KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

2    EPERJES - KÁKAI FŐMAJOR - BIKAZUG       16,0 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 ősze (gy), 2003 júniusa (k)
 

Eperjes község központjából, a gondozott főtérről indulunk útnak. Ne felejtsünk el ivóvizet vinni, mert a következő 15 km-en semmilyen kút nem lesz. Meglehetősen monoton szakasz következik, tűző napsütés esetén fárasztó. 

Északnak indulva a Fábiánsebestyén felé vezető műúton elmegyünk az orvosi rendelő mellett, ahol az utolsó kutat hagyjuk el. Rövidesen a falu széléhez érünk (0,5 km), ahol az idilli horgásztó mellett az aszfaltút merőlegesen balra törik. Itt egyenesen folytatjuk a széles földúton. Főirányunk egészen Szarvasig É-i lesz, kisebb kitérőkkel.

Elsőként egy távvezetéket keresztezünk, majd egy szélesebb véderdő-sávot (1,0 km). Ez az erdő a szemből érkezőknek már messziről látszik, de teljesen eltakarja a falut... Újabb 500 m után a düledező Váradi-majornál a jártabb utat választva balra (Ny felé, 1,5 km) kanyarodunk (egyenesen nem lehet menni). Az útmenti villanykarókon jelzéseket is találunk, nyáron nagy a por. 

A következő elágazásnál (2,0 km) jobbra, É-nak fordulunk. Itt ágaznak el a távvezetékek is, jó tájékozódást adva. A Györgykirályság nevű határrészen haladunk át, ami egy hatalmas, szinte kietlen szikes puszta. Az indulásnál még művelt területek vannak egy-két bokorral, ám az uralmat hamar átveszik a fűfélék. 

A földút mellett akácok, jelek a villanyoszlopokon vannak. Merőlegesen balról széles csatorna csatlakozik mellénk, mely sokáig kísér majd (2,3 km). Balra kb. 30°-ra ágazik ki egy út (3,0 km), mely a nem túl távoli istállókhoz vezet ÉNy felé. Ugyanide vezet tovább az úttal eddig együtt haladó villanyvezeték is. (Az úttól az istállók felé haladó vezték a szemből érkezőknek adhat némi lelki támaszt, két-három km-re már jól kivehető, és jelzi hogy közel a falu.)

Az út mellett ezen a szakaszon sehol nincsen fa. Mellettünk (jobbról) bekerített legelő van, balra követlenül a csatorna kísér, a közeli facsoport és építmény felé haladunk. A zsilipek melletti téglaépületen a jelzés jól látható. Nagyjából egyenesen haladunk tovább a kevésbé járt földúton É-ra, a csatornákon nem átkelve (4,0 km). Kezdetben akácos facsoport jobbról, balról továbbra is a csatorna gátja kísér (néhol 10-20 m-re eltávolodva). (A facsoport Szarvas felől is jó tájékozódási pont)

Fárasztó, nyílegyenes pusztai út következik. A fák után újabb kerítésfoszlányok, egy hajdani leágazással a jó kilométerre lévő istállóhoz. Az egész szakaszban talán az a legidegesítőbb, hogy 6-8 hasonló istálló és major mellett haladunk el 1-2 km-re, a mi utunkon mégsem történik semmi... 

Szerencsére itt még tájékozódni sem kell, csak követni a csatorna gátja mellett haladó utat. Kissé jobbra tiszta időben már kivehető Szarvas víztornya, de odáig még jópár km hátravan... Több leágazást, illetve keresztutat találunk, amelyek az útról vagy a gát tetejéről is látható szomszédos majorokat fűzik fel: Lajoshalom (6,2 km), Józsefszállás (6,6 km), Sárgahegyes (7,6 km). Ismét megjelnnek a kisebb elszórt fák, az út is kitaposottabb lesz. 

A 6 km hosszú egyenes szakasz végét a Feketerét-Kákafoki csatorna keresztezése jelzi, amelyet az igazolófüzetben a Csikós-halomtól Ny-ra induló vízfolyás mutat (8,2 km). Itt egy igen széles híd van, balra és jobbra is földutak indulnak a keresztező csatorna mentén. A híd az útkanyarba esik, enyhén jobbra, ÉK felé fordulunk. Az irányt sudár nyárfasor is mutatja (az úttól balra), a "megszokott" csatornánk a fasor mögött kísér tovább. Jellegzetes pont, könnyű ráismerni. (Aki Szarvas felől jön, innentől érzi azt, hogy a pusztában halad, hiszen innét érezhetően kevesebb lesz az út menti fa)

Jobbról széles szántóföld mellett haladunk. Nemsokára éles balkanyar, majd szinte rögtön utána egy kisebb jobbkanyar (8,9 km). Ennél az S kanyarnál hagyjuk el a szélesebb csatornát, innen már csak egy kisebb árok és kevésbé jellegzetes fasor kísér balról. Az út ezen szakaszán pontosan előttünk  látszik Szarvas víztornya.

A következő útkereszteződés figyelmet igényel mindkét irányból (Inkei-káka, 10,4 km). Eperjes felől a bal oldali ágat kell választani, amely merőlegesen indul, de az árok után rögtön jobbra fordul vissza, összességében tehát 30°-ban balra törik (a jellegzetes magas fasor felé, ÉNy-ra). Szarvas felől a Kákai főmajor után ez a négyes útelágazás jelenti az első iránytörést. Itt jobbra kell menni Eperjes felé, D-re (balra a víztorony látszódik). A tájékozódást a földbe ásott oszlopokon lévő jelzések segítik.

Hamarosan a elérjük a balról becsatlakozó fasort és keresztutat (10,7 km). Egyenesen továbbmenve a jól járható földút jobb oldalán kisebb csatorna vezet, rajta egy ponton zsilip. Újabb fasort keresztezve (11,8 km) már jól látható előttünk a Kákai-főmajor szélső raktárépülete, valamint az úttól jobbra a mezőn álló gáz nyomásszabályzó telep.

Az Öntöző-főcsatornánál (12,3 km) lévő elágazásnál jobbra vezetett a korábbi útvonal (jel a közeli fán), most azonban folytatjuk egyenesen a major felé. Innen már betonút vezet be a házak közé, balról érintve a mezőgazdasági repülőteret. A raktárak és gépműhelyek közt átmenve már a Kákai főmajor főutcáján haladunk az aszfaltúton (13,2 km). Buszforduló, telefonfülke, kisbolt és néhány tucat ház található itt. Mindenki ismer mindenkit, az erre járó turistát élénk érdeklődéssel kísérik. Kutat nem láttam, de a házaknál biztosan adnak vizet. (Visszafelé a raktáraknál kissé balra kell kanyarodni.)

A házaktól egyenesen tovább É-nak a fasorral övezett keskeny aszfaltcsíkon folytatjuk. Keresztezünk egy csatornát, amelynek érdekes elzárószerkezetét az út mellett láthatjuk. Kiérve a Szentes-Szarvas műútra (14,6 km), jobbra fordulunk. Itt is fák szegélyezik az utat, jó kilátást engedve a romantikus hangulatú mezőre dél felé. 

Balra a Furugyon át Békésszentadrásra vezető aszfaltút ágazik le, innen már a Szarvasi Holt-Körös kanyarját követjük (a holtág tőlün balra van). Keresztezzük a széles Dögös-Kákafoki csatornát, amelynek bal kéz felé eső torkolatánál érdekes téglaburkolatú szivattyúház látható (15,0 km). Az útkanyarban elhagyjuk többek közt a csatornaőrházat, majd fákkal szegélyezett egynes szakaszon vezet a jel az aszfalton Bikazughoz (16,0 km). 

Bikazug buszmegálló a Szarvas-Szentes műút mellett. A hely centruma a kocsma, pardon, a "Gyöngyhalász Presszó". Bent, vagy a ház körül gyöngyhalásszal ugyan nem, idült alkoholista pecással annál többel találkozhatunk. Érdemes megpihenni kicsit, a társaság megéri... Jégkrém, üdítő, alkohol minden mennyiségben + biliárd. A kocsmával szemben a bokrok egy szép régi, de pusztuló parasztházat rejtenek.
.

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek, a szakaszt fordított irányban bejárva)


Halastó Eperjest elhagyva az útkanyarban.
A jel egyenesen indul a földúton

A hosszú egyenes elején a villanykarókon van kék jelzés

A csatorna-elágazásnál lévő épületnél egy kis töréssel, de egyenesen folytatjuk

Itt a facsoport felé kell menni, nem átmenve a csatornákon.

A nyári aszálytól képződött repedésbe befér egy bringa kereke is...

A csatorna mellett a gátoldalban

Ez a tehén nem értette, mit kerestem ott, a puszta közepén. Én sem. 

A táj szép, de nem sok minden történik...

A Feketerét-Kákafoki csatorna hídja, ahol 6 km után végre kissé megváltozik az irány. (A fasor mentén tovább)

Az "S" kanyar eleje, először balra. A kanyarok után pont előttünk lesz a szarvasi víztorony

Van idő a felhőkben gyönyörködni...

Karó jelzi a helyes utat a négyes elágazásban.

Út a fasor és a csatorna között. (A leírással ellentétes irányú kép!)

A fák mögött feltűnik a Kákai főmajor egyik raktárépülete

Aszfaltút a majoron át

Elzsáró szerkezet egy csatornán

A Kákai főmajorból érkező árnyas út

Bikazug, kocsmahivatal


1 Gádoros - Eperjes - Tartalom - 3 Bikazug - Szarvas

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.06.25