KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TÚRÁK A BÉKÉS-CSANÁDI-LÖSZHÁTON

10/2 Orosháza - Rágyánszki-Arborétum - OrosházaVisszatérõ túra: távolság 6 km.
Menetidõ: gyalog 1,5 óra, kerékpárral fél óra

Megjegyzés: az arborétum látogatását a megadott címen jelezzük!


    Az orosházi Hotel Alföld elõl észak felé indulunk. Megközelítésének elsõ szakaszát (lásd a 10/1-es túraleírásnál), egészen a 47. sz. fõútvonal kettéágazásáig. Itt a bal oldali ágnál a fõútvonalon, a Vásárhelyi úton folytatjuk sétánkat. Balról elhaladunk az alvégi temetõ mellett, jobbról a Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskola (1948) és kollégium (1967), valamint a 612. sz. Birkás Imre Ipari Szakmunkásképzõ Intézet (1964).
    Áthaladunk az orosháza-tótkomlósi vasúton, és balról az elsõ utcán található a Rágyánszki-arborétum (Orosháza, Gárdonyi Géza u.12.).

      Alapítója Rágyánszki János (1908-1973) kertész, aki gyulamezei faiskolájából 1952-ben telepítette ide meglevõ állománya értékesebb részét. Ma özvegye és fia vezetése alatt mûködik az arborétum, amely a budapesti ELTE dendrológiai megfigyelõállomása is. Növényei tudományos kutatási célokat szolgálnak. A 3 hektár területen fekvõ, örökzöldekben és fenyõkben számottevõ gyûjtemény jelenleg kb. 3000 egyedszámot képvisel. Kiemelkedõ a mamutfenyõ- és a cédrusállomány, amely alkalmazkodott a hazai klímához. Sok ritkaság mellett az országban egyedüli fenyõpéldány a chilei Araucaria.

    Az alapító bronzszobra (Mosoni King Sándor alkotása,1974) a lakóház elõtt áll. A természetvédelmi terület látogatható, de érkezésünket Rágyánszki- arborétum, Orosháza címen levélben vagy telefonon jelezzük. A Tájak - Korok - Múzeumok bélyegzõhelye.


Pusztai lovaglás

Fotó: Fehér M.A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ túra : 10/3 Orosháza - Kardoskút - Fehér-tó - Orosháza
Elõzõ túra: 10/1 Orosháza - Gyopárosfürdõ - Orosháza
Következõ fejezet: A Békés Megyei Természetvédelmi és Idegenforgalmi GT
Elõzõ fejezet: Mezõhegyes és környékeKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.