KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TÚRÁK A HÁRMAS-KÖRÖS KÖRNYÉKÉN

AJÁNLÁSA TÚRÁKAT AJÁNLJA : Kósa Ferenc és Réthy Zsigmond


A Körös jellegzetesen alföldi folyó, amelynek Csárdaszállástól Öcsödig húzódó, középsõ szakaszát tárják föl túraútvonalaink. Mit látunk itt, ha az asztallap simaságú tájon végigtekintünk az árvédelmi töltés tetejérõl. A gátak között széles, fûzesekkel, legelõkkel és szántókkal tarkított hullámterét, amelynek közepén lustán írja megszelídített kanyarulatait a folyó - kívül végtelenül nyújtózkodó gabonaföldeket. Ez a táj szinte semmiben sem emlékeztet az õsi, szabályozások elõtti állapotokra, amikor a szertecsatangoló vizek hatalmas mocsarakat tápláltak, és csak az ártérbõl kiemelkedõ hátakat mûvelték. Most a hullámtérbe is csak a nagyobb vizek lépnek ki, de itt "bent" mégis változatosabb a táj. A holtágakban. kubikgödrökben a zsákmányra lesõ gémek, a kidõlt fatörzseken tucatjával sütkérezõ teknõsök emlékezetes pillanatokkal ajándékoznak meg bennünket. A botolófûzesek odvas fáit kopogtatja egyik szép, színes madarunk. a zöldküllõ, s milyen dekoratív és õshonos a fehér nyár világító zöldesfehér törzse, vagy az augusztusban a vizek szegélyén nagy tömegben nyíló rétifüzény püspöklilája! Alkonyatkor indul éjjeli vadászatra a kedves kis sün, a denevér és a nesztelenül suhanó erdei fülesbagoly.

A Körös kiemelkedõen szép szakaszai a halásztelki kanyarulat az Aranyosi-holtággal, a Gyomaendrõd környéki hullámtér és természetesen a Kettõs- és Sebes-Körös összefolyása, ahonnan Hármas-Körös néven fut tovább a folyó. Kitûnõ, hangulatos horgászhelyek, tanyázásra alkalmas holtágak, zugok váltják egymást.

A Körös-völgyi Természetvédelmi Terület élõvilágát bemutató kiállítást láthatunk a Peresi bemutatóházban. amely nagyszerû, rövid áttekintést ad, de nem pótolhatja a személyes megfigyelések élményét! Ha csak egy mód van rá, ne sajnáljuk az idõt, és gyalogosan barangoljuk be a vidéket, testközelbe kerülve a tájjal és biztosan megszeretjük a Körös-völgyet.
TÚRALEÍRÁSOK
 

3/1. túra Gyoma - Peres - Nagylapos - Endrõd - Gyoma
3/2. túra Gyoma - Peres - Mezõtúr - Nagylapos - Gyoma
3/3. túra Gyoma - Peres - Zsilinszki-major - Bóné zug - Endrõd - Gyoma
3/4. túra Gyoma - Csergettyû - Templom zug - Endrõd - Fûzfás-zug - Gyoma
3/5. túra Gyoma - Poczos kert - Torzsási holtág - Dan-zug - Félhalmi holtág - Összefolyás - Harcsás-zug - Paprév-zug - Köröstarcsa - (Összefolyás) - Körösladány - Félhalmi-zug - Kecsegés-zug - Siratói holtág - Gyoma


TÉRKÉPEK: lásd a könyv tartalomjegyzékébenA fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ fejezet: Szarvas és környéke
Elõzõ fejezet: Gyula, Békéscsaba, Békés környékeKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.