KÖRÖS-SÁRRÉTI ÚTIKALAUZ


VÍZI TÚRÁK A KÖRÖSÖKÖN

FEHÉR-KÖRÖS - (Gyula - Szanazug)A túra kezdõpontját - a Gyulai Duzzasztómûvet - a 44. sz. fõközlekedési úton az országhatár felé a 141 . km szelvényét elhagyva érhetjük el. A gyulavári híd elõtt 300 m-rel a bal kéz felõl érkezõ Fürst Sándor utcára térve érjük el a töltést, majd balra térve az annak lábánál haladó burkolt úton a duzzasztómûvet.

A duzzasztó alatt a Fehér-Körös - hasonlóan a Kettõs-Körösnek az Élõvíz-csatorna Békés alatti torkolatáig - az 1855-ben elkezdett folyószabályozások során kiásott mederben nyílegyenesen halad ÉNy-i irányba. Jobbról Gyulavári templomtornya látható, balról Gyula város terül el kb. 2,5 km hosszan, ahol gyula-sarkadi közúti híd, majd utána alig 500 m-rel az ugyanezen településeket összekötõ vasúti híd következik.

További 4 km megtétele után a gyér növényzetû, szûk hullámterû partok bal oldalán feltûnik a szeregyházi úszó vízkivételi mû. A KÖVIZIG és más intézmények hétvégi házait elhagyva jobbról a Fekete-Körös torkollik be (127,8 fkm). Ezt a területet Szanazugnak nevezik. (Kapcsolódó túrák: 2/l., 2/2., 2/4., 2/12.)A gyulai Tûsgát (az átépítés elõtt)

Fotó: Kiss Z.
A fejezet tartalma - A könyv tartalma - KVTE

Következõ túra : 1/2 Fekete-Körös
Elõzõ túra
Következõ fejezet: Gyula, Békéscsaba, Békés környéke
Elõzõ fejezet: Szerkesztõi elõszó
Körös-Sárréti Útikalauz (Kondoros, 1984)    ©   Szerkesztette: Goda Péter és Köteles Lajos.
HTML: Vidovenyecz Zsolt, Körösök Völgye Turista Egyesület. 1999.