KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

3    BIKAZUG - ANNA-LIGET - SZARVAS       7,2 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 2000 ősze (gy), 2003 júniusa (k)
 

A Szarvasi Holt-Körös déli végének közelében, a Szarvast Szentessel összekötő fűút mentén fekvő Bikazugból indulunk a túrára. A remek Gyöngyhalász presszót otthagyva a holtágon átkelve indulunk ÉNy felé a keskeny, fiatal fákkal szegélyezett aszfaltúton. A holtág után az út balra (0,2 km), majd jobbra fordulva ér a majorba (1,2 km), miközben kísérleti földeken halad keresztül.

Bikazug központjában vagyunk, jobbra kút (állítólag víz nincs benne - 1,6 km). Néhány mezőgazdasági épületet és két sor házat találunk itt. Véget ér az aszfalt, de az út jól járt földútként folytatódik tovább. Irányunk É-i, csak a holtág kanyarja miatt kerülünk egy picit. A fák közt néha rálátni a vízre és a szemközti nyaralókra. A hivatalos MTSZ féle kéktúra füzet szerint egy úttal Ny felé megy a jelzés a majortól, de semmi okunk nincs rá, hogy higgyünk a füzetnek. Az általam leírt úton lehet a jelzéseket megtalálni, rövidebb, és a vízpart miatt szebb is...

Enyhén jobbra kis út ágazik ki, mely a vízparton megy végig. Mi egyenesen megyünk a szántók között, jelzések jobbra a telefonpóznákon (1,8 km). Az első métereken egy betonozott kerékpárút kísér egy tanyáig. A nagy fákhoz érve jobbról visszakanyarodik a holtág és az út is (3,7 km), a vízfolyás kanyarja miatt mi is elfordulunk kissé. Balra földút ágazik ki. A fák között ismét látszanak a túlparti üdülők (3,8). 

Balról érintjük a Műszaki Kísérleti Telepet, aszfaltút kezdődik (4,3 km). Innen az aszfaltúton megyünk tovább, megkerülve az Anna-ligetet, a Körös-Maros Nemzeti Park székhelyét (Csáki kastély). A jelzés régen egy azóta beszántott földúton keresztülment a ligeten. Most az úton a park oldalában haladunk a hivatalos bejáratig, a díszes kapuig (5,0 km). Itt lehet bemenni a parkba (a tanösvény megtekintéséhez jegyet kell váltani).

A Látogatóközpontban berendezett kiállítást mindenképp érdemes megnézni (főleg a más vidékekről érkezőknek), mert érdekesen és szakszerűen magyarázza el a táj értékeit, érdekességeit. Segít felfedezni az Alföldi pusztát, megmutatja, hogy a látszólag unalmas sík vidék mennyi érdekességet kínál. A központ mögött indul a már említett Anna-ligeti Tanösvény, ha van időnk nézzük meg. A központban ingyenes ismertetők és más kiadványok, térképek is kaphatók a Nemzeti Parkról. 

Továbbra is az aszfaltúton menve széles holtágat keresztezünk, az út bal oldalán kút van (5,6 km). A 44-es főút felé haladunk, majd jobbra fordulunk a betonlapokkal kirakott útra, az adótorony felé (5,9 km). Jobb oldalon a főiskola kollégiumát hagyjuk el, majd elérjük a sportpályát (balról). 

A pálya után a jelzés az Erzsébet-liget hatalmas fái közt megy át a Halászcsárdához, amely a liget átlósan fekvő sarkán található a 44-es út holtágon átívelő hídjánál. A ligetben találjuk a Ruzicskay-képtárat is, kissé délebbre az úttól (6,7 km). A fák közt nem szabványos zöld háromszög jelzések mutatják az Erzsébet-ligeti Tanösvény útját, melyet a helyi Városvédők hoztak létre.

A Halászcsárda (7,2 km) mellett a holtágon átkelve már Szarvas belvárosában járunk. A főút mellett 500 m-re Posta, 800 m-re ABC van. A vasútállomás innen még több mint két km, a város túlszélén. Szarvast leggyorsabban a Budapest-Békéscsaba vasútvonalról mezőtúri átszállással közelíthetjük meg. Érdemes megnézni még a Történelmi Emlékutat, mely a híd túloldalán indul, az Ótemplomtól.

A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek, a szakaszt fordított irányban bejárva)


A Körös-holtága Bikazugnál

A major széle (Bikazug)

Az Anna-liget előtti nyílt szakasz

A Nemzeti Park központja, a Csáki-kastély

A Körösvölgyi Látogatóközpont

A Ruzicskay-képtár az Erzsébet-ligetben


2 Eperjes - Bikazug - Tartalom - 4 Szarvas - Mezőtúri komp

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2005.07.03.