KÖRÖS VIDÉKI KÉKTÚRA

5    MEZŐTÚRI KOMP - ÁRVÍZKAPU - PERESI BEMUTATÓHÁZ       14,1 km


ARCHÍV OLDAL - NE HASZNÁLD TÚRALEÍRÁSKÉNT! 

Figyelem, ez az oldal mára elavult, mivel az Alföldi Kéktúra útvonala 
2006-ban jelentősen módosult (többek között a szakaszolás is).
Ez az oldal csak archiválási céllal maradt meg.

AZ AKTUÁLIS LEÍRÁST ITT KERESD! (KATT!)


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT

A szakasz bejárásai: 1997 nyár (k), 1998 júniusa (k), 2000 márciusa (gy), 2000 nyara (k),
2003 júniusa (k)

A Szarvas - Mezőtúr közti út kompjánál vagyunk, immár Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ezen az oldalon büfét találunk (0,1 km). Felérünk a gátkoronára, ahol elhagyjuk a műutat (0,4 km, a 46,7-es töltéskilométerkőnél). Jobbra, a gáton folytatjuk, lassú balkanyarban. Peresig végig a Hármas-Körös gátján haladunk majd, ami egy kissé monoton lesz, de sok mindenért kárpótol a jobbra látható ártér: hihetetlen gazdagságban láthatunk itt hatalmas, kecsesen repülő vízimadarakat: kócsagokat, gémeket. A meghitt nézelődést csak a szúnyogok keseríthetik meg esténként.

Párhuzamosan haladunk a 2-300 m-re futó közúttal, a tájra jó kilátásunk van É felé. Lassú jobbkanyar kezdődik, rálátunk a vízre (2,0 km). Balról tanya (2,8 km), irányunk K-i. Ez a határrész a Pusztabánréve nevet viseli. Keresztezzük a Mezőtúr - Orosháza vasútvonalat (3,6 km, a 49,9-es töltéskilométerkőnél). Ha nem működik a komp, a vasútvonal hídján is átkelhetünk a Hármas-Körösön. A híd túlpartján van a Halászlak nevű üdülőtelep a hozzá tartozó vasúti megállóval.

Innen már jól látható a halászteleki holtág kiágazásánál lévő szivattyútelep (3,8 km). A gépház mellett csap! Visszatér az előző holtág (4,7 km), majd a balra kanyarodó gát átmetszi a Túrtői-holtágat (5,7 km). Hatalmas libafarm látható balra (7,8 km), jobbra a fantasztikusan gazdag ártér. Ne feledjük, hogy ez is a Körös-Maros Nemzeti Park része! Irányunk most ÉK-i.

Az újabb gátőrház előtt érintjük a Túrtői-holtág felső végét (8,4 km). Egy leágazó földút és a jobbkanyar után ágazik le (9,9 km), majd tér vissza (10,6 km) a Harcsászugi-holtmeder. Hamarosan elérjük a Hortobágy- Berettyó kettős torkolati művét, az Árvízkaput (11,3 km). Az árvízkapu 1940-41-ben, a háromrészes zsilip 1889-ben épült.

Az Árvízkapun átmenve a szemközti gátőrház előtt jobbra fordulunk, vissza a nagy gátra (11,5 km). Ha itt balra fordulunk, akkor a Hortobágy-Berettyó töltésén Mezőtúrra jutnánk. Ugyanitt a Körös árterében kiépített pihenőhely fogad padokkal és asztalokkal. Pár méter után balra kanyarodunk a gát tetején, amely innentől betonburkolatú. A nagyfeszültségű vezeték keresztezése és néhány kisebb kanyar után elérjük a peresi bekötőutat (13,5 km), amely balra, É-nak rövidít a gázfogadó felé. Jobbra, a folyó felé vezet le a régi komp útja. 

Innen már jól látszik a következő nagyfeszültségű távvezeték, amely után elérjük a Peresi-holtág déli végét és a Peresi bemutatóházat (14,1 km). Van itt még néhány ház, táborhely (meg esténként sok szúnyog!), pad, asztalok és csap a parkoló mellett. A kiállításnál ha tudunk, bélyegezzünk, a házat a szomszédban lakó gátőr nyitja ki.
 

Peresi bemutatóház: Az esztétikus környezetben fekvő, szép vörös téglás épületben rendezték be a Körös-völgyi Természetvédelmi Terület bemutatóházát. A kazánház helyén berendezett kiállítás a Körös-vidék gazdag élővilágát mutatja be. Innen nyílik a gépház, ahol eredetiben csodálhatjuk meg a gőzgépeket és a szivattyúkat.


A szakaszhoz kapcsolódó térkép: ITT


Képek az útvonalról

(A képek 2003-ban készültek, a szakaszt fordított irányban bejárva)


Irány a gát!

A vasúti híd Halászlaknál

Vasúti átjáró a gáton, mögötte a szivattyútelep

Romantikus holtág a gát mellett

A Nemzeti Park táblája

A gátról induló egyik út

Az Árvízkapu a Hortobágy-Berettyó torkolatánál 

Burkolt út vezet tovább

A Peresi Bemutatóház téglaépülete

A gátőrházban kérhetünk bélyegzést


4 Szarvas - Mezőtúri komp - Tartalom - 6 Peresi bemutatóház - Mezőtúr

Vissza a Turistakalauz nyitólapjára - a KVTE honlapra

© Készítette Vidovenyecz Zsolt, a KVTE tagja. 2003.06.30