KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TISZAZUGI TÚRÁK

AJÁNLÁSA Hármas-Körösön tett vízi út alsó szakaszához két gyalogtúrát csatolunk, amelyek a Tiszazug középsõ részét, valamint a túrák kiindulóhelyéül szolgáló Kunszentmártont mutatják be. A Tiszazug hangulatos kis tájegység az Alföld közepén. A Tisza és a Körös által közrefogott területnek csupán ÉNy-on nincs természetes határa, ahol megszakítás nélkül megy át a Nagykunságba. Eredetileg összefüggött a Duna-Tisza közi homokhátsággal, de a Tisza 10-15 ezer évvel ezelõtt megváltoztatva folyásának irányát leválasztotta arról. Elhagyott medrei többfelé föllelhetõk, ilyen pl. a Cserkehalomtól K-re levõ Nagy-ér vagy Ny-ra a Görbe-ér, valamint Szelevénytõl ÉNy-ra a Dömötör-ér.

A csaknem 45 ezer hektárnyi területet valaha 33 település népesítette be amelyek a XVI-XVII. századi háborúk során Kürt falu kivételével elpusztultak. Tizenkettõ napjainkig újratelepült, de többségük nevét (pl. Ság Pókaháza, Halász, Szentkirály, Istvánháza stb.) már csak határrészek, dûlõk õrzik. A tájat a folyók magas partjára települt kis községek, a nagy árterek a homokos részek szõlõskertjei, présházai változatosabbá teszik az átlagos alföldi tájnál. Az általunk ajánlott két túra csak ízelítõt ad ebbõl a kedves és idegenforgalmi szempontból is feltétlenül több figyelmet érdemlõ vidékbõl.
TÚRALEÍRÁSOK
 

5/1. túra Kuntszentmárton - Szelevény - Halesz - Cserkeszõlõ - Kunszentmárton
5/2. túra Kunszentmárton - Tiszakürt - Tiszainoka - Cserkeszõlõ - Kunszentmárton


TÉRKÉPEK: lásd a könyv tartalomjegyzékébenA fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ fejezet: Túrák a Kis-Sárréten és Dél-Biharban
Elõzõ fejezet: Túrák Szarvason és környékénKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.