KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TÚRÁK A BÉKÉS-CSANÁDI-LÖSZHÁTON

AJÁNLÁSA túrákat ajánlja: Koszorús Oszkár


1886-ban közel 100 évvel ezelõtt - Veres József Orosháza régi történetírója a környék táji, turisztikai arculatáról ezt írja: „A kéjutazó szívesebben keresi fel hazánk azon vidékeit, hol erdõs hegyek, magas völgyek, kristályvizû csermelyek lépten-nyomon változó képekkel gyönyörködtetik: hol a szellõs ormon egy-egy vár omladozó romja rég letûnt idõk dicsõségérõl regél, vagy a völgyben a füstölgõ gyárak és mûhelyek zaja a jelennek lázas versenyérõl tanúskodik. Pedig szép az Alföld is: csakhogy bájait nem igen árulja el az idegen elõtt: elõbb ismerni és szeretni kell, hogy szépségeiben gyönyörködni engedjen."

Míg a II. vh. elõtti idõben a baromfi- és gabonapiac, a nagyállatvásárok vonzották az Alföldnek erre a szögletére az idegeneket, kirándulási célpont csak egy volt: az „Alföld gyöngyé"-nek nevezett Gyopárosfürdõ. Az utóbbi két évtizedben ezen a környéken is feltûntek a turisták, magyarok és külföldiek.

A legendás hírû kondorosi csárda ma is fogadja vendégeit, egyéb látnivaló a monori csárda mellett Erdõs Tóth Sándor 100 évesnél öregebb tanyája, az örménykúti tanyavilágban pedig a Bakulya-féle szélmalom.

Geisztcsákón volt gazdatiszt Petõfi Sándor öccse István, az egykori kastély melletti cselédházban a közelmúltban múzeumot rendeztek be.

Páratlan látvány a körzethez tartozó két természetvédelmi terület: a kardoskúti Fehér-tó és a tatársánci õsgyep. Három évtizede vetették meg az orosházi Rágyánszky-arborétum alapjait, és végül egy lovasprogram teheti teljessé túránkat az orosházi Új élet Mgtsz bogárzói lovaspályáján.

A túrák gyalogosoknak, kerékpárosoknak és a burkolt utak esetében motorizált turistáknak egyaránt ajánlhatók!Érik a búza

Fotó: Boross L.


TÚRALEÍRÁSOK
 

10/1. túra Orosháza - Gyopárosfürdõ - Orosháza
10/2. túra Orosháza - Rágyánszki-arborétum- Orosháza
10/3. túra Orosháza - Kardoskút - Fehér-tó- Orosháza
10/4. túra Orosháza - Csanádapáca - Pusztaföldvár - Tatársánc - Orosháza
10/5. túra Orosháza - Nagyszénás - Gádoros- Szentetornya - Gyopárosfürdõ - Orosháza
10/6. túra Orosháza - Nagyszénás - Kiscsákó - Kondoros- (Örménykút) - Csorvás- Monori tanyák - Orosháza.


TÉRKÉPEK: lásd a könyv tartalomjegyzékébenA fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ fejezet: A Békés Megyei Természetvédelmi és Idegenforgalmi GT
Elõzõ fejezet: Mezõhegyes és környékeKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.