KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


TÚRÁK A KIS-SÁRRÉTBEN ÉS DÉL-BIHARBAN

AJÁNLÁSA TÚRÁKAT AJÁNLJA : Miklya Jenõ


A Sebes-Körös öntözte táj sok látnivalót, kellemes idõtöltést, eredményes horgászatot és egyéb hasznos, szórakozásnak beillõ túraalkalmat kínál. Aki kíváncsi a puszták és vizek madárvilágára, és szeretné megfigyelni, lefotózni, sok-sok lehetõséget talál Dévaványától Biharugráig a vizek és tocsogók leshelyein, halastavak közelében, természetes figyelõ alkalmatosságok felhasználásával.

Aki szeremé megismerni a régészetileg fontos és még sok titkot rejtõ halmokat, annak környezetét és történetét, azok elõtt a túrák megnyitják az útvonalakat és a "kalandot”.

Horgászni szeretne a turista? Ezen a tájon sok lehetõség kínálkozik az élõ folyóvizeken. a holtágakon és ereken, hogy akár sátorban, akár egyéb helyeken megszállva kellemesen töltsön napokat és heteket a víz mellett.

A vállalkozó vendég a szeghalmi Puszta csárdától hintóval a környezõ látnivalókat tekintheti meg, a lovak iránti vonzalmának élhet, a fogathajtást gyakorolhatja.

Az alföldi erdõkben. a folyó melléki túrákon, csónakkal a vizeken és mindenütt az itt élõ emberek tájat alakító munkáját ismerheti meg a kíváncsi turista. A pusztákon még találkozhat õsi módon tartott nyájakkal, az azokat terelõ pásztorokkal. nélkülözhetetlen társukkal: a pulival.

Ez a táj mindig híres volt vendégszeretõ magyarságáról. Éljen a lehetõséggel, és jöjjön a Kis-Sárrétre!

Tekintse meg a táj történelmi emlékeit, Vésztõ-Mágoron a Csolt-monostor romkertjét és állandó kiállítását. Látogassa meg Biharugrán a Szabó Pál emlékszobát, Szeghalmon a táj múzeumát, Vátyonban a több száz éves tölgyfákat, Fás-puszta alig hasonlítható növénytársulásait, a biharugrai halastavak madárgazdagságát, csónakfejfás temetõket, archaikus faluképeket, még érintetlen szabadkéményes parasztházakat. Kóstolja meg a nagyharsányi savanyúkáposztát. Kövesse nyomon a több száz éve elhagyott és már majdnem elfelejtett folyók medreit, adózzon tisztelettel a régi templomok, tornyok építõinek.

Várjuk azokat, akik kíváncsiak ránk!
TÚRALEÍRÁSOK SZEGHALOM-VÉSZTÕ KÖRNYÉKÉN


6/1. túra Szeghalom- Halas-puszta- Péter András kriptája- Sebes-Körös- Várhely- Foki-híd- Szeghalom
6/2. túra Szeghalom- Korhán-halom- Fehér csárda- Sertés-ér- Balkány-halom- Töviskes- Szeghalom
6/3. túra Szeghalom- Berettyó bal part- Kovács-halom- Fok-köz- Holt-Sebes-Körös- Mágor-Csolt-monostor- Szeghalom
6/4. túra Vésztõ- Fás-puszta- Bélmegyer- Vésztõ
6/5. túra Sarkadkeresztúr vá- Köles-ér - Õzedalj- Orosi- Hé-halom- Szépapó-erdõ- Holt-Korhány- Begécsi õsgyep - GesztTÚRALEÍRÁSOK GESZT - BIHARUGRA KÖRNYÉKÉN
 

6/6. túra Geszt- Nagysziki-tavak- Biharugra
6/7. túra Biharugra - Körösnagyharsány- szakáli híd- Biharugra
6/8. túra Biharugra - Peszér - Sebes-Körös - Nagytóti - Komádi
6/9. túra Komádi - Zsadány - Szépapó-erdõ - Mezõgyán- GesztTÉRKÉPEK: lásd a könyv tartalomjegyzékébenA fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ fejezet: Túrák a Hortobágy-Berettyó mentén
Elõzõ fejezet: Tiszazugi túrákKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.