KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


HASZNOS INFORMÁCIÓK

A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS LEGFONTOSABB SZABÁLYAI
A kerékpár a turisztika, a természetjárás hasznos eszköze. Lehetõvé teszi nagyobb távolságok viszonylag rövid idõ alatti megtételét a motorizáció káros hatásai nélkül.

A KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS LEGFONTOSABB SZABÁLYAI

A közúton való kerékpározás azonban - a jármû jellege miatt - veszélyeket is hordoz, ezért elengedhetetlenül szükséges a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályainak ismerete. A közúton való közlekedés során a kerékpárosra a KRESZ szabályai vonatkoznak, ugyanúgy mint bármely másik jármûvezetõre. Ezért bizonyos fokú általános KRESZ-ismeret feltétlenül szükséges. Vannak a kerékpáros közlekedésnek sajátos szabályai is, amelyek a jármû jellegébõl következõ veszélyforrásokat hivatottak kiküszöbölni. Ilyenek:

  • A fokozott jobbra tartási kötelezettség, ami azt jelenti, hogy a kerékpáros az úttest (forgalmi sáv) jobb szélére húzódva köteles közlekedni.
  • A csoportos kerékpáros közlekedés fontos szabálya, hogy több kerékpáros csak egymás után, külön-külön is jobbra tartva, a biztonságos követési távolság megtartása mellett kerékpározhat.
  • A leggyakoribb baleseti veszélyforrás elhárítására hivatott a kerékpáros balra kanyarodásának szabálya. Eszerint fõútvonalon közlekedõ kerékpáros - ha balra kíván kanyarodni - az úttest jobb szélén köteles kerékpárjáról leszállni, és kellõ körültekintés után, a forgalom zavarása nélkül, kerékpárját tolva hajthatja végre a balra kanyarodást; egyéb közúton a balra kanyarodást ugyanúgy kell végrehajtani mint más jármûvel (a balra kanyarodási szándék jelzése mellett az úttest felezõvonalához húzódva, és a kötelezõ elsõbbséget megadva.

A kerékpárosra is vonatkozik a “látni és látszani” közlekedési aranyszabály, ezért nagyon lényeges, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok között csak megfelelõen (elöl és hátul egyaránt) kivilágított kerékpárral szabad közlekedni. Az ittas állapotban való közlekedés a kerékpárosra is fokozott veszélyt jelent, ezért ittasan kerékpározni sem szabad.

Elõfordulhat, hogy a turista hosszabb-rövidebb távon vonattal utazik. Ilyenkor az átmenetileg feleslegessé váló hasznos közlekedési eszköz (a segédmotoros kerékpár is) a mindenkor érvényes MÁV menetrend szerinti vonatokra, a menetrendben megjelölt állomásokon és megállóhelyeken útipoggyászként feladható.


Kerékpárosok Pósteleken

Fotó: Boross L.
A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ rész: A kerékpárról, mint közlekedõ eszközrõl  
Elõzõ rész:
A Körösök vízminõségeKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.