KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

0    GÁDOROS vasútállomás - GÁDOROS megyehatár       2,0 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 augusztus (k), 2000 ősze (gy), 2003 júniusa (k)

Hivatalosan nem része az Alföldi Kéktúrának, de praktikus okok miatt valószínűleg sokan bejárják ezt a szakaszt is, hiszen innen lehet vonattal hazajutni. A túra igazolófüzete szerint Gádoroson bélyegzést kell szerezni, ezért még azoknak is be kell jönni legalább a faluszéli kocsmáig, akik nem itt kezdik vagy fejezik be a túrát.

Gádorosra vasúton a 147-es számú Kiskunfélegyháza - Szentes - Orosháza vonalon utazhatunk. Ezt azonban csak nagyon nyugodt embereknek ajánljuk, mert a pálya állapota miatt hihetetlen lassan vánszorognak a vonatok. (1997. augusztusában egy óra késéssel és egy órás menetidővel tettük meg az alig 15 km-es utat Orosházától.)

A vasútállomástól a falu csendes kis utcáin északra tartunk, amíg kiérünk a Szentes-Nagyszénás közti műútra. (Mehetünk egy utcával keletebbre is, amely az Orosházáról érkező főút - itt több boltot és kocsmát találunk.) 

Forduljunk Ny-ra Fábiánsebestyén (Szentes) felé. 300 m után jobbra kút, balra a buszmegállónál kis vegyesboltot találunk, vele szemben a Hörpintő kocsmát. Június végén az útmenti fák szinte roskadoznak a sok meggytől, kár kihagyni a remek lakomát! Még 300 méter és lassan elhagyjuk a falu utolsó házát is az aszfalton.

A falu központjától 1,1 km-re találjuk az eperjesi útelágazást, ahol megtaláljuk az Alföldi Kéktúra jelzéseit. Itt húzódik Békés és Csongrád megyék határa. Érdekes, hogy a kék jel mindkét irányban Csográd területén halad, hiszen csak Szarvas alatt jön át ténylegesen Békés megye területére a jel.

Az elágazástól továbbra is Ny felé haladva Árpádhalom és Nagymágocs felé indul a jel a szentesi úton, a másik ág pedig É-ra vezet az eperjesi műúton. Ezen folytatjuk a következő szakaszon.
 

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek, a szakaszt fordított irányban bejárva)


Gádoros, vasútállomás

Ízléses dekoráció Gádoroson, az orosházi úton.

A falu egyik temploma a Fő téren

Az utcákon mindenütt meggyfák várják az éhes túrázókat (június végén)

Gádorost elhagyva a Szentesre vezető úton

A megyehatárnál ágazik le az eperjesi út


Tartalom - 1 Gádoros - Eperjes

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.06.25