KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TÚRÁK A BÉKÉS-CSANÁDI-LÖSZHÁTON

10/1 Orosháza - Gyopárosfürdõ - OrosházaVisszatérõ túra: távolság 8 km.
Menetidõ: gyalog 2 óra, kerékpárral 1 óra


Az orosházi Hotel Alföld elõl észak felé indulunk, és 100 méterre elérjük a Szeged-Békéscsaba között vezetõ 47-es fõútvonalat. Balra fordulva elhaladunk a város legnagyobb üzlete a Csillag Áruház elõtt, ahol a földszinten élelmiszert is vásárolhatunk. A Széchenyi Miklós téren jobbra a római katolikus templom (1922), majd a Rákóczi utca jobb oldalán három tízemeletes ház. Az elsõ alatt van egy könyvesbolt (1982), ahol várostérképet kaphatunk. Jobbra néhány éve épült lakótelepi lakások kísérik utunkat, bal oldalon épült fel az új postahivatal és egy 16 tantermes iskola. A kettéágazó út jobb felén - letérve a fõútvonalról - a Szentesi úton haladunk tovább. A Kossuth téren a Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskola (1948) és kollégiuma (1967) helyezkedik el, majd a tûzoltóság (1954) épülete elõtt megyünk el. Jobb oldalon a volt Pipis-malom, majd az orosháza-tótkomlósi a szeged-békéscsabai és az orosháza-szentesi vasúton áthaladva a Kissziknek nevezett nádas-mocsaras területet pillanthatjuk meg. Az út jellegzetes épülete még jobb oldalon a tornyos Csicsova-villa.

Követve a szentesi vasútvonalat, jobbra fordulva rátérünk a Gyopárosi útra. A sínek mögött bal oldalon az utóbbi másfél évtized alatt kialakult egy kis üdülõtelep kb. 200 nyaralóval.

Balra 1 km után elérjük Gyopárosfürdõ vasútállomást, ahol befordulva az éttermet, postát elhagyva, az élelmiszerbolttal szemben a fürdõ bejáratánál vagyunk.

    Gyopárosfürdõ õsidõk óta létezõ természetes vízállás, egykor a környékén termett gyopárfûrõl kaphatta nevét. László Elek (1841-1919) községi orvos 1869-ben vegyelemeztette. Megállapították, hogy a tó vize gyógyhatású: ízületi bántalmakra, csúzos, köszvényes, bénulásos betegségek gyógyítására alkalmas. Az utóbbi évtizedben jelentõsen kibõvült a strand területe, a szabadtéri medencék mellett egész évben használható a fedett medence is. A tavon csónakázási és vízibiciklizési lehetõség van, 50 x 22 méteres feszített víztükrös versenyuszodát.


Gyopárosfürdõ

Fotó: Boross L.


Fürdés után kis körutat téve induljunk haza. A kijáratnál balra elsétálunk a Dunai Vasmû üdülõje elõtt, majd a Napsugár Szálloda (1930) mögött balra azonnal elérjük a tó két részét elválasztó kis hidat. Engedéllyel horgászhatunk is. A hídon túljutva néhány méterre a sétányon jobbra kezdõdik a Hõsök- ligete, az elsõ világháborúban meghalt 1156 orosházi emlékére ugyanannyi kis fát ültettek, és emlékmûvet állítottak (kb.1931). Balra fordulva lassan elérjük a tó túlsó oldalát, ahonnan szép kilátás nyílik a strandra és épületeire, a kimagasló víztoronyra (1925). Vigyünk magunkkal fényképezõgépet, jó felvételeket készíthetünk. Az úttól jobbra fent az 1937-es kommunista lebukás emlékét õrzõ emlékmûvet (1967) láthatjuk, ahol fenyves vesz körül bennünket. Körbejárva a tónak a strandhoz tartozó középsõ részét, elérkezünk az 1926-1959 között mûködõ kisvasút állomásának kör alakú váróterméhez, amely ma a szomszédságban levõ Nyírfa, csárdájának raktára. Az út jobb oldali részén lesz az új nagymedence. A sarokra érve jobbra fordulunk, és a betonjárdán haladva 400 méter után elérkezünk a gyopárosi üdülõtelep fõutcájára, a Napsugár utcára, ahol érdemes megnéznünk egy-két nyaralót. Az utca végére éve 100 méterre balra a vasúti sínen keresztül kiérkezünk az Orosházára vezetõ útra, éppen egy autóbuszmegállóhoz. Innen a már ismert terepen 3 km-t kell megtennünk a kiindulási állomásig.A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ túra : 10/2 Orosháza - Rágyánszki-arborétum- Orosháza
Elõzõ túra
Következõ fejezet: A Békés Megyei Természetvédelmi és Idegenforgalmi GT
Elõzõ fejezet: Mezõhegyes és környékeKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.