KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

1    GÁDOROS - EPERJES       5,2 (vagy 6,7) km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1998 nyár (k), 2002 nyara (gy), 2003 májusa (k)

A kérdés adja magát: miért szerepel két távolságadat? 1997-ben a kéktúra a hosszabb úton ment, az akkori jelzések ma is fellelhetők (ám kopottak) - ez tehát a nagyobb táv, amely egy szakaszon az aszfaltúttól távolabb halad. A békés megyei illetékesek szerint (2003-as infó) ez lenne a hivatalos út. A 2001-es MTSZ-féle Kéktúra füzet szerint viszont végig az úton kell menni, ez a kisebb távolságadat. Jel itt is van a telefonpóznákon.

Pro és kontra: Az aszfalt elég egyhangú, de a kitérőt jelentő szakaszon az úttal párhuzamos erdősáv ösvénye rosszul járt, sok a pókháló, a bokor - esetleg választhatjuk a szántóföld szélét. Nem teszek igazságot, mivel mindkettőt bejártam, mindkét utat leírom.


A Gádoros melletti megyehatártól, az Eperjesre vezető út kiágazásától indulunk (0 km) É felé. Továbbra is Csongrádban túrázunk, bár ez a szakasz elvileg a békés megyei szövetség fennhatósága alá tartozik. Az első másfél km a megyhatár, K-re a közeli Gádoros házai és templomtornyai látszanak. Az út mellett elszórtan tanyák. Ezt a részt nevezik Kiskirályságnak vagy Újvárosnak is.

Balra, az út mellet egy lepattant kocsma (0,8 km), lehet hogy már nem találjuk nyitva. Jobbra, a major bejárata közelében (0,9 km) egy csapot találunk a kerítés mellett. A házsor után az enyhe útkanyarban (1,6 km) a jel "hosszabb ága" balra, Ny felé tér egy földútra. 
 

Ha egyenesen tovább megyünk az aszfaltúton "rövid ág", hamarosan (6-700 m) az egykori kendergyár épületeihez érünk, melynek magas kéménye jó tájékozódási pont. A gyár után az út sűrű véderdő mellett halad, olyan benyomást keltve, mintha tényleg erdőben mennénk. Az erdő után nyílt terepen folytatjuk a jól látható falu felé, majd a major után a faluszéli sportpályánál érkezik vissza bal kéz (Ny) felől a jel másik ága (4,6 km). 


A hosszabb út 700 m után egy tanyát mellőzve (2,4 km) alig járt földúton jobbra, É-nak fordul, akácfák közé. Rossz, gazos, csalános út, lehet hogy a fák másik oldalán, a szántóföld szélén haladva kicsivel jobban járunk. Jobbról egy ideig árok kísér. Útelágazás balra (talán jobbra is) (3,8 km). Kiérünk egy keresztirányú (száraz) árokhoz (3,9 km). Túlpartján jól járt földút fut K-NY irányban. 

Átkelve az árkon tovább indulunk É-nak egy itt még jól járt úton. Előttünk fasor látszik, oda tartunk. A fasor mellett út (4,4 km). Még 200 m É-ra, majd az eddigi kis ösvény jobbra, egy tanyához tér be. Innentől ismét rossz lesz az út: régi barátaink a csalán és a bogáncs visszaköszönnek. ÉK-re már látszik a falu és a Tsz-telep. Keresztben jól járt földút, melyen jobbra (K-nek) fordulunk (5,4 km).

A sportpályánál (6,1 km) érjük el az aszfaltutat, melyen elindultunk Gádoros felől. 100 m-re kezdődik Eperjes, melynek hamar elérjük a közepét - egy gondozott parkot az új templom után (6,7 km). A "Koccintó" kocsmánál balra fordulva találjuk az ABC-t, a postát, a park mögött a Polgármesteri Hivatalt. Itt találjuk a buszmegállót is, ha a hazautazást választjuk. Mindnképp érdemes pihenni ebben a kis fiatal, de ápolt csongrádi faluban. 
 

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek)


A megyehatártól aszfalton indulunk É felé

Kiskirályság, az út menti házsor

A házak után indul Ny-ra a hosszabb verzió

A régi Kendergyár épületét lassan benövi a zöld

A véderdőnél kellemes árnyék kísér az úton is

A major Eperjes előtt (a karón jelzés)

A kerülőút utolsó jelzése közvetlenül a falu előtt

Eperjesre érve a sportpálya után

Épül az új templom (2003)

Gondozott park Eperjes központjában


0 Gádoros (v.á.) - Gádoros (megyehatár) - Tartalom - 2 Eperjes - Bikazug

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.06.25.