KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


HASZNOS INFORMÁCIÓK

SÉTAHAJÓZÁS A KÖRÖSÖKÖNA gazdasági társaságunk elsõ sikerének tekintjük -a Kövizig-gel közösen- az emlékezetes Délibáb gõzös után 40 évvel ismét beindított körösi sétahajózást.

A hajózás feltételeit az öntözési idényben Békésszentandráson üzemelõ duzzasztómû adja, az átlagosan 5 m-es vízmélység és ennek megfelelõen a III. kategóriájú vízi út megteremtésével.

A vízi út a Körösök legromantikusabb szakaszát képzik. A vizet követõ növénytársulások buja gazdagsága, a nyugalmat árasztó legelõk, a dús hullámtéri gabonatáblák látványa, régi szivattyútelepek kéményei és építményeinek szépségével versenyzõ modern hidak páratlan faluképek a madárvilág sokszínûsége és az 1980-as töltésszakadásra figyelmeztetõ V alakú emlékmû, az egyre megfizethetetlenebb csend, és a vizet órák hosszat figyelõ horgászok színes sátrai kísérik az utast Békéstõl sok kanyarral, és több kilométeres nyílegyenes átvágásokkal Szarvasig.

A kikötõk Békésen, Gyomán és Endrõdön a közúti hídnál Szarvason a mezõtúri komp közelében találhatók. A gt további kikötõ kialakítását tervezi (Körösladány).

A hajót a Mahart-tól vette bérbe a gt. A 150 személyes vízibusz rendelkezik annyi kényelmi berendezéssel, ami a több órás hajóúthoz szükséges.

A programok változatosak. Békési, gyomai és szarvasi kiindulással - a hét napjain váltakozva - naponta két sétahajójárat indul. A hajó egész napra is kibérelhetõ. Esténként diszkó- és nosztalgiajárat vehetõ igénybe.

Szolgáltatások A hajón büfé üzemel. Élõzene és diszkó, idegenvezetés.

Kapcsolódó programok Békésen városnézés, pihenés Dánfokon, Szarvason arborétumi séta, város- és múzeumnézés, Gyomán termálfürdõ, Kner Nyomdaipari Múzeum, Körösladányban gasztronómiai program.
A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ rész: Gyógy és strandfürdõk, szabadstrandok 
Elõzõ rész:
SzállásinformációkKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.