KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


MEZÕHEGYES ÉS KÖRNYÉKE

AJÁNLÁSA TÚRÁKAT AJÁNLJA : Supala Pál


Békés megye déli, a régi Csanád megyéhez tartozó területe különleges látnivalókat tartogat az utazók számára.

A folyóktól oly távol esõ vidéken, ahol ma alig találni vízfolyást, a Maros õsi medrei szabdalták egykor a tájat, amit az ember szívós munkával saját hasznára alakított át.

A gondosan telepített erdõk tájformáló ereje, a kétszáz éves múltra visszanyúló nagyüzemi gazdálkodás, az ipari és mezõgazdasági célokat szolgáló, különleges hangulatot árasztó építmények, a nemzetközi elismerésnek örvendõ ménes, a vadbõség, a hazánk legjobb termõhelyi adottságú földjei, az országos átlagot messze meghaladó termésátlagok, a régi, katonai érdeket szolgáló állattenyésztés - lónemesítés - és a letûnt szegénysor muzeális emlékei, a maga korában világszínvonalat jelzõ mezõgazdasági berendezések jellemzik Mezõhegyest.

A gyalogosan és kerékpárosan túrázni szándékozó, a fogatkirándulásokat kedvelõ vendégek éppúgy programokat találnak, mint a lovagolni és vadászni érkezõk.

Kalauzunk 9. fejezete bemutatja Mezõhegyes természeti viszonyait, múltját, egyedülálló építészeti emlékeit, gazdaságát, túrákat ír le, és egyéb programajánlatokat kínál. A tájékozódást a IX-es számú térképmelléklet segíti.


Óriás platán Mezõhegyesen

Fotó: Boross L.
TÚRALEÍRÁSOK


9/T Mezõhegyes természeti viszonyai és története
9/É Mezõhegyes építészeti emlékei
9/1. túra Mezõhegyes - Zabostorony - Feneketlen-tó - Mezõhegyes
9/2. túra Mezõhegyes - 81-es major - Néplavór - aradi híd - Tótkomlós
9/3. túra Mezõhegyes - 39-es major - Feneketlen-tó - BattonyaTÉRKÉPEK: lásd a könyv tartalomjegyzékébenA fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ fejezet: Túrák a Békés-Csanádi löszháton 
Elõzõ fejezet: Sárréti túrautakKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.