KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TÚRÁK SZARVASON ÉS KÖRNYÉKÉN

AJÁNLÁSSZARVAS ÉS KÖRNYÉKE TÚRAIT AJÁNLJA: Palov József


Amikor a turista Kecskemét felõl a 44-es fõúton utazva megközelíti Szarvas várost, jobbról a kempinget, ettõl nem messze az Erzsébet-ligetet látja. Rövidesen a mezõgazdasági és mûvelõdési múltjára és jelenére büszke városhoz ér. A Holt-Körös bal partján fekvõ Szarvas jellegzetesen mezõgazdasági, szövetkezeti ipari és iskolaváros. Itt található az agrártudomány néhányjeles intézménye, mint pl. az Öntözési Kutató Intézet (ÖKI),a Haltenyésztési Kutató Intézet (HAKI), a Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezõgazdasági Fõiskolai Kara. Ipari szövetkezetei közül a vas- és fémipari, a Szirén, a Plastolus Szövetkezet termékei belföldön és külföldön egyaránt ismertek. A város külterületét ma is a múltban létrejött tanyasorok jellemzik.

Kedvezõ természeti adottságainál fogva Szarvas környéke igen alkalmas a kikapcsolódásra, pihenésre. A Hármas-Körös és ennek szarvasi holtága nemcsak a horgászok kedvelt területe, hanem csendjével és kellemes vizével minden idelátogatónak is maradandó élményt nyújt. A Holt-Körös partján fekszik a hírneves Szarvasi Arborétum, amely mind a szakembereknek, mind a turistáknak szép látnivalókat ígér a világ számos tájáról idetelepített növényritkaságaival.

Érdemes továbbá meglátogatni a békésszentandrási duzzasztót, az 1836-ban épült szarvasi szárazmalmot, a Tessedik Sámuel Múzeumot, a város két kiemelkedõ egyéniségének, Tessedik Sámuelnek és Vajda Péternek az ótemetõben található síremlékét.

Szarvas szeretettel várja a turistákat!


A békésszentandrási duzzasztó
TÚRALEÍRÁSOK
 

Holtág A szarvas-békésszentandrási holtág bemutatása
4/1. túra Szarvas - Békésszentandrás - Hármas-Körös töltés - Duzzasztó - komp - Szarvas
4/2. túra Szarvas - komp - Halásztelek - Nagyállási-holtág - Szarvas
4/3. túra ARBORÉTUMI SÉTA


TÉRKÉPEK: lásd a könyv tartalomjegyzékébenA fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ fejezet: Tiszazugi túrák
Elõzõ fejezet: Túrák a Hármas-Körös környékénKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.