KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


HASZNOS INFORMÁCIÓK

A KÖRÖSÖK VÍZMINÕSÉGENyáron a folyók természetes vízhozama csekély, a duzzasztások következtében a vízmozgás lelassul, ugyanakkor az urbanizáció és az iparosodás következtében egyre nagyobb mennyiségû, nem mindig tisztított szennyvíz terheli a Körösöket. Még a tisztított szennyvíz is káros hatással van a folyókra, vízinövény-burjánzáshoz vezet. A vízügyi szervek és az ÁNTSZ a folyók vízminõségét rendszeresen ellenõrzi, különösen az üdülési idényben.

Szennyezõdéssel kell számolni:

  • a Kettõs-Körösön az Élõvíz-csatorna torkolata (112. fkm) alatti szakaszon, általában a mezõberényi hídig (103 fkm),
  • a Hortobágy-Berettyón gyakori a vízinövény-burjánzás, ami a Hármas-Körös vízminõségét is leronthatja, kis vízhozamok esetén az árvízkapu (60. tkm) és a békésszentandrási duzzasztó (47. tkm) között (békalencse, hínár).
  • A Szarvasi-holtág vízminõsége a Hármas-Körössel van szoros összefüggésben. A víz frissítése a szivornyák kapacitásának mértékéig folyamatosan történik.
  • A mentett oldali holtágak vízminõsége a vízcsere hiánya következtében pangó, vízinövényzete burjánzó.

A szennyezõdések megfigyelt gyakorisága havonta 1-2 nap, egy-egy szennyezõdéshullám levonulása 1-3 nap. A Körösökön elõforduló tartós, vagy eseti vízminõség-romlások ellenére hazánk egyik vízi sportra, fürdésre legalkalmasabb vízfolyásai. Mindenkori vízminõségi helyzetrõl a Kövizig állandó mûszaki ügyelete ad tájékoztatót!
A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ rész: A kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályai 
Elõzõ rész:
Az államhatár megkozelítésének szabályaiKörös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.