KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TÚRÁK GYULA-BÉKÉSCSABA-BÉKÉS KÖRNYÉKÉN

2/4 Gyula - Szanazug- Dobozi híd- Gerla- Póstelek- GyulaKörtúra: távolsága 27 km, ebbõl földút 1,7 km.
Menetidõ: gyalog 7 óra, kerékpárral 3 óra.

Megjegyzés: ennek a túrának két célpontja van: Szanazug, (szabadstrandolás)
és Póstelek (erdei séta). A távolság nem nagy, kerékpárral kezdõ
természetjáróknak sem megerõltetõ.


Gyulán a Szupermarket ABC elõl K-re, a belváros felé indulunk el. A Béke sugárút torkolatánál a sörpince sarkán É-ra fordulva nyílegyenesen visz a Béke sugárút a vasútállomásig. Közben keresztezzük az Élõvíz-csatornát, és a város egyik mozgalmas szakaszán haladunk át. Boltok presszók, éttermek sorakoznak a Jókai utca sarkáig, de itt van a Komló Szálloda és a Petõfi mozi is. Az utat kétoldalt vadgesztenyefák szegélyezik, tavasszal a fák virágzása idején élményszámba megy ezen az úton végigsétálni. Amíg a vasútig kiérünk, érdemes egy-egy pillantást vetnünk a páratlan oldalon a kis evangélikus templomra, majd az új mûvelõdési házra s mögötte a Népkertben a Kohán Képtár, mellette pedig a volt mûvészház (1895) épületére. A páros oldalon a törvényszék, a megyei bíróság és ügyészség hatalmas, 1899-ben emelt épülete egy egész háztömbnyi területet elfoglal. Az 50. szám alatti villa tetején ércbagoly gubbaszt. Ez volt a híres Gyulai Húskonzervgyár tulajdonosának Stéberl Andrásnak a lakása, vele egy portán van a gyár, amely ma a húskombinát szárazüzeme.

    Stéberl András a két világháború között alapította gyárát, és kezdte gyártani többek között az itt minden háznál készített szárazkolbászt". Ez a termék rövid idõ alatt világhírnévre tett szert, s mai napig is a gyár legismertebb készítménye.

Az állomás épülete elõtt a Madách utcán jobbra, majd a Pecénél (hivatalos nevén Erkel- és Rákóczi-tó) balra a Dobozi útra fordulunk. Rövidesen keresztezzük a sarkadi vasútvonalat, majd a református új temetõnél ÉK-nek törik az út (2 km). Ebben a temetõben, a bejárattól nem messze jobb kéz felõl van eltemetve Dobos István, a magyar repülés egyik úttörõ alakja. A másik oldalon levõ városrész Szentpálfalva, nevét Szent Pál-erérõl kapta, amely a lecsapolások elõtt ezen a helyen kanyargott. A Dombi Lajos utcán 300 m-re találjuk a református régi temetõt, itt nyugszik a híres Körös szabályozó mérnök Bodoki Károly és családja. Bodoki Károly szerepét a 2/7. sz. túrában ismertetjük.


Zabsiló és magtár Dobozon, tervezte Ybl Miklós

Fotó: Bugár-Mészáros K.


A városból kiérve az Aranyági dûlõ végénél keresztezzük Csíkos-eret. Az út bal oldala Szeregyháza, egy elpusztult középkori falu nevét õrzi, a jobb oldal Nagyfenék elnevezése arra utal, hogy ez a terület lapos vízállásos rész lehetett. A Stéberl-villa utáni kanyarban az út végén feltûnik a Kettõs-Körös töltése (4,5 km). Jobbra nagy rámpa visz föl a gátra, ahonnan aszfaltút vezet a hullámtérbe, valamint a töltéskoronán a szeregyházi gátõrházhoz. Szanazugban a Fehér- és a Fekete-Körös összefolyásánál vagyunk, amelynek leírását a 2/1. sz. túra tartalmazza. Fürdésre, napozásra alkalmas hely, a töltésen kívül hétvégi kertek, házak, a hullámtérben pedig vállalati üdülõk várják a pihenni, kikapcsolódni vágyó városiakat. Szanazugból a közút és a Kettõs-Körös töltése szorosan egymás mellett fut. A Marói-erdõ sarkán dekoratív törzsükkel öreg fehér nyárfák vonják magukra a figyelmet. A dobozi híd bal parti hídfõjétõl, amely Szanazugtól 4,5 km-re van, az útvonal Gerlán és Pósteleken át megegyezik a 2/1. sz. túráéval.

    Ezen az útvonalon Gyula még 16,5 km ide. Folytatásképpen azonban választhatjuk a 2/1. sz. túra elsõ szakaszát is (Doboz-Szanazug-Remete-Ant-Dénesmajor-Gyulavári-Gyula), amely még 43,5 km hosszú túrát kínál.


A dobozi kastélykert

Fotó: Boross L.A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ túra : 2/5 Gyula - Tanyamúzeum (Szabadka) - Kétegyháza - Elek - Gyula
Elõzõ túra : 2/3 Gyula - Gyulavári - Városerdõ - Remete - Bánom - Gyula
Következõ fejezet: Túrák a Hármas-Körös környékén
Elõzõ fejezet: Vízi túrák a KörösökönKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.