elõforduló mérgezõ gombáink: vörhenyes õzlábgomba, sárga kénvirággomba, retekszagú fakógomba, parlagi tölcsérgomba, világító tölcsérgomba, vörösbarna tejelõgomba, áltrifla, sötétkalapú piruló õzlábgomba, ritkábban a nagy döggomba, gyilkos galócák!

Néhány jó tanács gombagyûjtéshez, fogyasztáshoz

Nylon- és reklámzacskóba sohase szedjünk gombát, mert befülled, megromlik, gombás ételmérgezést okozhat! A gyûjtött gombát vizsgáltassák meg vizsgázott gombaismerõvel! - Ez ügyben a helyi önkormányzatnál, ÁNTSZ-nél lehet érdeklõdni. A szedett és elõkészített gombát ne tároljuk hosszabb idõre! Baráttól, ismerõstõl, ismeretlen személytõl ne fogadjunk el ajándékba gombát, ne is vásároljunk tõlük, legfeljebb abban az esetben, ha azt gombaismerõ látta és igazolás van róla!

Ne higgyünk a babonákban, ezüstkanálpróbában stb., egyes gombafajok elkészítésénél tartsuk be a gombaismerõ által közölt utasítást! Kis piros galambgombákat, pici, apró gombákat, teljesen vörös tönkû tinórugombákat, kellemetlen illatú vagy ízû gombákat ne szedjünk! Eredményes gombagyûjtéshez a dr. Kalmár-dr. Makra: Ehetõ és mérges gombák címû szakkönyvébõl sok ismeretet szerezhetünk! Ne bízzunk saját gombaismeretünkben, minden esetben vizsgáltassuk meg a gyûjtött gombát szakértõvel!


Az alföldi erdõk gyakori gombája a karcsú õzlábgomba

Fotó: Várszegi B.


A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ rész: Szállásinformációk 
Elõzõ rész:
Ember a természetbenKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.