KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TÚRÁK SZARVASON ÉS KÖRNYÉKÉN

A szarvas-békésszentandrási holtág bemutatásaSzarvas városban és a környezetében tett túrák során több alkalommal
haladunk át vagy érintjük a Tiszántúl legnagyobb, 29 km hosszú,
200 ha felületû mentett ártéri vízfelületét, a helyi elnevezés szerint
Holt-Köröst, vagy Káka-foki-holtágat.


A HOLTÁG SZEREPKÖRÉNEK BEMUTATÁSA

A holtág a Hármas-Körösön 1888-ban végrehajtott szabályozás "termékeként" közel 1000 km2-nyi terület csapadékvizeit fogadja be, amit az árvizek esetén szivattyúsan kell a folyóba beemelni. A békésszentandrási duzzasztó 1942. évi megépülése után lehetõvé vált a holtág vízellátása, amire több ezer ha rizstelep, halastó, legelõ és esõztetõ öntözõtelep támaszkodik. A holtágban rejlõ adottságok is jelentõs szerepet játszottak abban, hogy Szarvas lett a hazai öntözési és halászati kutatás fellegvára. A vízhasznosításhoz újabb szerepkör csatlakozott: pihenés, szabadidõ-eltöltés. 140 ha-n a Mohosz Békés megyei Intézõ Bizottsága gazdálkodik, egyre kedveltebb vízi túrázók körében, a termálprogram is a holtághoz kötõdik.


A HOLTÁG LEÍRÁSA

Felsõ végpontja a Hármas-Körös 50,7 töltéskilométer szelvényében, a szivornyáknál van (4/2. túraleírás), ahonnan a vízellátása történik a szivornyák segítségével. Az õsi Körös folyó arculatát, nyomvonalvezetését õrzõ, helyenként 100 m szélességet is elérõ holtág szeszélyes kanyarokat vesz, a Nyúl-zug megkerülésével a mezõtúri úttal érintkezik. A város felé esõ oldalán üdülõk szegélyezik a partját, átellenben az arborétum nyúlik le a vízig, közel 2 km hosszan, ami egyedülálló látványt nyújt. Vállalatok, intézmények üdülõi szegélyezik a K-i oldalt, egészen a volt Bolza-kastélyban mûködõ, a 44. sz. fõközlekedési út hídjánál elhelyezkedõ ÖKI székházig. Az Erzsébet-liget mocsári ciprusai és a szemben levõ fõiskola szintén tájképi egységet alkot.

A holtág további kanyarulatát már 1836-ban az Anna-ligetnél átvágták, és így a Bika-zugi szakasz egy része kikerült a vízcserébõl. A Bika-zug élõ szakaszát a HAKI halasította, vízi jármûvel nem közelíthetõ meg. Az átvágás É-i oldalán a Kemping fekszik, D-re a HAKI központja található. A több mint 1 km-es átvágás után a holtág ismét természetes mederben talál utat Békésszentandrás felé. A 44-es fõutat az átvágás végpontjától 3 km-re éri el, itt egy „hajtûkanyart” véve a község alá fordul, mindkét oldalról üdülõkkel sûrûn övezve. A holtág ezután a községtõl távolodik, a Hármas-Körös töltésének lábához simulva fejezi be a mentett oldali „pályafutását” és árvízmentes idõben gravitációs zsilipen keresztül adja le a felesleges vizét az élõ Körös számára. A békésszentandrási gátõrház közelében (lásd 4/1. sz. túra) a mûemlék szivattyútelep és a duzzasztómû figyelmet igényel. A holtág bemutatott szakasza (Szivornya Szarvas város- Anna-ligeti átvágás - Békésszentandrás) az öntözési idénnyel egybeesõ sportszezonban kellemes vízi túrák színhelyéül szolgálhat.


Vályogvetés Békésszentandrás határában

Fotó: Fehér M.A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ túra : 4/1 Szarvas - Békésszentandrás - Hármas-Körös - Duzzasztó - komp - Szarvas
Elõzõ túra
Következõ fejezet: Tiszazugi túrák
Elõzõ fejezet: Túrák a Hármas-Körös környékénKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.